ALTCULTURE MAGAZINE ֎ 56 ֎ 4/2022 ֎
Noua Ordine Culturală (VIII)
De Eugen Matzota

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

WELLBORN
Sănătatea trebuie să fie o stare continuă!
SOTER

Rock&Roll – o stare de spirit

Ei bine, da, Rock&Roll este o stare de spirit, firește, constituind un fel de factor unificator care a catalizat noua tendință spre o nouă mentalitate și viziune asupra vieții în anii 1950.

Iar acest nou stil de viață pretindea nu doar jachete și ghete de piele, ci și un nou stil de muzică.
La fel ca Epoca de Aur din anii 1920, și Les Années folles, cum erau numiți acei ani, se poate remarca o perioadă de prosperitate economică și culturală în anii 1950.
De data aceasta, însă, vorbim despre Rock&Roll, un stil de muzică nou și total diferit, care a explodat pe scena unde Bing Crosby și marile orchestre muzicale deveniseră învechiți pentru noile generații.
Totul se petrece pe la începutul anilor 1950, când generația celor născuți după război se îndrăgostește imediat de această formă de muzică revoluționară.
De fapt, la fel ca jazzul, și Rock&Roll are rădăcini adânci în blues, country, gospel, R&B, muzică tipică pentru cei de culoare, niciodată atinsă de persoane distinse si elegante precum Bing Crosby, reprezentantul generațiilor senioriale.

Noul tip de muzică, Rock&Roll, era un gen opus valorilor conservatoare ale Sistemului.

În acele vremuri, ținta devenise muzica mucegăită, fadă și insipidă a represiunii din timpul regimului lui Eisenhower, reflectată perfect de cei ca Bing Crosby.

Noua generație, însă, aștepta altceva, năzuind să uite de ororile războiului și de ura post-belică îndreptată împotriva tuturor celor care nu gândeau în stil american.

Filmul Procesul maimuțelor oferă încă o imagine clară a două lumi opuse: cea învechită, Sistemul, și cea nouă, New Age.


VA URMA
Fragment din cartea TEOSOFIA, ULTIMUL RĂSPUNS



ACASĂ

 

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, cu atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:

Readings in English