ÎNTÂMPLARE CU ANGHILĂ CUMPĂRATĂ DE LA OBOR – ALTCULTURE MAGAZINE ● 74 ● 10/2023
Anguilla anguilla (Anguilliformes)
De Ion Bogdan Martin

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
Îți place? VINO CU NOI!

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Acum ceva vreme, am zis că să-i fac o surpriză soţiei, era şi Dezlegare la peşte, mai mult la caras ce-i drept… că-i mai ieftin (!), dar am zis că să fie ceva mai special, așa că… Aşa că am cumpărat una bucată anghilă, de vreo 72 de cm (unele specii pot descărca un şoc electric de până la 600 de V!). I-am spus vânzătorului ca, din toată şerpuiala aia nebună, să-mi aleagă una care nu mai mişcă. Una inertă! Dusă! Trecută-n lumea drepţilor!!! Or a dreptelor! Aşa a făcut. Am probat-o chiar și eu, să fiu sigur, nu arăta nici cel mai mic semn vital.

Am pus-o în două pungi mari şi de acolo… direct în frigider. A doua zi de dimineaţă, soţia se duce în bucătărie să se apuce de peştele inert și dus. Cel trecut în lumea… N-a durat un minut şi aud un ţipăt îngrozitor, după care o văd că dă buzna în casă, cu un cuțit mare în mână! Am început să strig: „Săriți, mă omoară! Săriți”!!! M-a liniștit când a dus cuțitul la spate, indicându-mi, totodată, din priviri, limbă și sprâncene, drumul spre bucătărie! Speriat şi neştiind care este cauza acestei stări dipserate, mă duc la bucătărie şi văd anghila, pardon!, „şerpălăul” cum se zbenguia vesel în chiuvetă! Inertul se întorsese din lumea drepţilor, sau dreptelor, şi se curba în toate direcţiile!!! La un moment, dat, mi-a fost teamă să nu intre prin scurgere și să ajungă la vecina de la 4, care era singură și îndurerată! Ca orice om după decesul celui drag! Vecinul de vizavi… Vecinul de vizavi a cărui soție era, și ea, la fel de îndurerată!!!

ÎNTÂMPLARE CU ANGHILĂ  CUMPĂRATĂ DE LA OBOR - ALTCULTURE MAGAZINE ● 74 ● 10/2023
Anguilla anguilla (Anguilliformes)
De Ion Bogdan Martin
ÎNTÂMPLARE CU ANGHILĂ CUMPĂRATĂ DE LA OBOR – ALTCULTURE MAGAZINE ● 74 ● 10/2023
Anguilla anguilla (Anguilliformes)
De Ion Bogdan Martin

Eu, curajos, bărbatul casei, na!, o iau de gât pe anghilă, vorba vine, că-i toată numai gât!, o proptesc bine, mă lipesc de chiuvetă, şi încep să o tai, cu mare greutate – durata: 20 minute (!), în trei părţi egale, pentru a o putea curăţa mai bine. Satisfăcut de reușită, iau o bucată, pe cea din mijloc, care era cam contorsionată şi dau să o îndrept (!)… să o îndrept, să o îndrept… Dar parcă trăgeam de o bară de oţel şi… Și odată, se mişcă în sensul invers acelor de ceasornic (!), sensul contrar în care trăgeam şi simt… Nu ştiu cum să zic?! În viața vieților mele nu credeam că pot trăi vreodată așa ceva! Pentru cine nu a simţit vreodată, este ca atunci când te curentezi la o priză de 380 V ud pe mână, ud pe picioare, ud pe suflet, ud in integrum! Ceva inimaginabil, că imediat mi s-a blocat omoplatul, m-am lăsat pe chiuvetă şi am căzut în genunchi. Abia mai respiram, stăteam cu bărbia rezemată de chiuvetă, priveam faianța și-mi părea că aleragă spre mine!, în timp încercam să respir normal. Simțeam că mă sufoc. Nu ştiam ce să fac? Să plâng? Să râd? Parcă-mi venea să și urinez! Mai bine să plâng! Dar nu că mă vede soţia, și așa am plecat la baie… Șchiopătând și plângând în surdină. Să nu m-audă soția, să nu-mi vadă groaza de pe chip și să ia din nou cuțitul în mână!!!

ÎNTÂMPLARE CU ANGHILĂ  CUMPĂRATĂ DE LA OBOR - ALTCULTURE MAGAZINE ● 74 ● 10/2023
Anguilla anguilla (Anguilliformes)
De Ion Bogdan Martin
ÎNTÂMPLARE CU ANGHILĂ CUMPĂRATĂ DE LA OBOR – ALTCULTURE MAGAZINE ● 74 ● 10/2023
Anguilla anguilla (Anguilliformes)
De Ion Bogdan Martin

Câteva luni abia mi-am putut mişca partea stângă, eram „scrântit” rău de tot, nici mâna nu o puteam ridica, m-ajuta soţia să-mi pun cămaşa, să mă lege la șireturi, să mă spele pe cap… În fine, am urmat două săptămâni de tratament ambulatoriu la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, de lângă Teatrul de Comedie (culmea!), din str. Sf. Dumitru… Nimic! Abia după şase luni m-a lăsat durerea şi anchilo… anghilozarea!!! Anghila mă-tii!

Dar, staţi căci asta nu e totul!, soţia, din răzbunare, a preparat totuşi „şerpălăul”, cu mujdei, cu mămăliguţă etc… Arăta splendid. Şi pune platoul cu anghila pe masă, cea cu corpul serpentiform (!)… Arăta… prăjită bine! Stăm noi ce stăm, ne tot uitam când la anghilă, când unul la altul, când la anghilă… mă, şi când mă reped în ea… direct la ghenă a ajuns. În apă te-ai născut… În Dâmboviţa să te duci!!! Cu tot cu platou!!!

Mujdeiul simplu, cu mămăliguţă, a fost un deliciu! Toată noaptea am gemut… Nu recomand usturoiul chinezesc nici măcar dușmanilor!!! 

Pentru cei curajoşi, să vă spun, totuși, cum se prepară anghila!

În primul rând se cumpără! Se curaţă de piele, se spală  şi se taie, cu un cuţit japonez profesional, musai „Tojiro Yanagi Sashimi F 930″, în bucăţi potrivite pentru prăjit, dar numai după ce se verifică la Institutul de Medicină Legală, neapărat într-o comisie de cinci medici (!), dacă peştele şi-a dat obştescul sfârşit, apoi se lasă la scurs, la orizontală!!! După ce s-au zvântat bucăţile de anghilă, se dau prin făină, prin ou bătut, prin pesmet alb Boromir, după care se pun într-o tigaie cu ulei încins. Se prăjesc bucăţile de anghilă pe toate părţile, se-nvârtește-ntruna, că-i cilindric, după care se scot pe un prosop turcesc, made în Nederland (!), la scurs. După ce s-au scurs se aşază bucăţile de anghilă pe o farfurie, neapărat Arcopal (!), şi se stropesc cu zeamă de limetă. Anghila prăjită se serveşte, pe cât posibil, caldă, cu garnitură de cartofi prăjiți sau natur.

Totuşi, în momentul când doriţi să introduceţi prima bucata de anghilă în cavitatea bucală, este bine s-o mai verificați o dată. Îi dați câteva palme, strigați la ea, după care o loviți tare cu ciocanul de șnițele! Zob!!!

Poftă bună!  


ACASĂ
Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:
Cărți ONLINE
Readings in English
AMAZON Books