Edinburgh este un oraș fascinant și tulburător, cu un centru istoric inclus în 1995 în patrimoniul mondial UNESCO (ambele părți – atât Orașul Vechi, cât și Orașul Nou), dar și cu o zonă portuară interesantă (Leith) ori o zonă rurală (Dean Village) în plin spațiu citadin. Pentru amatorii de artă, Edinburgh e destinația ideală deoarece aici are loc vara cel mai mare și mai fastuos eveniment de teatru din lume (Festivalul Internațional de Teatru), corelat cu o impresionantă paradă militară (Military Tattoo) și cu alte manifestări de gen desfășurate mai ales pe Royal Mile, artera principală a centrului istoric.

Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi


ALT.culture_08.2018 52-53.png

ORAȘUL VECHI

UN CASTEL ȘI UN PALAT

Multă lume a auzit de Castelul din Edinburgh, monument istoric și arhitectonic deosebit al Scoției, ba chiar unul militar (dat fiind că aici este sediul garnizoanei) și cultural (datorită muzeelor din incintă – Muzeul Național Scoțian al Războiului, Muzeul Regimentului Scoțian, Memorialul Național de Război – și a altor edificii grandioase cum este Palatul Regal cu Apartamentele monarhilor Stewart, adăpostind colecția de bijuterii ale coroanei, dar și impozanta Sală Mare lungă de vreo 30 metri, cu decorațiuni medieval-renascentiste). Locul unde se află (denumit, bineînțeles, Dealul Castelului) – tocmai în vârful unui munticel vulcanic din inima orașului – are un farmec nespus, iar priveliștea orașului de pe terasele cu tunuri este nemaipomenită.

ALT.culture_08.2018 54-55.png

La celălalt capăt al Milei Regale, Palatul Holyroodhouse atrage atenția prin aspectul monumental auster ce ascunde veritabile comori decorative, dat fiind că a fost reședința regilor și reginelor Scoției, din secolul XV până în zilele noastre, iar acum este reședința reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Din păcate, din acest motiv sunt interzise fotografierea și filmarea interioarelor în stil baroc. Pe lângă Apartamentele regale și Marea Galerie, interiorul mai conține și o capelă. Adiacent se găsesc ruinele unei abații din veacul al XII-lea, precum și pinacoteca din Galeria Reginei. În curtea de onoare a complexului regal se distinge Fântâna Holyrood ridicată la dorința reginei Victoria.

 ALT.culture_08.2018 56-57.png

MILA REGALĂ

Cine ajunge în capitala Scoției trebuie neapărat să facă o plimbare pe Royal Mile – cea mai îndrăgită arteră a urbei, care măsoară, după cum indică și numele, cam o milă (aprox 1814,2 m). Acest corso este, de fapt, o înșiruire de străzi pline de monumente arhitectonice valoroase, sfinte lăcașuri, taverne (cea mai faimoasă este Taverna Diaconului Brodie), magazine, statui, fântâni. Printre marile obiective se numără Catedrala Sf. Giles (lăcaș gotic cu interior somptuos, plin de sculpturi, vitralii și capele bogat decorate); Moara de țesut tartan (o clădire veche transformată în spațiu comercial și expozițional); Casa experimentării whisky-ului scoțian (unde turiștii pot descoperi procesul fabricării băuturii naționale scoțiene); fosta Biserică a Închisorii (Tolbooth, devenită sediul central al Festivalului de Teatru – The Hub); clădirea Parlamentului Scoțian (datează din 2004 și se remarcă prin alura postmodernă datorată arhitectului Enric Miralles).

ALT.culture_08.2018 58-59.png

MUZEELE DE PE MILA REGALĂ

Din mulțimea de muzee, ies în evidență Camera Obscura și Lumea Iluziilor (un loc inedit, ocupând un turn cu 7 etaje plin de surprize: imagini 3D, holograme, oglinzi deformante, diverse mașinării conectate la calculatoare de ultimă generație, desene-caleidoscop uriașe), Muzeul Municipal din Casa Huntly (cu exponate de argintărie, sticlărie, ceramică, obiecte decorative), Casa Gladstone (cu interioare renascentiste, tavane pictate și obiecte de epocă), Casa John Knox (cu plafoane pictate în stil renascentist și șeminee grandioase), Casa Stairs (unde funcționează Muzeul Scriitorilor dedicat lui Walter Scott, Robert Louis Stevenson și Robert Burns), Muzeul Copilăriei (cu o colecție de jucării din vremurile victoriene, edwardiene și georgiene până în prezent); Povestea personalităților (un muzeu de istorie socială din fosta închisoare ce prezintă viața celor mai faimoși oameni ai locului, dar și a celor obișnuiți) etc.

ALT.culture_08.2018 60-61.png

ALTE ATRACȚII DIN ORAȘUL VECHI

Centrul istoric este ticsit de locuri deosebite cu pub-uri asaltate de vizitatori (în Piața de Verdețuri) ori de spații destinate relaxării (Grădina Ramsay), de edificii religioase unice (Biserica ordinului franciscan) și de artere rustice (străzile Victoria și Cockburn).

ALT.culture_08.2018 62-63.png

 


 

Mai mult… / More…

Cărțit de la LIBRIS

 


cropped-logo-mandello-333.png


wp-image-1540297791