De Eugen Matzota

Impactul pandemiei de COVID-19 a fost crunt pentru industria ce stă în spatele cărții noastre de zi cu zi, industrie care s-a dovedit slabă în fața salamului.

Salamu-i esențial.
Cartea, nu!…

Așa că s-au închis librăriile, drept care, practic imediat, vânzările s-au prăbușit la 15-25%, adică de 4-7 ori! România este în frunte cu pierderi de 85%, pe când în Franța laică, dar mai cititoare, vânzările au scăzut doar cu 66%, conform unui studiu al Federației Editorilor Europeni.
În asemenea condiții, în România, mai ales, a crescut doar pirateria online, că la asta ne pricepem, ca șmecheri ce ne dăm.

Târguri de carte?
Ca să ne păstrăm în limbajul computericesc:


GAME OVER!

Poate că asta ar fi de înțeles. Dar lipsa de interes, ei, asta e o altă problemă!
Pentru că o imagine fac cât o tonă de vorbărie, am atașat-o aici. Pe scurt, se vede cum acest cuvânt, ”cultură,” lipsește total din subiectele agențiilor de știri, ca și din cele ale unui post media de la care aveam pretenții.

De la media ahtiată după subiecte gen ”a intrat după ea în baie și i s-a tăiat răsuflarea”… să zicem că nu mai avem pretenții. De la chiar organizatorii evenimentelor, așa online cum au fost ele, parcă am cere mai mult.
Ditamai postul național de radio dă un comunicat de presă despre GAUDEAMUS, și atât, în timp ce organizatorii de la BOOKFEST, nici nu-i numesc de rușinea lor, au, de exemplu, programul din 27 mai 2020 încă în curs de actualizare.
Și ce dacă? Vorba ceea: nu se socotește! Ei tot mai cer bani de la Guvern, deși par puțin cu pantalonii-n vine dacă ne luăm doar după acest exemplu de așa numită actualizare.
În acest climat de lasă-mă să te las te mai miră că vin europenii și ne dau lecții la cum se face un grup (poate) infracțional de fabricat Capitale europene ale anului. Când bagi 7.000.000 de Euro sub ”Timișoara, Capitală europeană”, fără a scoate nimic ca lumea, parcă merge și-o manea, că sigur costă mai puțin!

De târguri uite c-am scăpat, ne-au mai rămas doar manelele.
De-astea nici mama covidului nu ne mai scapă!

Am zis!