Adâncimile ludice – ALTCULTURE MAGAZINE ● 77 ● 1/2024
De Corina Gheorgheza

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
Îți place? VINO CU NOI!

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
Adâncimile ludice - ALTCULTURE MAGAZINE ● 77 ● 1/2024
De Corina Gheorgheza
Adâncimile ludice – ALTCULTURE MAGAZINE ● 77 ● 1/2024
De Corina Gheorgheza

„Iocari Serio”, magnum opus-ul regretatului istoric al religiilor, scriitor și eseist român, Ioan Petru Culianu, stă ca o mărturie a intersecțiilor profunde și complicate dintre joc, simbolism și expresie culturală. În această lucrare fundamentală, Culianu invită cititorii într-o călătorie prin jocul simbolurilor și ritualurilor, dezvăluind straturile de semnificație încorporate în practicile culturale și potențialul lor transformator.
În centrul „Iocari Serio” se află explorarea jocului – un concept care transcende simpla distracție și se adâncește în angajamentul profund cu simboluri și ritualuri. Culianu presupune că jocul, atunci când este abordat cu seriozitate, devine un vehicul pentru înțelegerea profunzimii identității culturale și a puterii transformatoare a simbolurilor comune.

Adâncimile ludice - ALTCULTURE MAGAZINE ● 77 ● 1/2024
De Corina Gheorgheza
Adâncimile ludice – ALTCULTURE MAGAZINE ● 77 ● 1/2024
De Corina Gheorgheza

Examinarea lui Culianu asupra jocului pune în lumină semnificația simbolurilor în modelarea narațiunilor culturale. El susține că simbolurile nu sunt simple abstracțiuni, ci entități vii care ghidează indivizii prin rituri, ritualuri și experiențe colective, contribuind la evoluția continuă a identităților culturale.
„Iocari Serio” se adâncește în potențialul transformator al ritualurilor, încadrându-le drept călătorii simbolice care se extind dincolo de material și temporal. Culianu sugerează că ritualurile, atunci când sunt abordate cu seriozitate, acționează ca portaluri către autodescoperirea profundă și coeziunea comună.
Atât jocul arhetipal, cât și „Iocari Serio” pun accent pe căutări și călătorii transformatoare. În jocuri, jucătorii se lansează în misiuni care duc la transformări personale și narative. Culianu, în explorarea jocului, sugerează că ritualurile culturale și actele simbolice servesc drept căutări care facilitează experiențe transformatoare, modelând identitățile individuale și colective.
Prin disecția diferitelor ritualuri și practici culturale, Culianu dezvăluie modurile nuanțate în care indivizii se angajează cu necunoscut prin aceste călătorii simbolice. Fie că este vorba de ceremonii religioase, sărbători comunitare sau rituri personale, Culianu ilustrează cât de serios este jocul în domeniul ritualurilor favorizțnd o înțelegere mai profundă a misterelor inerente existenței umane.

Adâncimile ludice - ALTCULTURE MAGAZINE ● 77 ● 1/2024
De Corina Gheorgheza
Adâncimile ludice – ALTCULTURE MAGAZINE ● 77 ● 1/2024
De Corina Gheorgheza

O temă centrală în „Iocari Serio” este explorarea modului în care jocul contribuie la construirea și păstrarea identității culturale. Culianu susține că identitatea culturală nu este statică; evoluează prin interacțiunile dinamice cu simboluri și ritualuri. El afirmă că jocul în contextele culturale permite indivizilor să reinterpreteze, să se adapteze și să contribuie la narațiunea continuă a identității lor culturale.
Jocurile implică adesea explorarea necunoscutului, provocând jucătorii să se confrunte cu incertitudinile și să navigheze în complexități. „Iocari Serio” al lui Culianu oglindește acest angajament cu necunoscutul, sugerând că jocul implică o dorință profundă de a se confrunta cu misterele existenței, îmbrățișând necunoscutul ca parte integrantă a condiției umane.
Jocul arhetipal, încorporat în narațiunile culturale, transmite valori, credințe și narațiuni de-a lungul generațiilor. „Iocari Serio”, pe de altă parte, explorează semnificația culturală a jocului, subliniind rolul acestuia în formarea și exprimarea identității culturale.
„Iocari Serio” a lui Ioan Petru Culianu este o capodoperă care transcende granițele disciplinare tradiționale, îmbinând istoria, religia și studiile culturale într-o bogată tapiserie de joc. Prin explorarea simbolurilor, ritualurilor și identității culturale, Culianu invită cititorii să reflecteze asupra potențialului transformator al angajării cu aspectele profunde ale existenței umane prin prisma jocului. „Iocari Serio” rămâne o sursă durabilă de inspirație atât pentru savanți, cât și pentru entuziaști, încurajând o înțelegere mai profundă a profunzimii ludice în cadrul explorării serioase a simbolurilor și ritualurilor culturale.


ACASĂ
Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:
Cărți ONLINE
Readings in English
AMAZON Books