ALTCULTURE MAGAZINE●63●11/2022●Omul cosmic
De Cornel Enache

ECOULTOUR le mulțumește celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

WELLBORN
Sănătatea trebuie să fie o stare continuă!
SOTER
ALTCULTURE MAGAZINE●63●11/2022●Omul cosmic
De Cornel Enach
ALTCULTURE MAGAZINE●63●11/2022●Omul cosmic
De Cornel Enache

Odată cu sfârșitul ultimei ere glaciare, când ghețarii s-au retras la Polul Nord și la Polul Sud, cu aproape 9000 de ani înainte de era noastră, începe așezarea, sedentarizarea populațiilor umane, în diverse regiuni ale planetei albastre, regiuni care aveau condiții prielnice apariției și dezvoltării agriculturii de subzistență.

Încă din acele vremuri, succesiunea anotimpurilor capătă pentru cultivarea pământului și mai ales pentru supraviețuirea populațiilor amintite, o deosebită însemnătate.

S-au impus două date din an, una pe 21 iunie solstițiul de vară, dată după care ziua începe să scadă și a doua pe 24 decembrie solstițiul de iarnă, dată după care ziua începe să crească.

Cele două date, odată stabilite astronomic, le regăsim în toate calendarele cunoscute, la egipteni, greci, mayași, azteci sau romani.

ALTCULTURE MAGAZINE●63●11/2022●Omul cosmic
De Cornel Enach
ALTCULTURE MAGAZINE●63●11/2022●Omul cosmic
De Cornel Enache

Faimoasele linii trasate pe sol de la NAZCA din Peru nu sunt nici pe departe urme ale trecerii extratereștrilor, ci doar direcții de observare astronomică a deplasării unor corpuri cerești.
Strămoșii astronomilor care  anunțau profanilor evenimentele cerești se bucurau de înalte poziții în societate dar și de un impresionant prestigiu sacru.

Practic, ei erau aceia care cunoșteau secretele zeilor. Ori aceste secrete nu puteau fi încredințate decât inițiaților, deoarece oamenii de rând, guralivi și preocupați de traiul zilnic nu mai aveau răgaz să se consacre studiului celest.
Drept urmare, astrologia capătă un caracter ezoteric. Se trece astfel de la observare la interpretarea semnelor cerești.

Un foarte bun exemplu îl furnizează tradiția creștină care relatează că cei trei magi Baltazar, Melchior și Gașpar au mers la Betleem călăuziți de o stea nemaivăzută.
Practic se petrecuse o rară conjuncție dintre Saturn planeta protectoare a Israelului și planeta Jupiter cunoscută ca și planeta regilor.

Cele două planete s-au contopit astronomic, efectul strălucirii combinate fiind unul excepțional.
Observarea cerului în scopuri practice va trece în stadiul de divinație.

Cu timpul, astrologia și astronomia se vor uni făcând posibilă apariția primelor calendare. Astfel egiptenii inventează un an alcătuit din 12 luni a câte 30 de zile fiecare, la care au adăugat încă 5 zile.

Invenția este preluată de greci, practic ea fiind folosită și astăzi pentru stabilirea calendarului celest constant.
Se aleg cu grijă 36 de stele, dintre cele mai luminoase, care răsăreau la 10 zile distanță, intervale pe care romanii le-au numit decade (36 de stele x 10 decade = 360 + 5 zile ale anului).

Fiecare decadă are o influență distinctă asupra vieții pământene. În felul acesta se naște horoscopul, care în limba greacă înseamnă “steaua decadei.”

Arta de a deosebi prevestirile pământene de cele cerești, devenise în lumea antică, dar și mai târziu, privilegiul astrologilor, profeților și preoților.
Schimbarea a cuprins treptat lumea mediteraneeană și mai apoi Occidentul.

Școala lui Pitagora a avut un rol hotărâtor în acceptarea cunoștințelor astrologice în Grecia și apoi la Roma.
Din acest moment statutul astrologiei este hotărât. În secolul XVI-lea, spre exemplu, prestigiul acestei științe se întărește datorită unor personaje ca Michel de Nostradamus, iluminat, protejat de Caterina de Medici.

Nostradamus a prezis, printre multe altele, moartea lui Henric al II-lea într-un turnir, dar și arestarea lui Ludovic al  XVI-lea, urmată de decapitarea sa.

Să ne oprim aici; am pornit povestea noastră cu felul în care au apărut și s-au fixat astronomic zilele de solstițiu și am ajuns pe nesimțite la Nostradamus.

La sfârșitul acestei povești, vă rog să-mi permiteți să vă adresez un mesaj:

“Să nu uităm că stelele strălucitoare care își urmează drumul veșnic și tăcut deasupra voastră sunt adevărate divinități înzestrate cu personalitate și însuflețite de sentimente. Însuși sufletul nostru este o părticică desprinsă din focurile cosmice. Contemplarea cerului înstelat devine pentru fiecare dintre noi o adevărată comuniune cu MAAU”.

ACASĂ
Îți place? VINO CU NOI!

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:
Readings in English