De Eugen Matzota

N-am să vorbesc aici despre cum ne-mpiedicăm unul de altul prin mall, centrul civilizației contemporane. Nu, chiar dacă pare a fi ceva atât de ”cool…”

Am să vă amintesc doar de cum ne batem deseori joc de darul cel mai de preț, viața. Nu, cel mai important lucru în viață nu este să lenevești pe plaje cât mai îndepărtate de două ori pe an, chiar dacă pare lucrul cel mai important pentru cei care au reprezentat modelul nostru: Vestul Europei.
Unde a dus acest mod de a-ți petrece viața se vede deja în decăderea civilizației europene. Ce va urma nu poate fi decât catastrofal, pentru cine înțelege că va veni un moment în care nu va mai fi nimeni în stare să fac un nou iPhone. Ei, să vezi atunci jale…
Toți cei care azi cred că banul e puterea, frate, și că dușmanii lor trebuie să moară, vorba atâtor cântece al căror succes din ce în ce mai mare nu prevestește nimic bun, nu produc, practic, nimic, cel mult gunoi.

Ei nu sunt în stare, pur și simplu, să creeze ceva util.
Dar consumă…

La ce le trebuie, când au bani, nu-i așa? Păi, le trebuie ca să creeze un iPhone mai ”cool,” că ăla e vechi deja, frate!
Cu ce se vor mai muta de la un club la altul, dacă ei nu știu să creeze un ”beamve”? Dacă fraierii dispar, cine-i mai slujește, oare? Cine să se mai găsească să le facă un nou ”gadget”?
Nu vorbim aici de dispariția fizică, deși este și asta o problemă în contextul căsătoriilor între aceleași sexe, dacă mai avem voie să le spunem ”sexe.” Vorbim de faptul că, fără cultură, doar cu ceea ce tot ne bagă în cap, că ajunge ”școala străzii,” că doar proștii, adică fraierii, învață, studiază, creează, civilizația va trece înapoi spre deșerturile de unde vin noii europeni.
Culmea culturii de tip nou, a străzii, adică, este să știi cine cu cine s-a mai cuplat, ce șmecherii a mai făcut vreun lăutar sau prostituată numită ”vedetă.” Altfel spus, nimic din ceea ce este necesar a ști, căci poți trăi liniștit fără a intra în dormitorul vecinilor, nu-i așa?
Bun, asemenea elemente au existat probabil mereu și s-au numit după categorie ba golani, ba hoți, ba violatori, ba criminali, ba târfe, ca să nu le spunem ”curve”, ca italienii, desigur…
Așa este, dar au stat la locul lor, mai spre gunoi, drept care nu ne-am împiedicat de ei peste tot. Tot așa cum tocilarii erau priviți ca niște fraieri, că d-aia se și numeau așa, nu inteligențele clasei, și cei care mai cred că nu se poate progresa decât prin educație și cultură sunt priviți ca niște ciudați.
Cât timp vor mai fi câțiva care să fie mai ciudați, aceste gunoaie de care ne împiedicăm în viață vor fi mai cuminți, la locul lor de lângă gunoi.
Dar dacă ei vor vedea că nu mai are cine să le facă un nou gadget, la ce putem să ne așteptăm?
Acum, cât de cât, nu ne împiedicăm prea mult de ei și mai putem vedea frumusețea vieții, așa cum este ea, simplă.

Va fi mai greu cu cuțitul la gât…

Am zis!

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI
IBAN RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it?
DONATE
THANK YOU!