ALTCULTURE MAGAZINE ֎ 57 ֎ 5/2022 ֎
MARI ORAȘE MICI DIN EUROPA: BASEL

ECOULTOUR le mulțumește celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

WELLBORN
Sănătatea trebuie să fie o stare continuă!
SOTER
BASEL
BASEL

MARI ORAȘE MICI DIN EUROPA: BASEL

Adina&Bogdan Baranovschi

Multă lume a vizitat marile capitale și orașe europene (Paris, Barcelona, Florența, Praga, Viena, Madrid, Amsterdam, Londra, Budapesta, Roma, Lisabona, Berlin, Geneva, Varșovia etc.), ticsite de felurite atracții – de la muzee renumite la monumente celebre, de la clădiri incredibile la minuni naturale și alte artefacte uluitoare.

Dar sunt și multe alte orașe de-a lungul și de-a latul Europei, mai mici, mai puțin cunoscute sau, dimpotrivă, frecventate de turiști, care nu beneficiază de notorietate, însă meritând a fi prezentate într-o serie derulată pe tot parcursul anului.

Episodul lunii mai e consacrat orașului elvețian Basel, o urbe interesantă, cu multe atracții culturale și bijuterii arhitectonice.

BASEL

BASEL
BASEL

Al treilea cel mai mare și aglomerat oraș elvețian, după Zurich și Geneva, se află în nordul țării, la granița cu Franța și Germania (cu care formează, de altfel, una dintre Euroregiunile continentului). Este străbătut de Rin, malurile sale fiind loc predilect de promenadă.

BASEL
BASEL

Basel este cel mai vizitat oraș din Țara Cantoanelor, îndeosebi în perioada manifestărilor prestigioase (Târgul de artă contemporană Art Basel, Salonul mondial al ceasornicăriei și bijuteriei Baselworld, Carnavalul care a fost înscris în patrimoniul cultural imaterial UNESCO), dar și pentru puzderia de muzee (aproape 40), de aceea nu-i de mirare eticheta de capitală culturală a Elveției. De asemenea, e și un vestit centru științific și de cercetare în domeniul industriei farmaceutice, aici funcționând companii de renume (Roche, Novartis).

BASEL
BASEL

Aici s-au născut, au murit sau au trăit multe personalități de pe tărâmul științei (matematicienii Bernoulli, Euler), literaturii (Hermann Hesse), umanismului cultural (Erasmus, Jacob Burckhardt), filosofiei (Nietzsche), artei (Hans Holbein cel Tânăr, Arnold Böcklin, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle), medicinei (Carl Gustav Jung, Karl Jaspers), sportului (Roger Federer).

BASEL
BASEL

Orașul vechi este ticsit de clădiri gotice burgheze, de reședințe impozante ca mici palate, cu fațade zugrăvite cu picturi și cu elemente decorative, spre deosebire de alte părți unde coexistă construcțiile clasice cu cele (ultra)moderniste și chiar avangardiste, specifice arhitecturii contemporane, create de mari specialiști în domeniu (celebrii arhitecți Renzo Piano, Zaha Hadid, Mario Botta, Frank Gehry).

BASEL
BASEL

Una dintre emblemele urbei e Primăria (Rathaus) bogat decorată cu fresce, edificată în stil gotic-renascentist în mai multe etape (veacurile XVI-XVII), clopotnița fiindu-i adăugată în sec. XX.

BASEL
BASEL

Dintre sfintele lăcașuri se remarcă vestita Catedrală (Minster/Münster), datând din sec. XI, o construcție maiestuoasă de secol XI, reconstruită în stil gotic în veacurile XIV-XV.

Basel e renumit pentru muzeele sale, unele de top mondial, între care trebuie neapărat menționate Muzeul Tinguely (axat pe mașinării cinetice ale lui Jean Tinguely și pe instalațiile artistei Niki de Saint Phalle expuse în grădină – lucrări de avangardă), Muzeul de Artă (cel mai mare de acest tip din Elveția și primul din lume deschis publicului – în 1661), Fundația Beyeler (cea mai vizitată colecție de artă contemporană din Elveția), Muzeul de Istorie (cu mai multe sedii, unul amplasat în fosta biserică a desculților – Barfüsserkirche, altul în locuința burgheză Casa cu livada de cireși – Haus zum Kirschgarten, ticsită de obiecte de artă și varii sobe de teracotă), Muzeul Lumea Jucăriilor (cu vreo 6000 de exponate de păpuși, ursuleți și altele), Vitra Design, Muzeul Muzicii, Muzeul Hârtiei, al Scrierii și Tiparului etc.

BASEL
BASEL

Fântânile sunt o marcă identitară a locului, la fel ca în Berna și alte spații elvețiene, fiind ridicate în același tip renascentist – o coloană în vârful căreia tronează o figură umană sau animalieră. Doar Fântâna carnavalului din Piața Teatrului iese din ritm, fiind o așa-numită fântână cinetică, în stilul artistului Jean Tinguely.

BASEL
BASEL



ACASĂ

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, cu atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.
Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it? DONATE NOW!
THANK YOU!

De citit în limba română:

Readings in English