ALTCULTURE MAGAZINE ֎ 56 ֎ 4/2022 ֎

Ce facem când, în societate, trebuie să bem alcool?
De Eugen Matzota

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

WELLBORN
Sănătatea trebuie să fie o stare continuă!
SOTER

Nimeni nu ar trebui să fie obligat să bea alcool!

Există coduri de etichetă care reglementează clar cum se servesc băuturile. Nimeni nu trebuie să fie forțat să bea un pahar de șampanie când intră undeva, măcar pentru simplul motiv că a venit cu mașina și se presupune că va pleca tot cu ea.

Celebrul cod al manierelor elegante al lui Emily Post spune că gazda trebuie să aibă opțiunea băuturilor fără alcool pentru cei ce rezistă tentațiilor de acest fel.

Din păcate, în viață nu e mereu așa. Hai să vedem ce efecte are alcoolul asupra noastră, nu asupra oamenilor, în general. Oricine poate observa că băuturile alcoolice au efect anesteziant, până la punctul în care individul devine o masă inertă, insensibilă. Acest lucru are loc datorită întreruperii comunicației dintre sistemul nervos și corpul astral și, mai departe, cu cel mental, sediu al inteligenței. De ce produce, însă, alcoolul asemenea efecte la nivelul intelectului, transformând omul într-o brută?

Motivul pentru care alcoolul este dăunător este că alcoolul este un derivat al morții; este un produs al decăderii; este, ca să spunem așa, sucul morții.

O putem numi o condensare într-un lichid cu influențe lunare concretizate.

Mirosul său dulce bolnav este exact același cu cel care are nări sensibile pe care le poate simți în prezența cărnii în descompunere sau chiar a substanțelor vegetale.

Alcoolul, atunci când este luat în organism, are un efect imediat asupra creierului și sistemului nervos, lipsindu-le de viață și stupefiindu-le. Mai ales are o acțiune cea mai periculoasă și nefericită asupra glandelor pineale și pituitare.

The Dialogues of G. de Purucker, Second Edition and Revised Edition, 1997, Theosophical University Press, p. 538
Uneori, în societate, trebuie să bem alcool
Uneori, în societate, trebuie să bem alcool

E interesant ce spune H.P. Blavatsky despre vin și alcool, cum că ar „conține și prezerva magnetismul rău al tuturor celor care au participat la fabricarea lor.”  (vezi Teosofie I, 87)

Există experimente legate de vibrațiile moleculelor care au dovedit că acelea care corespund alcoolului sunt pur și simplu seducătoare.

Omul adevărat, ca să nu mai vorbim de teosof, știe care sunt efectele alcoolului asupra naturii fizice, mentale și morale a omului.

Teosoful, de exemplu, dacă știe că trebuie să bea pentru a-și păstra prietenii, atunci va alege a-i pierde, dacă acesta este prețul prieteniei lor. Omului obișnuit s-ar putea să i se pară o măsură mult prea dură.

Hai să privim problema altfel…

Să ne aducem aminte de câte ori nu am băut cu cineva seara, am discutat cine știe ce, ne-am promis unul altuia că vom face cine știe ce, și încă de a doua zi, chiar.

Şi ce dacă? Poate că a doua zi nici nu mai știm cu cine am vorbit, darămite să mai știm ce-am promis.

De câte ori n-am auzit scuza absolut lamentabilă: aaaa, păi aseară eram beat, așa că… 

Datoria teosofului este așa cum frumos spune H.P. Blavatsky în The Key to Theosophy:

Uneori, în societate, trebuie să bem alcool
Uneori, în societate, trebuie să bem alcool

Să controleze și cucerească, prin cel Înalt, sinele inferior.

Să se purifice în interior și moral; să nu se teamă de nimeni și nimic, cu excepția tribunalului propriei sale conștiințe.

Să nu facă niciodată un lucru pe jumătate; adică, dacă el consideră că este bine să facă acest lucru, să o facă în mod deschis și îndrăzneț și, dacă este greșit, să nu-l atingă deloc.

Este de datoria teosofului să-și ușureze povara gândindu-se la înțeleptul aforism al lui Epictet, care spune: Nu vă abateți de la datoria voastră de nicio reflecție inactivă pe care lumea stupidă o poate face asupra voastră, pentru că cenzurarea lor nu este în puterea voastră și, în consecință, nu ar trebui să facă parte din preocuparea voastră.

Blavastky, H.P., The Key to Theosophy, London, 1889, p.241

Fragment din ”ÎNTREABĂ, ȚI SE VA RĂSPUNDE!”


ACASĂ

 

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, cu atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:

Readings in English