ALTCULTURE MAGAZINE ||| 61 ||| 9/2022 ||| Cine profită de Internet?
De Eugen Matzota

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

WELLBORN
Sănătatea trebuie să fie o stare continuă!
SOTER

La o primă vedere, Internetul fără de care nu mai putem bârfi și noi la o bere, ca oamenii, ci doar ONLINE, este o binecuvântare pentru toți.
O fi, mai ales pentru cei care fac bani mulți de pe urma celor mai proști ca ei. Dar așa a fost mereu pe lumea asta, că pe cealaltă nu suntem prea siguri cum este.
Aici, de câteva zeci de ani deja, lumea oamenilor care trec prin școală cum trece gâsca prin apă și nu se lipește nimic de ei, a început să-și ceară drepturile.
Ce dacă n-au nici umbră de cultură sau ceva educație, minimală, măcar? Ei au drepturi! Cam așa îmi spunea pe la începutul anilor ‘90 cineva căruia îi reproșasem că spărsese sticla de bere de asfalt, în loc s-o pună la coșul aflat la trei metri doar:

”Ce vrei? E libertate acum, putem face orice!”

De atunci, s-a mai schimbat o generație. Unii zic că în mai rău. Alții, că nu pricepem cum e cu progresul, că de ce ne opunem? Ce mare lucru să spună bebelușul ”per-soa-na”, ”per-soa-na” în loc de ”ma-ma”, ”ma-ma”?
Ei nu știu și sigur nu-i interesează, că doar nu e un joc pe computer, că asemenea distorsiuni au introdus și comuniștii.
Doar că atunci oamenii mai citeau cărți.
O asemenea lume de oameni prost educați, ca să nu spunem altfel, am întâlnit chiar în locul unde se născuse Marele Conducător: CEAUȘESCU. Am avut ocazia de a intra în casele unora dintre profitorii statutului privilegiat al acelui loc.
Nu este o mare diferență între acei șmecheri membri ai Nomenclaturii comuniste și cei ai Nomenclaturii Internetului și a jocurilor, din mai multe puncte de vedere, din păcate.

Tot niște profitori…

Aceia de atunci aveau o bibliotecă mare, din stejar sculptat, și, pe jos, covoare persane scumpe, unele peste altele, că nu mai aveau unde să le pună. În ditamai biblioteca de tip Scornicești, vedeai expuse câteva cărți, patru-cinci, dintre care una era ”Mersul trenurilor.”
Mai erau expuse cu mândrie niște spray-uri scumpe, de la SHOP, plus niște ambalaje de săpunuri LUX.

Toate erau goale.
La fel, zic eu, și capetele lor.

Doar că ei făceau bani pe spinarea celor mai proști ca ei. Și pentru asta nu le trebuia cultură, nici educație de șapte ani de-acasă.
Ca și azi, că nu e mare lucru să scrii cum vrei pe rețelele sociale, că altundeva îți miroase urât. Desigur că bunica ta, pe care trebuie s-o recunoști, că doar ea te-a crescut, e o înapoiată care nu înțelege ce e aia ”K.”
Dar tu o ierți. Nu de drag, ci pentru că nu te interesează.

Doar că va veni o zi, și nu pare a fi prea departe, când cam tot așa se va uita AI-ul la tine, ca la ”per-soa-na” care poate fi eliminată din joc.
Și atunci nu vei fi tu la computer, cu toate reflexele tale de șmecher.

Vei fi un fel de cantitate neglijabilă.
Ca și acum, când tu profiți de Internet. Încă.

Și să vezi atunci cum vine
GAME OVER…

ACASĂ
Îți place? VINO CU NOI!

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:
Readings in English