ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

WELLBORN
Sănătatea trebuie să fie o stare continuă!
SOTER
Dresda
Dresda

MARI ORAȘE MICI DIN EUROPA: Dresda

Adina&Bogdan Baranovschi

Multă lume a vizitat marile capitale și orașe europene (Paris, Barcelona, Florența, Praga, Viena, Madrid, Amsterdam, Londra, Budapesta, Roma, Lisabona, Berlin, Geneva, Varșovia etc.), ticsite de felurite atracții – de la muzee renumite la monumente celebre, de la clădiri incredibile la minuni naturale și alte artefacte uluitoare.

Dar sunt și multe alte orașe de-a lungul și de-a latul Europei, mai mici, mai puțin cunoscute sau, dimpotrivă, frecventate de turiști, care nu beneficiază de notorietate, însă meritând a fi prezentate într-o serie derulată pe tot parcursul anului.

Episodul lunii martie e consacrat orașului german Dresda, capitala landului Saxonia, odinioară urbe aflată pe lista UNESCO, dar delistată din cauza unui pod rutier peste Elba. Chiar și așa, Dresda e fascinantă, justificându-și renumele de Florenţa Germaniei datorită numeroaselor clădiri și monumente impozante în stil baroc.

Dresda

Dresda
Dresda

Amplasat de-a lungul fluviului Elba, Dresda este unul din orașele cu un bogat patrimoniu și, cu toate că a fost masiv bombardat în timpul războiului, a fost refăcut în cele mai mici detalii şi rămâne una dintre preferinţele multor turiști.

Dresda
Dresda

Orașul Vechi (Altstadt) abundă în atracții, care mai de care mai interesante, de la edificii grandioase ca niște palate la sfinte lăcașuri ori instituții culturale.

Orașul vechi

Dresda
Dresda

Dintre edificiile religioase se remarcă Biserica Maicii Domnului sau Frauenkirche (splendid exemplu de secol XVIII al arhitecturii clasice germane, creaţie a lui George Bähr, în care au strălucit recitalurile de orgă susţinute de Bach), Biserica de la curtea regală sau Hofkirche (datând din veacul al XVIII-lea în stil baroc tipic german, cu mormintele a 49 de conducători saxoni),

Dresda
Dresda

Biserica Sfintei Cruci (lăcaş baroc de secol XVIII, vestit prin faptul că aici a funcţionat peste 700 de ani Şcoala de cantori).

Dresda
Dresda

Dintre instituțiile culturale se remarcă superbul edificiu de secol XIX al Operei (denumită Semperoper, după arhitectul Gottfried Semper), câteva muzee (Albertinum cu picturi moderne, Muzeul Municipal sau Landhaus, Muzeul Transporturilor din clădirea Johanneum).
Una din priveliştile extraordinare asupra Elbei şi a oraşului o avem de pe Terasa Brühl denumită „Balconul Europei”, o promenadă lungă de vreo 600 m, mărginită de imobile în stil baroc, neoclasic și istoricist.

Orașul Nou

Dresda
Dresda

Un loc inedit este strada Augustus cu o friză murală de peste 100 de metri intitulată „Procesiunea” sau Cortegiul Principilor Electori, în care sunt înfăţişaţi regii Saxoniei de-a lungul a 8 veacuri, pentru care s-au utilizat 24.000 de plăcuţe din porţelan de Meissen.

Dresda
Dresda

Și în Orașul Nou (Neustadt) de pe malul celălalt al Elbei se găsesc felurite atracții, de la clădiri interesante (cum sunt Palatul japonez, Palatul de Vară, maiestuosul Blockhaus, hotelul Bellevue, sediul Yenidze al fostei fabrici de tutun în stil maur) la o serie de muzee de top (Muzeul artelor şi tradiţiilor din Saxonia din clădirea Jägerhof, Muzeul preromantismului din clădirea Kugelgenhaus, Muzeul Preistoriei şi al Etnologiei, Muzeul de Istorie militară), de la monumente deosebite (statuia lui Frederic Augustus, primul rege al Saxoniei, din apropierea podului omonim) la fabuloase locuri unicat (magazinul Lăptăria lui Pfund cu decorațiuni ca la muzeu și Pasajul curții artistice reunind galerii artizanale, cafenele în jurul unor clădiri și curți interioare).

Dresda
Dresda



ACASĂ

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, cu atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it? DONATE NOW!
THANK YOU!

De citit în limba română:

Readings in English