Și a fost GAUDEAMUS… – ALTCULTURE MAGAZINE●63●11/2022
De Eugen Matzota

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care-I sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

WELLBORN
Sănătatea trebuie să fie o stare continuă!
SOTER

Poate că n-aș fi ajuns pe la GAUDEAMUS din decembrie 2022 dacă n-aș fi fost invitat de prietenii mei de la ITACA PUBLISHING să fiu acolo alături de ei, să-i ajut cum pot, să fim împreună, ce mai! A fost experiență interesantă, căci m-am simțit acasă, în lumea mea. Pe de altă parte, într-un mod neașteptat, după anii de îndepărtare fizică, lumea era puțin diferită.

Ce mai, m-am simțit cumva ca la mall! Lume multă, mare agitație, lumini puternice care scoteau și mai mult în evidență abundența de culori. Pe de-o parte, cărțile acelea colorate fiecare în alt fel. Pe de altă parte, panouri publicitare care-ți săreau în ochi de la distanță.

Ceea ce m-a șocat, însă, a fost faptul că mulți dintre cei care mișunau printre rafturi erau oameni tineri. Poate prea mulți pentru o lume care pare că trăiește pe Internet, pe social media, oriunde, numai prin librării, nu! Mai mult decât atât, oamenii păreau, cel puțin, preocupați de cărți, chestiile alea învechite, depășite de lumea online, de e-book și alte minunății de-astea.

Am profitat de ocazie ca să-mi caut prietenii sau, cum să spun eu, cunoștințele. Nu erau de găsit. Oameni importanți, ce mai…

La un moment dat, l-am zărit pe Horia Nestorescu-Bălcești mergând către standul lui. M-am bucurat. Apoi, mi-am dat seama că nu făcusem o poză. Am fugit la standul lui. Era o lansare și, printre cei 10-12 prezenți, cel puțin doi erau nefrecventabili, drept care m-am retras discret. Păcat că poate fi și așa…

M-am bucurat să-l văd pe Nicu Alifantis, de care mă leagă, printre altele, aceleași origini, armâne, extrem de ocupat cu cei care-l vizitau, cu bucurie și respect.

Cel mai mult m-am bucurat să pot fi de folos, nu doar să stau ca o pupăză fără tei, ca un autor în viață ce trebuie neapărat venerat. Am cunoscut câțiva autori ce-și făceau debutul prin Editura ITACA PUBLISHING și-i erau recunoscători lui Viorel Ploeșteanu pentru tot.

Din păcate, obligațiile legate de serviciu nu i-au permis și Dorinei Șișu, soția lui Viorel, cea care mi-a fost alături încă de la primul număr al revistei, să fie prezentă fizic. A fost acolo cu inima și asta ajunge, câteodată.

Mai multe spune Viorel în cuvinte pe care nu le merit, aș zice eu:

”La Gaudeamus, în cea mai importantă zi a Itaca Publishing House, ne-a fost alături el, care a adus la standul nostru alți oameni, care au făcut ca, măcar pentru câteva ore, spațiul nostru să fie cel mai frumos spațiu din tot târgul.
Îți mulțumim, Eugen, pentru prezența și cărțile tale!”


EU VĂ MULȚUMESC, dragi prieteni!

ACASĂ
Îți place? VINO CU NOI!

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:
Readings in English