De Eugen Matzota

Aparent, aceste două noțiuni sunt cel puțin incompatibile. De fapt, cultivarea prostiei, căci acesta este sensul titlului, este deja o politică de stat, practic. Oare de ce-ar fi de preferat un cetățean mai incult, unuia cu o cultură minimală?

Să vedem ce efect are să folosești cât mai puține cuvinte, eventual vreo 200 de expresii potrivite în orice împrejurare…

În primul rând, devii un om care nu diferă extraordinar de mult de animalul care trage la jug. Muncești, nu-ți pui întrebări, ai doar certitudini implantate la TV, de regulă. Cititul nu este bun, că poate-ncepi să-ți pui întrebări.

Chiar dacă ai asemenea porniri, ele sunt repede calmate cu  texte despre bârfe legate de cine cum cine, când, și cum, sau ce implanturi și-a mai făcut o femeie oarecare de moravuri ușoare, ca să nu-i spunem altfel. Totul e lejer, să nu se pună cumva prea mulți neuroni în mișcare.

După ce-ai fost transformat în robot, ești tocmai bun să muncești fără să gândești, să votezi ce ți se impune, dacă nu ți se explică inutilitatea votului, totul după cum vrea Cel de Sus.

Nu, nu e vorba de Dumnezeu, ci de cel din vârful piramidei la un anumit moment, mai lung sau mai scurt, dar temporar, că bătaia e mare într-o haită de lupi numiți politicieni. Iar ei au nevoie de oameni cât mai puțin informați, drept care prostia este cultivată intens prin lipsa educației, prin manuale ce nu te învață mai nimic, prin media care îți dictează ce să gândești.

Așa că, amorțit de cultivarea științifică a prostiei, e greu să nu ajungi așa cum vor cei ce te conduc spre un viitor de aur.

Pentru ei, desigur…

Pentru ei și neamurile lor educate în străinătate, că ție-ți rămân fabricile de diplome de ratați din țară.

Așa că, științific și bine calculat, ție nu-ți rămâne decât să pleci sau să devii prost.

Iar tu nu pleci ca alții. Tu ești Român, cu R mare, că așa te duce capul să scrii și rămâi aici unde Măria Sa Țara, prin politicienii pe care tu îi pui acolo sus, așa te vrea: prost!

Sigur, poate nu orice fel de prost, ci unul mai altfel, mai contemplativ. Nu filosof, dacă începe să gândească?, ci unul care contemplă televizorul, sorbind spusele predicatorilor, spre a le recita apoi, ca și cum ar recita din Biblie…

 

Am zis!

Mai mult… / More…

carti-em-libris
wp-image-1540297791.png