IMG_2827De Adina și Bogdan Baranovschi

Herrenchiemsee, Linderhof, Hohen­schwangau şi Neuschwanstein sunt patru dintre castelele de top din Bavaria, aflate nu departe de München, capitala Bavariei, care se leagă de numele regelui Ludwig al II-lea, un monarh excentric, supranumit şi „Regele nebun” ori „Regele-Lebădă”, care a ridicat mai multe castele şi palate în 20 de ani. Din păcate, fotografierea nu este permisă la interior, așa încât turiștii pasionați de foto sunt nevoiți să se mulțumească doar cu cadrele exterioare care, și ele, sunt deosebite.

Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi

HerrenchiemseeCASTELUL HERRENCHIEMSEE

Această bijuterie arhitectonică aflată pe o insulă din mijlocul lacului Chiemsee a fost supranumită „Versailles-ul german” datorită interioarelor opulente și grădinilor cu fântâni impozante.

„Castelul Domnilor” se află pe Insula Domnilor (Herreninsel), cea mai mare dintre insulele lacului Chiemsee, la care se ajunge cu vaporaşul pornind din localitatea Prien. Edificiul a fost construit între 1878-1886, în stil neoclasic şi rococo, de mai mulți arhitecți (Georg Dollmann, Christian Jank, Franz Seitz şi Julius von Hofmann), iar rezultatul este fascinant prin bogăția interioarelor ticsite de statui, vase ornamentale, lucrări de artă și alte elemente impresionante. Vestibulul, Camerele de Stat, Sala de Consiliu, Apartamentele private, Sufrageria, Sala Oglinzilor, Salonul Albastru, Camera de Scris, Camera de Porţelan sunt edificatoare în acest sens.
Parcul şi grădinile castelului sunt în același ton, adică împodobite cu fântâni alegorice cu figuri mitologice, statui și vase decorative de mari dimensiuni. Artizanul peisagist al domeniului a fost Carl von Effner care s-a inspirat din domeniul de la Versailles.

IMG_3038.jpg

CASTELUL LINDERHOF

Cea mai mică dintre reşedinţele lui Ludwig al II-lea este şi cea mai cochetă, fiind amplasată într-un cadru natural de excepţie, care taie răsuflarea oricui ajunge în superba regiune a Alpilor bavarezi.

IMG_4496.JPG

Situat în apropierea mănăstirii Ettal şi a staţiunii Garmisch-Partenkirchen, Castelul Linderhof, deși mic ca dimensiuni în comparație cu celelalte castele bavareze, este o bijuterie arhitectonică. A fost edificat în 1885, împreună cu alte construcții din imensul parc (Pavilionul Maur, Grota lui Venus, Cabana de vânătoare, Pavilionul de Muzică, o serie de cascade amenajate), sarcină încredinţată arhitectului peisagist Carl Joseph von Effner. Interioarele sunt opulente – picturile, stucaturile aurite, vasele, cadelabrele şi mobilierul preţios decorând Vestibulul, Cabinetul Galben, Cabinetul Albastru, Cabinetul Lila, Cabinetul Roz, Camerele cu Tapiserii, Camera de Audienţă, Dormitorul şi Sufrageria sau Sala Oglinzilor.
Parcul şi grădinile Castelului constituie o atracţie în sine, cu bazine de apă, scuaruri cu flori, alei mărginite de tei viguroşi şi stejari falnici, cu o multitudine de construcții care mai de care mai fastuoase, între care se remarcă Pavilionul Maur (conceput pentru Expoziţia mondială de la Paris, din 1867), Grota lui Venus (o bizară peşteră de mucava unde se refugia monarhul şi făcea audiţii muzicale wagneriene, costumat aidoma cavalerului Lohengrin şi plimbându-se cu barca în formă de lebădă pe lac) și Casa Marocană.

IMG_3006.jpg

O plimbare cu barca pe meandrele heleșteelor, cu trăsura pe alei sau la pas prin tot arealul sunt activități obligatorii pentru oricine ajunge aici.

IMG_2910.jpg

CASTELUL HOHENSCHWANGAU

IMG_4423.JPGCu aspectul unui conac în stil englezesc la exterior, dar veritabilă locuinţă regală la interior, castelul frapează prin amplasarea sa la înălţime, într-un cadru montan deosebit.

Castelul lui Maximilian al II-lea al Bavariei, tatăl lui Ludwig, este situat în localitatea Schwangau, în regiunea Şvabia, parte a Bavariei, și este amplasat pe o colină. De la poale nu seamănă cu un castel propriu-zis, ci cu un conac, însă după pătrunderea în incintă ne dăm seama că nu este cu nimic mai prejos decât alte construcţii similare. Interioarele sunt pictate şi decorate somptuos: Sala Eroilor şi Cavalerilor, Camera Orientală, Camera de Muzică a lui Ludwig, Camera Tasso sau dormitorul regal, Camera de scris a Reginei etc. Aici este amenajat Muzeul regilor bavarezi inaugurat în 2011, ce prezintă istoria dinastiei Wittelsbach din secolele XII-XX, accentul fiind pus pe figura suveranului Maximilian al II-lea şi a fiului său, Ludwig al II-lea, ctitorul mai multor castele.

IMG_4348.JPG

CASTELUL NEUSCHWANSTEIN

IMG_2934-001

Supranumit şi „Castelul din poveşti”, această construcţie este cu adevărat uluitoare prin aspectul său tipic medieval și prin amplasarea în mijlocul naturii feerice.

Construcţia fascinantului castel, vizitat anual de 1,5 milioane de turişti din toată lumea, a durat între 1869-1886 şi se datorează mai multor arhitecţi (Christian Jank, Eduard Riedel, Georg von Dollmann) care i-au impregnat un stil neogotic. Spre surprinderea multora, exterioarele (turnuri groase, metereze şi turnuleţe ascuţite) sunt mai interesante decât interioarele, dar, totuși, sunt de remarcat Sala Tronului în stil bizantin şi Sala Barzilor sau Sala Cântăreţilor care amintesc de opulenţa construcţiilor imperiale. Turul îi poartă apoi pe vizitatori prin Dormitorul regal, Sufragerie, Marele Salon și alte încăperi cu picturi murale ilustrând scene din operele lui Wagner (Lohengrin, Tristan şi Isolda, Siegfried şi Nibelungii), dar și cu leit-motive ale lebedei şi crinului regal.

IMG_2973.jpg