Cea mai mare atracție din capitala Germaniei este așa-numita Insulă a Muzeelor (Museumsinsel) din vecinătatea Catedralei și a râului Spree, un loc emblematic din centru (Mitte) și vizitat de milioane de turiști, care a contribuit decisiv la desemnarea Berlinului drept capitală culturală europeană în 1988 și care a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO în 1999.

Aici se găsesc 5 muzee extraordinare (Muzeul Pergamon, Muzeul Vechi, Muzeul Nou, Vechea Galerie Națională și Muzeul Bode), cu exponate artistice și arheologice inestimabile adunate din toată lumea, artizanul sau cel care a avut inițiativa creării pinacotecii fiind regele Frederik-Wilhelm al III-lea pe la 1823, ajutat de Wilhelm von Humboldt. Clădirile muzeelor au fost ridicate între 1824-1930 de mai mulți arhitecți, într-un stil grandios, cu accente clasiciste, menite a semăna templelor grecești, intenția arhitecților vremii fiind aceea de a edifica un complex cultural unitar și emblematic. Ceea ce au reușit!

      Insula muzeelor mai cuprinde, pe lângă cele 5 instituții muzeale, spații verzi cu grupuri statuare și diverse alte monumente, coloane și poduri, fiind zonă protejată aflată în prezent în reconfigurare urbanistică.

Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi

MUZEUL VECHI

            După cum indică și numele, Altes Museum este cel mai vechi, datând din 1830 și purtând inițial titulatura de Muzeu Regal (Königliches Museum), artizanul sediului neoclasic fiind Karl Friedrich Schinkel care a avut ideea colonadei ionice pentru a adăposti colecția operelor antice (Antikensammlung).

Rotonda aduce aminte de Panteonul roman. Edificiul a ars în al doilea război mondial, dar a fost refăcut în 1966, iar în 2015 și-a redeschis porțile după o majoră restaurare.

            Cel mai vechi muzeu public din Germania cuprinde valoroase antichități greco-romane (statui, vase, monede, bijuterii), descoperite pe teritoriul fostei Etrurii, în Cipru, dar și în regiunea Mării Negre, între care se disting Zeița din Taranto pe tron (datând din 475-450 î.H.), Portretul dublu al lui Socrate și Seneca (datând din 200-250 î.H.), portretele lui Gaius Julius Caesar și Cleopatra a VII-a (datând din sec. I., bustul Cleopatrei (datând din anul 40 î.H.) și alte exponate ale artei preistorice și vechi.

MUZEUL NOU

Cine vrea să vadă fabulosul bust al reginei Nefertiti, papirusuri de o inestimabilă valoare, dar și vasele ceramicii Cucuteni expuse la loc de cinste trebuie să intre în Neues Museum, una dintre marile instituții culturale.            

Edificiul original, în stil neoclasic a fost ridicat între 1855-1859 după planul lui Friedrich August Stüler, dar a fost bombardat în al doilea război mondial, de-abia prin 2003 arhitectul David Chipperfield fiind solicitat să restaureze ce se mai putea. De la redeschiderea sa din 2009, muzeul a fost asaltat de multă lume care are ce vedea pe cele trei etaje, începând de la exponate preistorice până la artefacte egiptene și greco-romane.

Cea mai admirată este colecția de antichități provenită de la Muzeul Egiptean, cu excepționale exponate nubiene și egiptene. Parterul e dedicat vestigiilor descoperite în urma săpăturilor lui Heinrich Schliemann la Troia.

Etajele sunt consacrate lumilor greco-romană, egipteană, dar și altor vechi civilizații europene, cum a fost Cucuteni-Tripolie de pe teritoriul României. Foarte bogat, cu numeroase obiecte adunate în urma diverselor expediții, acest muzeu este unul de top, și pentru explorarea lui trebuie alocate ore întregi.



Mai mult… / More…


cropped-logo-mandello-333.png

wp-image-1540297791