ALTCULTURE MAGAZINE ||| 63 ||| 11/2022 ||| MARI ORAȘE MICI DIN EUROPA: Torino
ECOULTOUR le mulțumește celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
MARI ORAȘE MICI DIN EUROPA: Torino
Adina&Bogdan Baranovschi
Multă lume a vizitat marile capitale și orașe europene (Paris, Barcelona, Florența, Praga, Viena, Madrid, Amsterdam, Londra, Budapesta, Roma, Lisabona, Berlin, Geneva, Varșovia etc.), ticsite de felurite atracții – de la muzee renumite la monumente celebre, de la clădiri incredibile la minuni naturale și alte artefacte uluitoare.
Dar sunt și multe alte orașe de-a lungul și de-a latul Europei, mai mici, mai puțin cunoscute sau, dimpotrivă, frecventate de turiști, care nu beneficiază de notorietate, însă meritând a fi prezentate într-o serie derulată pe tot parcursul anului.
Episodul lunii noiembrie e consacrat orașului italian Torino, capitala regiunii Piemont, o urbe interesantă, cu multe atracții.
Torino
Localizat în partea de nord-vest a Italiei și amplasat pe malul râului Pad, Torino e capitala regiunii Piemont, o zonă muntoasă din lanțul Alpilor, în care romanii au întemeiat, în sec. I d.H., o tabără militară botezată Castra Taurinorum. De-a lungul vremii, urbea a fost disputată de italieni (în sec. VI era capitala unui ducat lombard) și francezi (în sec. VIII a fost comitatul lui Carol cel Mare, iar în sec. XII-XIII a fost oraș liber administrat de Casa de Savoia, ulterior devenind capitala ducatului de Chambéry).
După unificarea țării, Torino a fost capitala Regatului Italiei, între 1861 și 1865, pierzând acest statut ulterior. Cunoscut centru industrial (aici au funcționat uzinele de automobile Fiat), azi Torino atrage destui vizitatori printr-o ofertă cultural-turistică remarcabilă din care nu lipsesc vestigiile (Poarta Palatină datând de pe vremea lui Iulius Cezar), edificiile somptuoase (palatele Regal, Madame, Carignano, Chiablese, castelul Valentino), muzeele (Muzeul Egiptean, Muzeul Cinematografiei, Muzeul Unificării, Muzeul Artei Orientale), sfintele lăcașuri (Domul unde se află vestitul Giulgiu, bazilica Superga, Gran Madre di Dio), piețe importante (Castello, San Carlo, Vittorio Veneto). Cu câteva excepții, toate aceste obiective se află în centrul istoric, relativ compact.
Ridicat în sec. XV, Domul Sf. Ioan Botezătorul găzduiește Giulgiul din Torino, o pânză veche cu o urmă imprimată de corpul unui om, despre care se crede că e pânza ce l-a acoperit pe Isus în mormântul său. Păstrată cu venerație, această sfântă relicvă e expusă arareori.
Cu aspect neoclasic și baroc datorat arhitecților Ascanio Vittozzi, Carlo și Amedeo di Castellamonte, Palatul Regal datează din sec. XVII, fiind edificat pentru Casa de Savoia. Este un vast complex muzeal alături de Biblioteca Regală, Armureria, Grădinile Regale (amenajate de faimosul peisagist André Le Nôtre) și Capela Sf. Giulgiu. Interioarele sunt, pur și simplu, fabuloase, strălucitoare, opulente, ticsite de fresce, opere de artă și alte decorațiuni.
Inaugurat în 1824, Muzeul Egiptean este al doilea muzeu ca importanță mondială, după cel din Cairo, ce expune antichități egiptene dintre cele mai diverse: statui de mari dimensiuni ale faraonilor (Tutmoses, Amenhotep, Ramses, Seti, Horemheb, Amon), sarcofage, stele, canope, bucăți de papirusuri etc.
Funcționând din 2000 într-o uluitoare clădire de 167 m înălțime denumită Mole Antonelliana, după ce a existat din 1956 în Palatul Chiablese, Muzeul Cinematografiei a fost înființat ca omagiu adus inventatorilor monteurilor de film care au prezentat în 1896 prima producție filmată din Italia.