Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi

2018
Anul European al Patrimoniului Cultural


Echipa eCoulTour vă propune, de-a lungul multor episoade, o incursiune în muzee vestite din Europa, dar va prezenta și monumente remarcabile, clădiri unicat ori locuri deosebite ale continentului nostru.

Multă lume a auzit/vizitat mari muzee pline de comori ale artei universale – de la muzeele Vaticanului la muzeele Capitoline din Roma, de la instituțiile culturale pariziene (Luvru, Orsay, Beaubourg, Rodin, palatul Versailles) ori altele franceze (muzeele Chagall și Matisse din Nisa, Muzeul Augustinilor din Toulouse, Muzeul Confluențelor din Lyon, Muzeul de Artă din Lille, Palatul Rohan din Strasbourg, Muzeul Toulouse-Lautrec din Albi, Muzeul Champollion din Figeac etc.) la cele italiene (Palatul Vechi și Pitti din Florența, Muzeul Egiptean din Torino, Castelul Sforzesco din Milano ș.a.m.d.), engleze (londonezele Albert & Victoria și Muzeul Britanic, Muzeul Național Scoțian din Edinburgh, Muzeul Kelvingrove din Glasgow), spaniole (casele-muzeu din Barcelona, Muzeul Guggenheim din Bilbao), vieneze (palatele-muzeu Schönbrunn, Hofburg, Belvedere), de la Ermitajul rusesc la Pergamonul german, și lista poate continua mult și bine.
Dar sunt și multe alte muzee de-a lungul și de-a latul Europei, mai puțin cunoscute sau deloc știute, în ciuda valorii datorate exponatelor lor, și pe acestea dorim să le prezentăm într-o serie derulată pe tot parcursul anului.

Episodul lunii februarie este consacrat muzeului „Jacques Chirac” de pe cheiul Branly din Paris, aflat la doi pași de Turnul Eiffel.

Muzeul parizian „JACQUES CHIRAC” – CHEIUL BRANLY

Inaugurat în 2006 pe baza fondului deținut de o serie de instituții culturale pariziene (Muzeul Trocadéro, Muzeul Omului, Muzeul Artelor din Africa și Oceania, Muzeul Luvru), acest muzeu al artelor și civilizațiilor Africii, Asiei, Oceaniei și Americilor poartă, din 2016, numele fostului primar parizian și președinte francez Jacques Chirac, deoarece a fost construit în timpul mandatului său și la inițiativa sa.

Cine pășește înăuntru are senzația de chintesență a mai multor muzee cu lucrări dintre cele mai diverse: pictură (cu precădere tablouri de artiști italieni, între care Botticelli, Michelangelo, Rafael, Canaletto, Luca Giordano, Filippo Lippi, Bernardino Luini, Giovanni Bellini, Piero della Francesca, Andrea Mantegna, Tiepolo, dar și tablouri ale artiștilor Jan Brueghel cel Tânăr, Lucas Cranach, David Teniers) sculptură, mobilier, arte decorative, obiecte antice etc.

A fost ridicat chiar pe cheiul Senei, construcția modernă aparținând unui arhitect faimos pentru aspectul futurist al lucrărilor, celebrul Jean Nouvel, care a creat la exterior o fațadă vegetală și la interior o rampă de vreo 200 m, pe care e proiectată o instalație audio-video intitulată „Râul” – o colecție de cuvinte și versuri, pe care pășește lumea înainte de a intra în spațiul expozițional propriu-zis. Edificiul ridicat pe 5 etaje e transparent, fluid, alcătuit din curbe, ornat cu multe artefacte inspirate din natură, iar amenajarea interioară denotă o scenografie inspirată, un light-design de zile mari care pune excelent în valoare obiectele, vizitatorii având parte de o formidabilă experiență deopotrivă vizuală și senzorială.

Dimensiunea acestei instituții este considerabilă – 12.000 m2 însumează cele 4 clădiri principale care mai adăpostesc un teatru, un cinematograf, câteva săli destinate atelierelor și cursurilor, un restaurant pe terasă, iar cu grădina din jur, creată de arhitectul peisagist Gilles Clément, se ajunge la 40.600 m2.

Preponderent antropologic și etnologic, muzeul prezintă o mare varietate de exponate (peste 370.000), din antichitate până în zilele noastre, provenind din spații pe care noi, europenii, le considerăm „exotice”: figurine, vase, măști, picturi, sculpturi, costume tradiționale, fotografii, instrumente muzicale și alte obiecte aparținând populațiilor indigene din zonele pomenite mai sus. Cea mai spectaculoasă este Marea Galerie de la parter, cu o colecție impresionantă.

Muzeul de pe cheiul Branly este o pasarelă între culturi, religii, istorii variate aparținând unor civilizații neoccidentale de pe 4 continente ale lumii, constituirea bogatelor colecții reflectând un parcurs inedit – de la artefacte conținute în cabinetele de curiozități ale unor persoane particulare iubitoare de artă și arheologie la adunarea lor ca urmare a expansiunii coloniale și prezentarea în muzee publice sub forma organizării tematice.


cropped-logo-mandello-333.png