Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi

Anul European al Patrimoniului Cultural 2018


Echipa eCoulTour vă propune, de-a lungul multor episoade, o incursiune în muzee vestite din Europa, dar va prezenta și monumente remarcabile, clădiri unicat ori locuri deosebite ale continentului nostru.

Multă lume a auzit/vizitat mari muzee pline de comori ale artei universale – de la muzeele Vaticanului la muzeele Capitoline din Roma, de la instituțiile culturale pariziene (Luvru, Orsay, Beaubourg, Rodin, palatul Versailles) ori altele franceze (muzeele Chagall și Matisse din Nisa, Muzeul Augustinilor din Toulouse, Muzeul Confluențelor din Lyon, Muzeul de Artă din Lille, Palatul Rohan din Strasbourg, Muzeul Toulouse-Lautrec din Albi, Muzeul Champollion din Figeac etc.) la cele italiene (Palatul Vechi și Pitti din Florența, Muzeul Egiptean din Torino, Castelul Sforzesco din Milano ș.a.m.d.), engleze (londonezele Albert & Victoria și Muzeul Britanic, Muzeul Național Scoțian din Edinburgh, Muzeul Kelvingrove din Glasgow), spaniole (casele-muzeu din Barcelona, Muzeul Guggenheim din Bilbao), vieneze (palatele-muzeu Schonbrunn, Hofburg, Belvedere), de la Ermitajul rusesc la Pergamonul german, și lista poate continua mult și bine.
Dar sunt și multe alte muzee de-a lungul și de-a latul Europei, mai puțin cunoscute sau deloc știute, în ciuda valorii datorate exponatelor lor, și pe acestea dorim să le prezentăm într-o serie derulată pe tot parcursul anului.

Episodul lunii este consacrat Muzeului Artelor Marionetei din Lyon, amplasat într-o superbă clădire de patrimoniu (reședința Gadagne) din Orașul Vechi, care mai găzduiește, de asemenea, și Muzeul de Istorie.

Muzeul Artelor Marionetei din Lyon

Al doilea oraș francez, ca mărime și importanță, după capitala pariziană, se fălește cu o sumedenie de instituții culturale deosebite, iar printre acestea merită prezentat un muzeu dedicat personajelor din spectacolele comice de stradă.

În Lyon a fost creată, în 1808, prima păpușă trasă de sfori cunoscută generic drept Guignol, datorată lui Laurent Mourguet. Aceasta era eroul principal dintr-un trio din care mai făceau parte Gnafron și Madelon. Comicul de situații și de limbaj, gagurile, încurcăturile haioase erau nelipsite din acest tip de spectacole, iar printre figurine se mai numărau și alte personaje (jandarmul, proprietarul, hoțul, junele prim) care, împreună, furnizau sarea și piperul reprezentațiilor de teatru, circ, dans, cinema.

Apariția acestei marionete izvora, inițial, din marile mituri fondatoare (creația lumii, istoria zeităților și a eroilor), rolul său fiind acela de a ilustra multiple aspecte ale omenirii, în special moravurile, cu scopul de a le îndrepta (Ridendo castigat mores).

Ulterior, Guignol s-a dezvoltat din tradiția personajelor tip commedia dell’arte Pulcinella, Pantaleone, Arlecchino, Brighella  etc.

Muzeul Artelor Marionetei datează din 1950 și împarte același imobil (un edificiu renascentist de secol XVI, cu o splendidă curte interioare și o puzderie de încăperi) cu un muzeu istoric inaugurat în 1921. Construcția fabuloasă a beneficiat de o renovare majoră în 2009.

Pe lângă marea varietate de păpuși costumate în fel și chip (peste 300 la număr, datând din sec. XV-XXI și provenind din numeroase țări), sunt recreate cutiile unde aveau loc reprezentațiile, cu decoruri cu tot.

De asemenea, un loc important îl ocupă figurinele negre proiectate pentru teatrul de umbre.


 

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI
RO46INGB0000999911598179, ING Bank
RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it?
DONATE
THANK YOU!