Cum funcționează Karma?
De Eugen Matzota

Stăpânii Karmei sunt inteligențele spirituale care țin socoteala exactă, care hotărăsc, la fiecare reîncarnare, rasa, națiunea, sexul, familia, anturajul și mediul social al fiecăruia.
După merit, membrii aceleiași familii, prietenii sau dușmanii se reîntâlnesc în cursul existențelor succesive pentru că atât iubirea cât și ura sunt deasupra timpului și a morții.

Da, fiecare culege ceea ce a semănat!

Acest lucru este valabil pe parcursul seriei de existențe succesive, indiferent dacă omul este sau nu conștient de adevărul acestei afirmații, și, mai ales, indiferent dacă vrea sau nu.
Cei care își amintesc existențele anterioare au parte de un plus de experiență față de ceilalți.
Toți sunt, însă, supuși aplicării stricte a principiului cauzalității:

„Tot ceea ce suntem este rezultatul a ceea ce am gândit, este bazat pe gândurile noastre, este făcut din gândurile noastre.“

(Dhammapada)
Autorul cu Ducesa
Autorul cu Ducesa

Orice încercare prin care trecem nu este altceva decât urmarea firească a propriilor noastre acțiuni, cele de acum, ori cele din cursul existențelor anterioare.
Aceste încercări pot fi, la fel, o plată anticipată a evoluției noastre, prin creșterea conștiinței spirituale.
De aceea, conștienți de inexorabilitatea acestei legi, suntem datori să ne supunem, pentru a ne accelera evoluția.

Totul este spre binele nostru.

Fiecare gând, fiecare sentiment, fiecare acțiune de-a noastră este o cauză pentru un efect ce va apare în mod cert, mai devreme sau mai târziu. Chiar dacă noi nu le remarcăm, efectele se produc în mod inevitabil.
Când apropierea dintre cauză și efect este mică, suntem tentați a spune „Dumnezeu le vede pe toate!“. Şi așa și este, chiar dacă el acționează nu direct, ci prin această lege a sa, Karma.
Cei care încearcă să scape de consecințele dureroase ale propriilor acte prin sinucidere, nu fac decât să-și agraveze situația, urmând a plăti mai mult în cursul existențelor ulterioare.
Dacă datoria care urmează a fi plătită este prea mare, Karma o împarte în tranșe succesive, dar ea este plătită întotdeauna.
Chiar dacă există tendința naturală a oricărei cauze de a avea un efect imediat, acesta poate fi întârziat din diverse motive la fel de naturale. Aceasta nu înseamnă, însă, că efectul nu se va produce implacabil.
Progresele evoluției sunt lente. Clarvăzătorii spun că semnele ei sunt abia perceptibile după numeroase vieți la oamenii egoiști, materialiști și ignoranți.
Omul dotat cu o voință puternică poate încheia evoluția sa în doar șapte reîncarnări. Efortul este, însă, imens. Din păcate, din punct de vedere al voinței, cea mai mare parte a oamenilor sunt abia niște copii.
Experiența existențelor trecute este sintetizată în acea amintire de care nu suntem conștienți și care este gravată în inima noastră.
Este vocea Conștiinței, cea care va deveni vocea Sinelui nostru superior, Adevărul.
Dacă vrem să eliminăm legătura ce ne ține legați de roata cauzelor și efectelor care este Karma, trebuie să suprimăm dorința, iar aceasta din urmă nu se poate face prin eliminarea totală a egoismului.

De câte feluri este Karma?

La această întrebare cred că răspunde foarte bine, scurt și clar W. Q. Judge încă din 1893, în The Ocean of Theosophy. El definește trei feluri de Karma.
Primul tip de karmă nu produce niciun efect vizibil asupra vieții noastre deoarece este neutralizat de alte cauze karmice. La fel ca în fizică, unde două forțe opuse tind a se neutraliza una pe cealaltă.
Al doilea tip de karmă este creat acum de noi și acționează încă din decursul acestei vieți, ori în cadrul celei viitoare.
Aici intră cazurile în care oamenii au parte de schimbări bruște ale norocului ori schimbări în bine fie în circumstanțe, fie în caracter, spune W. Q. Judge, dându-l ca exemplu pe Napoleon I, care, după ce a atins o faimă foarte mare, a murit în exil, în dizgrație.
Cea de-a treia formă a karmei este cea care acționează acum, fiind urmarea comportamentului nostru din viețile anterioare.


Fragment din cartea
”ÎNTREABĂ, ȘI SE VA RĂSPUNDE!”


 

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI
RO46INGB0000999911598179, ING Bank
RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it?
DONATE
THANK YOU!