De Eugen Matzota

Mai face față azi, oare, un cod de reguli publicat cu vreo trei secole în urmă, pe vremea când nu exista nici trenul, nici telefonul și, mai ales, nici Internetul?

Poate cineva să spună, cu mâna pe inimă: da, chiar dacă lumea s-a schimbat radical, acest cod este suficient, că nimic nu trebuie schimbat.

Eu cred că se pot face actualizări, nu mai mult, căci Francmasoneria nu se schimbă după cum o face societatea din ce în ce mai des.

De aceea, am ajuns la concluzia că se simte nevoia unui nou cod, o adaptare a celui vechi de 300 de ani, unul care să țină seama de imensele schimbări aduse în primul rând de tehnologie…

Mi-aș fi dorit să fie vorba doar de tehnologie, dar nu e chiar așa, din păcate. Accesul extrem de facil la Internet, cu toate capcanele socializării, mai ale, au permis urcarea la amvonul de la care se predică și altceva decât lucruri din care să avem de învățat a unor oameni care nu au pur și simplu nimic bun de împărtășit.

Din contră…

Drept care, iată că, la cinci ani de la publicarea cărții mele „Cod de etichetă masonică”, și la trei de la publicarea unei versiuni diferite în limba engleză, „Masonic Etiquette in the New Millenium”, am înțeles că este nevoie de un nou cod de etichetă masonică, unul care să trateze probleme care pur și simplu nu existau pe vremea diligențelor și a poștalioanelor.

Ceea ce se schimbă este, mai ales, modul de comunicare, care, la rândul său, duce la schimbarea foarte rapidă a percepțiilor și atitudinilor față de probleme care altădată păreau cu totul în afara oricărei discuții.

Tocmai despre aceste noi abordări este vorba aici, într-o carte scrisă de cineva care stă atârnat de Internet ca orice tânăr de vârsta lui.

Căci, la doar 25 și ceva ești tânăr. Ani de la Inițiere, desigur…  ;o)

 Noul-cod-001

Mai mult… / More…

carti-em-libris

wp-image-1540297791.png