Cultura la țigani

De Eugen Matzota

Ei, titlul era mai lung și suna cam așa: ”Cultura la țiganii de români.” Desigur că unele urechiușe mai delicate, mai neo-marxiste, ar putea fi oripilate.

Dar, hai că nu mai e mult și se stinge lumina civilizației, să nu ne mai îmbătăm cu apă rece!
Norocul nostru e că ne aflăm și geografic și din multe alte puncte de vedere undeva la capătul Europei.
De aceea, Apocalipsa neo-marxistă va ajunge mai târziu.
Poate că norocul nostru este și faptul că, încet-încet, românii devin din ce în ce mai țigani.
Muzica lor înlocuiește muzica românească și manelele îi conduc pe cei care au mai rezistat către o altă morală. Fără a realiza, nu că românul de azi ar suferi de prea multe excese de gândire, o altă lume este preluată și ridicată la rang de cultură.
Este lumea oamenilor care au dușmani ce trebuie să moară, a celor care aruncă cu bani nemunciți, bani luați de la fraieri. Este lumea șmecherilor, a celor care nu au nicio cultură, doar pe cea a străzii, care nu doar că ajunge, dar nu-ți trebuie decât un pumn tare și alții care să facă așa cum le spui tu.
Aici nu are ce căuta Eminescu, nici măcar Caragiale, cu umorul lui. Nici un fraier d-ăsta nu face doi bani. Căci puterea stă în numărul banilor.
Vorba ceea, banu’, nene…
Religia contează doar ca sursă de venituri. La secta care dă mai mulți bani, acolo fug acești noi români.
Deocamdată, cei care nu s-au țiganizat complet, se uită la televizor. Ce nunți mai fac și țiganii ăștia, nene…
Nu le merge bine românilor?
Lasă că le merge bine celor cu doi de R, c-am fost obligați să le spunem așa, să creadă toată Europa că toți țiganii sunt români, și invers. Așa ni se ordonă de la Bruxelles: trebuie să-i ajutați să se integreze, sunt discriminați, sărmanii, că d-aia fură și mai și omoară. Nu sunt integrați, zic ei, poate invers, noi nu suntem încă integrați, zic eu…
Mădălin Voicu își spune țigan, vorbește de țigani, nu de rromâni, pardon, rromi. De ce trebuie să ne umilim noi a le spune rrrromi, doar ca să ne ia banii la nunți?
Mai știi, poate vor să schimbăm și numele țării, dacă tot se duce către o mare țigănie?

Cum ar suna Țigănia Mare?

Întreb și eu acum, cât oi mai avea voie să vorbesc românește…