ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

Sănătatea trebuie să fie o stare continuă!
Carcassonne
Carcassonne

MARI ORAȘE MICI DIN EUROPA: Carcassonne

Adina&Bogdan Baranovschi

Multă lume a vizitat marile capitale și orașe europene (Paris, Barcelona, Florența, Praga, Viena, Madrid, Amsterdam, Londra, Budapesta, Roma, Lisabona, Berlin, Geneva, Varșovia etc.), ticsite de felurite atracții – de la muzee renumite la monumente celebre, de la clădiri incredibile la minuni naturale și alte artefacte uluitoare.

Dar sunt și multe alte orașe de-a lungul și de-a latul Europei, mai mici, mai puțin cunoscute sau, dimpotrivă, frecventate de turiști, care nu beneficiază de notorietate, însă meritând a fi prezentate într-o serie derulată pe tot parcursul anului.

Episodul lunii ianuarie este consacrat orașului Carcassonne din sudul Franței și Cetății sale fortificate, fără seamăn în peisajul arhitectonic european.

Carcassonne

Carcassonne
Carcassonne

Una dintre „revelaţiile” multor turişti care ajung în sudul Franţei este Cetatea din Carcassonne de dimensiuni impresionante (de vreo 4-5 ori mai mare decât Cetatea Sighişoarei), care domină oraşul de la înălţime. Este monument UNESCO din 1997.

Carcassonne
Carcassonne

Aspectul actual se datorează celebrului arhitect restaurator Eugène Viollet-le-Duc care a pus în valoare tot ansamblul medieval vizitat anual de vreo 4 milioane de persoane.

Carcassonne
Carcassonne

Orașul Carcassonne se află în departamentul Aude din Regiunea Languedoc-Roussillon, la 80 km de Toulouse, fiind stăbătut de râul Aude şi Canalul din Sud (Canal du Midi). Este constituit din 2 părţi distincte – Oraşul de Sus cu Cetatea sa şi Oraşul de Jos cu alte monumente – care sunt unite de Podul Vechi cu arce, lung de 225 m şi în totalitate pietonal, o structură din sec. XIV.

Carcassonne
Carcassonne

Sunt mai multe porţi de acces în Cetate (Poarta Narboneză, Poarta Sf. Nazarie, Poarta Aude), fiecare distinctă în felul ei. Se poate face circuitul zidurilor atât pe deasupra (având deschidere şi privelişti panoramice), cât şi pe interior (adică în spaţiul dintre cele 2 rânduri de fortificaţii).

Carcassonne
Carcassonne

Cetatea (la Cité) se compune dintr-un castel-fortăreaţă din sec. XIII (Castelul Contelui), un grandios edificiu religios roman din sec. XI (Bazilica Sf. Nazarie), multe străduţe în pantă cu piaţete fermecătoare (Place Marou) şi clădiri care adăpostesc acum restaurante şi magazine, toate fiind înconjurate de ziduri şi turnuri falnice (pe o lungime de peste 3 km).Sunt mai multe porţi de acces în Cetate (Poarta Narboneză, Poarta Sf. Nazarie, Poarta Aude), fiecare distinctă în felul ei. Se poate face circuitul zidurilor atât pe deasupra (având deschidere şi privelişti panoramice), cât şi pe interior (adică în spaţiul dintre cele 2 rânduri de fortificaţii).

Carcassonne
Carcassonne

Principalele atracţii ale Oraşului de Jos (denumit şi Bastida Sf. Ludovic) sunt: Esplanada Gambetta cu aleile mărginite de platani; Muzeul de Artă, instituţie plină de tablouri ilustrând veacurile XVII-XIX, o vastă colecţie de faianţă şi tapiserii; Capela Dominicanilor, un spaţiu ticsit de panouri şi documente ilustrând istoricul urbei, în cadrul Muzeului Municipal; Piaţa Carnot cu Fântâna lui Neptun; Poarta monumentală a Iacobinilor din sec. XVIII, Biserica Sf. Vincent (a cărei clopotniţă oferă o superbă panoramă asupra Cetăţii Oraşului de Sus), Catedrala Sf. Mihail (aşezământ gotic din sec. XIII), edificiul acoperit al Halelor şi diverse alte clădiri emblematice şi reşedinţe particulare.

Carcassonne
Carcassonne
Carcassonne
Carcassonne

ACASĂ

 

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe,
cu atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI
RO46INGB0000999911598179, ING Bank,
RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it?
DONATE
THANK YOU!

De citit în limba română:

Readings in English