De Eugen Matzota
Dacă această stea controversată nu ar exista deloc, atunci cel puțin aceste trei lucruri s-ar fi putut întâmpla, spune Neil F. Comins, profesor de fizică și astronomie la Universitatea din Maine, autorul cărții ”Dacă n-ar fi existat Luna?”
• Ziua ar avea doar opt ore, nu 24;
• Vânturile ar fi mult mai puternice;
• Este posibil ca viața complexă să nu existe.
Dacă această stea controversată nu ar exista deloc, atunci cel puțin aceste trei lucruri s-ar fi putut întâmpla, spune Neil F. Comins, profesor de fizică și astronomie la Universitatea din Maine, autorul cărții ”Dacă n-ar fi existat Luna?”
• Ziua ar avea doar opt ore, nu 24;
• Vânturile ar fi mult mai puternice;
• Este posibil ca viața complexă să nu existe.
Vorbind despre Lună, H. P. Blavatsky ne spune în celebra ei carte DOCTRINA SECRETĂ:
Acest simbol arhaic este cel mai poetic dintre toate simbolurile, ca și cel mai filosofic, de asemenea. Grecii antici l-au adus în prim plan și poeții moderni l-au dus în banalitate. Regina Nopții, trecând în măreția luminii ei inegalabile, aruncând totul, chiar și pe Hesperos, în întuneric, răspândind mantia ei de argint peste toată lumea siderală… (…) e în relații mai strânse cu Pământul decât orice alt glob sideral. Soarele este cel care dă viață întregului sistem planetar; Luna este cea care dă viață globului nostru; rasele timpurii au înțeles și au știut asta, chiar în copilăria lor.
Doctrina secretă, Vol. 1, 386
Așa cum ne apare nouă pe cer noaptea, învăluită câteodată în halo, oricum stranie, cu acea lumină albă care te duce cu gândul la moarte mai mult decât la viață, sigur că Luna este misterioasă.
De altfel, nu cred că există niciun alt corp ceresc mai fascinant pentru oameni decât Luna. Nici Soarele nu se poate compara cu Luna din acest punct de vedere.
Poate pentru că este mai aproape de Pământ, fiind și cel mai mare obiect luminos de pe cer.
Poate pentru că luminează noaptea atât de tare, încât, atunci când e Lună plină, mulți oameni se plâng de tulburări ale somnului.
Poate și pentru că influențează atât de mult apele mărilor și oceanelor, încât determină apariția mareelor.
Din toate timpurile s-au strâns în jurul imaginii ei tot felul de vrăji, oracole, divinații, tradiții. Nici Scripturile n-au ocolit acest fascinant astru. În Biblie, chiar de la bun început, din Facerea, ni se spune că Dumnezeu a poruncit ca ziua să fie luminată de Soare iar noaptea de Lună, „luminătorul mai mic”, cum este numit în textul original:
1.14. Şi a zis Dumnezeu: „Să fie ‘ntru tăria cerului luminători care să lumineze pământul, să despartă ziua de noapte și să fie ei spre semne și spre anotimpuri și spre zile și spre ani,
Facerea, 1.14-18, Biblia în versiunea Anania
1.15. și să fie ei întru tăria cerului luminători să lumineze pământul!“ Şi a fost așa:
1.16. Dumnezeu i-a făcut pe cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare spre stăpânirea zilei și luminătorul cel mai mic spre stăpânirea nopții, și stelele. Şi le-a pus Dumnezeu întru tăria cerului, ca să lumineze pământul,
1.18. să stăpânească ziua și noaptea și să despartă lumina de întuneric. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
Mai încolo, în Apocalipsa lui Ioan, Maria apare ținând un copil în brațe, în timp ce stă pe Lună:
12.1. Şi-un mare semn s’a arătat în cer: O Femeie înveșmântată cu soarele; și sub picioarele ei, luna; și pe capul său, o cunună din douăsprezece stele.
12.2. Şi era însărcinată; și striga chinuindu-se și muncindu-se să nască.Facerea, 1.14-18, Biblia în versiunea Anania
Femeia din textul anterior este identificată cu Fecioara Maria, „Eva cea nouă“.
Cele douăsprezece stele reprezintă cele douăsprezece seminții ale lui Israel, neamul căruia îi aparține Femeia, dar și cei doisprezece apostoli ai Bisericii (noul Israel).
Fragment din
”ÎNTREABĂ, ȘI SE VA RĂSPUNDE!”