De Eugen Matzota

De câte ori n-am primit cu toții mesaje pe diferite canale de comunicare și care bine ar fi fost să rămână acolo unde trebuie, adică la canal.

Dar, din păcate, nu ajung înapoi în canal, căci există atâția oameni ce ascultă orbește, aproape la propriu, de îndemne subliminale, practic, cum ar fi: DISTRIBUIȚI MASIV sau DISTRIBUIȚI PÂNĂ NU DISPARE!

Cei care au pus o nouă cărămidă la zidul dintre adevăr și manipulare, care ar putea fi numit Marele Zid al Conspirațiilor, știu cum să vândă un asemenea produs. Totul e pe linia bătrânului SUNAȚI ACUM!.

Cum modelul acela inofensiv de vânzare, nu de difuzare de știri false, funcționează mereu, se pare că am trăit mereu și vom continua a trăi cu ele pe cap.
Printre primele pe care le știm sunt cele din Imperiul Roman, că de-atunci aveam mai multe informații, și de-atunci tot avem parte de asemenea teorii. Ele vin și pleacă, dar apar mereu altele noi, căci există o atracție reală pentru oamenii care încearcă să dea sens unor evenimente ce sunt mult dincolo de controlul lor.
La urma urmei, cine poate ști ce se întâmplă cu adevărat în lume a oamenilor ce sunt undeva deasupra? Cu atât mai mult a celor care au exercițiul lumii politicii, unde adevărul poate fi de multe feluri, dar rareori sau deloc expus celor de jos.

Ceea ce e mai trist este că, oricât am încerca să cercetăm, să căutăm soluții în mod științific, nu vom ajunge decât la concluzia tristă că aceste teorii ale conspirației par a fi o parte permanentă a condiției umane.

Mai mult, ele sunt o parte a istoriei. De exemplu, așa cum spune Nancy Rosenblum, (Harvard), Statele Unite ale Americii au fost întemeiate pe o teorie a conspirației. E cam mult să spui așa ceva, dar semnatarii Declarației de Independență erau convinși că regele Marii Britanii conspira pentru a stabili „o tiranie absolută” asupra coloniilor sale de peste Ocean. „Documentul în sine este o teorie a conspirației scrise”, precizează Nancy Rosenblum.
Altfel spus, ca în orice teorie a conspirației, se sugerează că se întâmplă mai multe decât se pare și că e mereu cineva cu intenții urâte care lucrează în culise.
Joseph Uscinski, Universitatea Miami, autor al unei cărți de referință în domeniu, ”American Conspiracy Theories”, 2014, care a început să studieze teoriile conspirației în urmă cu un deceniu, spune că nu există dovezi pentru o creștere generală a numărului de teori.
Van der Linden și colegii săi, în urma unor sondaje online cu peste 5.000 de americani din întregul spectru politic, spune „Există o mulțime de cercetări care arată că, în timp ce liberalii sunt puțin mai extrovertiți și rebeli și așa mai departe, conservatorii tind să se concentreze asupra gestionării incertitudinii și amenințărilor și a valorilor din grup.”

Și mai clar, teoriile conspirației nu sunt decât o încercare de a înțelege evenimentele care par copleșitoare, ceva care amenință grupurile și valorile cu care oamenii se identifică cel mai mult.
Și asta nu se poate schimba…

Tot ce putem face este să încercăm să nu le lăsăm să prindă la oameni, căci, din acel moment încolo, totul este pierdut!

Dar, mai știi?, o fi și asta tot vreo teorie a conspirației…

Am zis!

2 gânduri despre „Distribuirea masivă a prostiei – editorial

  1. Sunt câteodată teorii care nu sunt conspirație dar sunt declarate că atare…una din aceste teorii a fost cea că “nu a fost niciun fals la alegerile din USA.” Facebook a spus că nu a fost, și dacă Facebook spune, poate chiar nu a fost…Zukerberg stie mai bine…:-)

Comentariile sunt închise.