Gânduri de Eugen Matzota Toată lumea trebuie să fi auzit de acest număr, numărul Fiarei, al Anticristului, oricum ar fi el e un număr rău de tot!
De ce?
De unde până unde?
Păi, în primul rând, oricine știe că scrie undeva prin Biblie asta. Așa și este.
Iată fragmentul din Apocalipsa Sfântului Ioan, citat după Biblia în versiunea, cea mai bună, după a mea umilă părere.
17 încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde p, fără numai cel ce are semnul: numele Fiarei sau numărul numelui Fiarei.Ap 14:9 Ap 14:11 Ap 16:2 Ap 19:20 Ap 20:418 Aici e’nțelepciunea! Cine are pricepere, să socotească numărul Fiarei; că e număr de om. Și numărul ei este șase sute șaizeci și șase. – Biblia în versiunea Anania, Apocalipsa Sfântului Ioan, 13.16-17
Acum, imediat în comentariile textului, se explică mai mult:
”Evreii și Grecii din antichitate obișnuiau uneori să convertească fiecare literă sau consoană a unui nume propriu în valoarea ei numerică din alfabetul respectiv și să facă un total; nume încifrat.Pe seama acestui număr s’au făcut numeroase speculații, fiecare în funcție de alfabetul și maniera în care se operează calculul. Cea mai probabilă rămâne aceea care, în valorile numerice ale alfabetului ebraic, îl indică pe Caesar Neron, împăratul Romei, primul mare persecutor al creştinilor: QSR = 10 + 60 + 20; NRON = 50 + 20 + 6 + 50; totalul: 666. Semnificația poate fi însă și de ordin mai general: cifra 7 (simbolul perfecțiunii) minus 1 = simbolul imperfecțiunii, repetată de trei ori în 666; acest număr îl poate desemna pe omul total imperfect, pe cel ce întruchipează tot ce este mai rău. În cazul lui Nero (sau Neron), el poate fi persoana istorică reală, dar și arhetipul celor ca el de-a lungul istoriei.”
Să mergem mai departe…
Deci, este un nume de om.
Poate că numele purtat de Papă, acela de ”Vicarius Filii Dei”, ceea ce, atenție, înseamnă în latină ”reprezentant al Fiului lui Dumnezeu”, să fie, așa cum se vede din imagine, numele de om, adică 666?
Emblema Societății Teosofice, Adyar, India |
Pentru că am scris deja trei cărți pe teme teosofice, am să-mi permit să aduc în discuție modul în care teosofii văd acest 666.
Astfel, Alice A. Bailey spune despre 666 :
”Într-o carte veche despre numere, inițiatul este definit ca unul care a experimentat și a exprimat 666 și a descoperit că nu era nimic, care a scăpat de 6, a devenit 66, și astfel a ajuns pe Cale – Și mai târziu scapă de 6 și devine șasele perfect, forma, instrumentul și expresia spiritului”.
Altfel spus, pentru Teosofie, 666 înseamnă cunoașterea, dar și un mare mister.
Steaua lui David, cea care se găsește și pe emblema Societății Teosofice, simbolizează numărul 666.
Dacă ne apucăm să le numărăm, vom descoperi 6 triunghiuri, 6 puncte și 6 unghiuri.
Despre acest lucru, cea care a readus Învățăturile Teosofie în lumină, Contesa Blavatsky, cea mai mare autoritate în domeniul teosofic, spune:
”Astfel, triunghiurile se combină în spațiul interior, o figură cu șase fețe. Aceasta este lumea manifestată. Șase este numărul lumii, iar 666 este marele mister care este legat de simbol. Sf. Ioan vorbește despre acest număr. În jurul centrului cu șase laturi se află cele șase triunghiuri care se proiectează în lumea spirituală și se ating de șarpele închis de înțelepciune.” The Path – Mai 1886
Mai mult, ea aduce aminte și problemele legate de diferitele interpretări de-a lungul timpului:
”Acest număr a fost de secole puzzle-ul creștinismului și a fost interpretat în mii de moduri diferite. Newton însuși a lucrat ani întregi peste această problemă, dar, ignorând secretul Kaballei, a eșuat. Înainte de Reformă, se presupunea în Biserică că se referă la venirea Anticristului.” STARS AND NUMBERS, H. P. Blavatsky Theosophical Articles, Vol. III