Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi

Considerată deopotrivă o atracţie estivală de top, cu multe plaje cărora li s-a atribuit Steagul albastru ca o certificare a calităţilor lor şi a condiţiilor oferite, dar şi o regiune colinară cu sate şi oraşe fortificate deosebit de pitoreşti, Istria este pentru toate gusturile şi vârstele. Aici este practicat intens agroturismul. Nu lipsesc nici frumuseţile naturale – peşteri, chei, păduri în care se găsesc delicioasele trufe, vii întinse ce produc soiuri de vin foarte apreciate de cunoscători, culturi de măsline. Diversitatea peisajului este, aşadar, principala caracteristică a acestei zone din mijlocul Europei, etichetată drept „Toscana Croației”.

Rovinj, Pula, Poreč, Buzet, Motovun, Pazin, Hum sunt câteva dintre localitățile vestite ale Istriei, alături de inegalabilul oraș-stațiune Opatija.

Rovinj

De departe, atât de pe mare, cât şi de pe uscat, Rovinj pare o bijuterie arhitecturală, privind Oraşul Vechi înălțat pe un promontoriu, declarat în 1963 monument cultural datorită bogăţiei sale arhitecturale şi conglomeratului de căsuţe, piaţete şi străduţe pitoreşti.

Cu casele tipic veneţiene ridicându-se din apă, dotate cu faţade vopsite în culori vii, cu labirintul de străduţe în pantă, cu ambarcaţiunile acostând la chei, Rovinj este, cu siguranță, perla Istriei.

E vegheată, în punctul cel mai înalt, de Biserica Sf. Eufemia, edificiu din veacul al XVIII-lea, cu o faţadă în stil veneţian-baroc şi o clopotniţă de 60 m în vârful căreia a fost aşezată statuia sfintei (martiră creştină din sec. III, protectoarea urbei), la care se ajunge după ce trecem pe sub Arcul Balbi ridicat în sec. XVII, decorat cu un leu înaripat veneţian.

            Încrengătura de străzi – Montalbano, Bregovita, Treviso, Caenazza, Garzotto, Chiurco şi, desigur, Grisia, strada unde artiştii îşi expun tablourile, îmbrăcămintea artizanală, podoabele și alte artefacte – este amețitoare.

            Principalele atracţii ale locului sunt diverse: scuaruri şi pieţe (Tito, de Ponte, G. Pignaton, G. Matteotti, Lokva), porţi de altădată (Sf. Benedict, Sf. Cruce şi Portico), edificii impozante (Ceasul oraşului cu leul veneţian din apropierea palatului Califfi, dar şi Palatul orăşenesc cu vechea şi actuala Primărie, care a fost vechiul Palat Praetorian, cu blazoanele reprezentanţilor familiilor nobile) etc.

PULA

Pula e aidoma Romei, situată pe 7 coline şi plină de antichităţi: un faimos amfiteatru denumit Arena (construit în sec. I, în timpul domniei împăratului Vespasian, odinioară loc de desfăşurare a luptelor cu gladiatori, a spectacolelor de turniruri medievale ori iarmaroace, iar azi spaţiu predilect al concertelor şi festivalurilor), un Forum roman cu câteva vestigii, considerat centrul oraşului cu principalele construcţii religioase și administrative, dintre care mai rezistă Templul lui August (construcţie clasică, tipică templelor romane, datând din anul 14 d.H.), o serie de porți de acum 2000 de ani (Poarta lui Hercule, Poarta Gemenilor, Poarta de Aur, Arcul lui Sergiu).

Practic, oraşul e un muzeu în aer liber, iar locuitorii sunt mândri de această excepţională moştenire istorică.

Principalele străzi ale urbei sunt Kandklerova, Castropola, Anticova, Carrarina, iar s trada comercială majoră e fosta arteră Decumanus de pe vremea romanilor, la capătul căreia facem cunoştinţă cu…James Joyce, scriitorul irlandez care a trăit aici câţiva ani predând engleza la o şcoală, a cărui statuie în bronz e mascota cu care se pozează toţi turiştii.

Aproape de faleză se află Catedrala oraşului (închinată Fecioarei Maria, cu un turn-clopotniţă falnic) și Mănăstirea Franciscană.


cropped-logo-mandello-333.png
wp-image-1540297791