Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi

În perioada iernii îndrăgim nespus peisajele ca-n basmele copilăriei – brazii încărcați de nea, țurțurii de la streșini, ulițele înzăpezite ale satelor cu case rustice de pe hornurile cărora iese alene fumul.

Decorațiunile tradiționale de interior, bradul împodobit cu globuri, ghirlande sclipitoare și luminițe, sub care ne așteaptă cadourile fac parte din ritualul sărbătorilor.

Vă propunem să vă lăsați cuprinși de magia Crăciunului într-un loc încântător, aflat în inima Ținutului Secuiesc, la poalele munților Harghita.

Sărbătorile de iarnă la Casa de oaspeți „Veverița”

 Amplasată în localitatea Piricske, un cătun cu cabane răzlețe situat la 16 km de Miercurea Ciuc (13 km pe DN 13A plus 3 km lateral dreapta din pasul Vlăhița), la o altitudine de 1000 m, cabana „Veverița” este ideală pentru petrecerea unui minunat sejur departe de agitația urbană.

         Relaxare, liniște și, mai presus de toate, sentimentul că te simți acasă – iată ce oferă cabana! Este situată într-un cadru natural de vis, beneficiind de toate dotările moderne (încălzire centralizată provenită de la instalația termică prevăzută cu panouri solare), spațioasă (8-10 persoane pot încăpea în 3 dormitoare duble la etaj și o sufragerie la parter deservite de 2 băi și de o bucătărie complet utilată).

La exterior se găsesc o terasă-verandă cu o priveliște mirifică, unde vin să mănânce nuci și semințe micile viețuitoare ale pădurii (veverițe, pițigoi, țicleni etc.), precum și un foișor, ideal pentru servit cafeaua la o țigară, pentru degustat băuturile naturale (afinată, vișinată, țuică de prune) ori pentru savurat mâncărurile pregătite la cuptorul din cărămidă.

Proprietarul domeniului este dl. Antal Ernest, ghid de turism cu experiență, care vă întâmpină cu ospitalitate, punându-vă la dispoziție întreaga cabană și asigurând, la cerere, servicii de transport la comorile naturale și culturale din zonă, care nu sunt puține: orașe (Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni); stațiuni de importanță națională (Băile Tușnad, Lacu Roșu, Borsec) și locală (Harghita Băi, Băile Seiche, Izvoru Mureșului); zone montane deosebite (Cheile Bicazului și Vârghișului, lacurile Roșu și Sf. Ana, Tinovul Mohoș, peșterile Șugău și Merești, Piatra Singuratică din masivul Hășmaș); sate pitorești (Brădești, Satu Mare, Corund, Praid, Zetea, Lupeni, Crișeni etc., cu variate atracții precum porți secuiești, băi sărate, ateliere ceramice); alte atracții importante (biserica Șumuleu Ciuc, Parcul Mini Transilvania, pista de bob din Lunca de Sus-Ghimeș).

În perioada sărbătorilor de iarnă, el vă așteaptă cu drag să-i treceți pragul, să participați la aranjarea decorațiunilor tradiționale, la îmbodobitul bradului și, de ce nu?, la curățarea zăpezii din curte pentru mișcarea de după mesele copioase.

Accesul la cabană se face cu mașina sau, în sezonul hibernal, cu sania trasă de cai, pe un drum prin pădure străjuit de brazi falnici și traversat, adeseori, de căprioare blânde ce se opresc să vă dea binețe și să vă invite la o ședință foto.

Cu siguranță, fotografiile de sezon cu cabana din Piricske din mijlocul brazilor și mestecenilor vă vor delecta, constituind, totodată, un îndemn de a porni la drum în căutarea Crăciunului de altădată.


cropped-logo-mandello-333.png