ALTculture 11/2019 – ANOTIMPUL PIEȚELOR DE CRĂCIUN

Dacă e decembrie, este anotimpul târgurilor de Crăciun și al ornamentelor de sezon, cu ghirlande, luminițe, brazi și coronițe, plus o mulțime de alte accesorii hibernale, la loc de cinste stând roțile uriașe din care se vede totul de la înălțime. Și în România, la fel ca în multe alte locuri din Europa și de pe mapamond, localități mai mari sau mai mici au îmbrăcat straie de sărbătoare, așa încât vom da un tur prin câteva dintre marile orașe ale țării pentru a surprinde ambianța magică a sărbătorilor.

Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi

BUCUREȘTI

Piața de Crăciun bucureșteană se desfășoară de câțiva ani în Piața Constituției din fața Parlamentului și impresionează prin bogatele decorațiuni decorațiuni ce împodobesc imensul spațiu din fața Casei Poporului unde, la loc de cinste, tronează un brad falnic.

Sunt tot felul de evenimente – concerte susținute de formații renumite și îndrăgiți soliști, ateliere de creație, campanii umanitare etc. Lumea este atrasă, desigur, de mulțimea de căsuțe cu tot felul de bunătăți care-i îmbie pe pofticioși, dar și de patinoarul în aer liber cu intrare liberă ori de caruselul pentru cei mici.

SIBIU

Ediția din acest an a târgului de Crăciun sibian marchează al 13-lea an consecutiv de când fosta capitală culturală europeană – desemnată ca atare în urmă cu peste un deceniu (mai precis în 2007) – organizează în Piața Sfatului un eveniment grandios inspirat de târgurile similare din Bavaria.

Ambianța este deosebită, pe clădirile din jur au loc proiecții tematice de sezon, iar aranjamentele decorative sunt sclipitoare, ghirlandele de luminițe formând o uriașă plasă cuprinzând aproape tot perimetrul central. Căsuțele cu dulciuri, mâncare și produse artizanale, precum și patinoarul sunt luate cu asalt de cei mici și părinții ori bunicii lor.

Artera pietonală Nicolae Bălcescu este și ea împodobită de sărbătoare, la fel ca Podul Minciunilor iluminat feeric. De la înălțimea Turnului Sfatului se vede cel mai bine amploarea întregii manifestări.

TIMIȘOARA

Tot a 13-a ediție se înregistrează și în cazul târgului de Crăciun timișorean desfășurat în spiritul altor manifestări similare din țară, cu brazi bogați împodobiți, cu plasă de luminițe, ghirlande și alte decorațiuni.

Ambianța festivă a viitoarei capitale culturale europene din 2021 poate fi surprinsă în Piața Operei-Piața Victoriei și pe esplanada ce duce la Catedrală, precum și în Piața Libertății, o noutate fiind, anul acesta, proiecțiile pe clădirile centrale.

BRAȘOV

Piața de Crăciun brașoveană are loc în Piața Sfatului, în cadrul evenimentului intitulat „Brașov – oraș din poveste“. Aici, la kilometrul zero al urbei de sub Tâmpa, se înalță un superb brad, împodobit cu beteală, ornamente și beculețe, alături de tradiționala iesle cu personaje biblice. Străzile din apropiere – Hirscher, Michael Weiss, Republicii şi Postăvarului – sunt și ele împodobite de sărbătoare, cu ghirlande de luminițe.

În acest ambient localnicii și turiștii se înghesuie la căsuțele cu produse culinare de sezon ori cu mărfuri artizanale, iar pe vreme prietenoasă lumea ascultă concertele desfășurate pe scena din vasta piață.

IAȘI

Piața de Crăciun ieșeană se derulează într-un loc simbolic – Piața Unirii (împodobită în același stil ca în cazul marilor orașe ale țării, cu o plasă de ghirlande susținută de un stâlp central) – dar luminițele de sărbătoare au fost aprinse în mai multe zone din oraș: pe pietonalul bulevard Ștefan cel Mare și Sfânt, pe străzile Lăpușneanu, Independenței, pe bulevardul Carol I, în perimetrul Palatului Culturii (pe a cărui fațadă sudică au loc proiecții multimedia de sezon), în Ansamblul Palas (în grădina căruia este amenajat un patinoar), ori în marile cartiere.

Căsuțele cu bunătăți împânzesc zona din fața Primăriei, a Mitropoliei și a Bisericii Trei Ierarhi, acolo unde este instalată o imensă roată,

CLUJ-NAPOCA

Capitala Transilvaniei este animată de căsuțele cu bunătăți și numeroasele orna-mentații ce decorează centrul urbei cu piețele Unirii și Avram Iancu. Desigur, nu puteau lipsi patinoarul și caruselul instalate în apropierea monumentului Matia Corvin și a Catedralei Sf. Mihail, precum și Tramvaiul lui Moș Crăciun care circulă pe linia 101, zilnic, pe traseul Bucium–Gară.

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca este singurul din România nominalizat în cadrul concursului European Best Christmas Market organizat de către European Best Destinations!

ORADEA

O fi Clujul așa-numita capitală a Transilvaniei, dar Oradea este cel mai frumos oraș din România, cel puțin așa reiese din imaginile din Piața Unirii, ca și din cele pe care le spun eu, cu totul și cu totul subiectiv, ca orădean la origine…

Glumind sau nu, oricine este fascinat de cum s-a transformat Oradea în Orașul Faptelor Bune, prin cea de-a patra ediție a proiectului Radio ZU, unde toți cei care vor să ajute înainte de Crăciun să-i poată întâlni pe cei mai puțin norocoși, să facă o faptă bună.

Mai mult, concerte în fiecare seară pe scena amplasată în Piața Unirii cu:

Nicoleta Nuca, Harlem Gospel Choir, Paula Seling, Proconsul, Oradea Wind Ensemble, Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, Ștefan Hrușcă, Mircea Rusu Band, Edward Sanda, Mark Stam, Vescan, Andreea Olaru, Mira, Adda, Sore, DJ Project, Minelli, Alexandra Stan, Lino, Ruby, Randi, Antonia, Ami, Nicole Cherry, Alex Velea, Noaptea Târziu, JO, Alina Eremia, The Motans, Liviu Teodorescu, Delia, Spike, Smiley, Carla’s Dreams, Irina Rimes, Lora.

Eugen Matzota



Mai mult… / More…

Cărțit de la LIBRIS

cropped-logo-mandello-333.png

wp-image-1540297791