Departe, dar atât de aproape de Patrie – ALTCULTURE MAGAZINE ● 74 ● 10/2023
De Eugen Matzota

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
Îți place? VINO CU NOI!

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Când urci în avionul care stă să se ridice în zbor spre alte tărâmuri, simți că lași Patria în urmă, undeva acasă la tine. Dar iată că zilele petrecute la Dublin, care-i cumva dincolo de Europa, nu m-au lăsat să simt dorul de țară. Desigur că la asta au contribuit românii ce mergeau odată cu mine la o lansare de carte pe care o tradusesem pentru prietenul meu Gheorghe Schwartz: ”POOLOs, namely Schwartz Paranoia.”

E normal să nu te simți singur când pleci cu ai tăi, dar e și mai frumos să vezi c-ai ajuns tot acasă. Organizatorii evenimentului de la ”Teachers Club”, Dorina Șișu și Viorel Ploeșteanu, nu ne-au lăsat o clipă să ne simțim pierduți printre irlandezi.

Ne-am simțit acasă și în lăcașe de pierzanie pe care le știam de atâta vreme în București după numele care spune tot: ”Irish Pub,” și la restaurantul de lux dintr-un hotel care se plasa cu smerenie la trei stele, deși eclipsa hotelurile noastre.

Cu Dorina Șișu, la Trinity City Hotel
Cu Dorina Șișu, la Trinity City Hotel

Dar cel mai bine ne-am simțit la ”Teachers Club,” unde era lumea noastră, a românilor care vin la un act de cultură, dar și să mai asculte un pic de muzică românească. Se simțea în aer că toți voiau să mai audă o vorbă românească, să uite că sunt la mii de kilometri de casă. Și asta face bine…

Și a fost Dublin, e adevărat, cam departe de Patrie, dar tot printre românii noștri.
Frumos, românește…

Printre românii noștri de departe
Printre românii noștri de departe

Dar tot am fost bucuros până peste poate
când am revenit în România, o țară tânără și neliniștită,
că doar d-aia o fi într-o veșnică trecere…


ACASĂ
Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:
Cărți ONLINE
Readings in English
AMAZON Books