De Eugen Matzota

Nu-i așa că tare vă mai place să vă pierdeți vremea prin mall-uri? Acolo totul strălucește, nu ca acasă sau la serviciu, totul te trage de mânecă, vino aici, aici e tot ce ai tu nevoie, nimic mai mult!

Nu-i așa că tare vă mai place să vă pierdeți vremea prin mall-uri? Acolo totul strălucește, nu ca acasă sau la serviciu, totul te trage de mânecă, vino aici, aici e tot ce ai tu nevoie, nimic mai mult!

Pentru multe orașe din România, mall-ul devine un punct de reper, un simbol. Nu Ateneul Român, nu cine știe ce casă memorială a vreunuia de care n-a auzit nimeni, că poate nici nume mai are loc în noile manuale. Cui i-ar folosi să vadă casa unde a trăit Coșbuc, când nici nu știe la ce trupă a cântat sau la ce echipă o fi jucat?

case-memoriale

Nici nu e viu? Păi, dacă nu apare la vreun talk-show, să fie sănătos, chiar și mort, hai la club, că poate o punem de ceva…

Buuun, așa poate gândi cineva ce trece ca pisica prin apă prin ceea ce se poate procesul de dezinformare guvernat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Observați că lipsește cuvântul Educație, da? Acolo e un alt minister, cu un etern conducător.

Memoria României este în mod (in)conștient distrusă prin lăsarea în paragină a caselor memoriale ce-ar trebui să fie obiective culturale, dacă nu turistice. Cine răspunde pentru distrugerea identității naționale?
Cine răspunde pentru transformarea poporului român în populație, pe cale de a deveni turmă, că tot avem noi marele poem eroic mioritic.

Nimeni, nu-i așa?

Unde-s acei Mecena îmbogățiți peste noapte, nici nu contează cum? N-ar putea să-și mai spele din păcate ajutând la refacerea Memoriei măcar acolo unde s-au născut?

În lumea civilizată, Doamne iartă-mă că mă exprim așa, e altfel.

La Paris, pe lângă Turnul Eiffel, simbolul e Notre-Dame. Când a luat foc, când era să dispară, oamenii au sărit să ajute la reconstrucția sa.

În România dispar chiar și urmele celor mai buni fii ai poporului, încet-încet…

Și ce dacă?

Hai să mai facem un mall, că ăsta aduce bani.

Cultura?

O lăsăm pentru fraieri…

Am zis!

 

Mai mult… / More…

carti-em-libris
wp-image-1540297791.png