De Eugen Matzota

Procuratura a cerut o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru cele trei membre al grupului Pussy Riot, judecate în cadrul unui proces ce are loc în Rusia, pentru faptul că au interpretat în luna februarie, în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, o „rugăciune punk” anti-Putin, spune Mediafax.

Cele trei tinere vor afla care este verdictul azi, vineri, zi mondială de sprijin pentru eliberarea lor.

Judecate de la sfârşitul lui iulie, aflate în detenţie provizorie de cinci luni, Maria Aliohina (24 de ani), Nadejda Tolokonnikova (22 de ani) şi Ekaterina Samuţevici (30 de ani) sunt acuzate de acte de huliganism şi incitare la ură religioasă.
Motivul? În data de 21 februarie, Pussy Riot a interpretat cu măşti pe figură, cu acompaniament de chitare şi cu instalaţii de sonorizare, un fel de rugăciune punk. Locul ales: Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. Până aici nu este mai nimic deosebit.
Iată că titlul, şi textul, mai ales, a fost nepotrivit ales pentru Rusia zilelor noastre. Se pare că ”Maica Domnului, alungă-l pe Putin!” nu a fost foarte inspirat pentru Moscova.
În mărinimia sa, procurorul n-a cerut decât trei ani de închisoare pentru fiecare dintre ele, ca să vezi! S-a ţinut cont de cazierul lor curat, dar şi de faptul că două dintre ele au copii mici. Atenţie! Pedeapsa maximă este de şapte ani de închisoare!
În capitala noastră vecină, Sofia, soldaţii de pe monumentul Armatei Roşii s-au trezit de dimineaţă cu nişte căşti colorate pe cap. Nu este prima oară când acest monument este folosit de către sofioţi spre a-şi exprima sentimentele faţă de Rusia.

Aceleaşi figure ale ostaşilor sovietici au fost decorate în iunie 2011, devenind figuri ale culturii pop americane: The Joker, Wolverine, Santa, Superman, Ronald McDonald, Captain America, Robin şi Wonder Woman, printre altele, scrie novinite.com.
De data aceasta, mesajul semnat de „Un grup de oameni” este foarte clar şi adresat Ambasadei Ruse din Sofia, Guvernului bulgar, Parlamentului şi media.
Autorii cer eliberarea imediată a fetelor de la Pussy Riot de către „regimul totalitar, care terorizează propriul său popor” al lui Putin.
Pussy Riot este un simbol al luptei pentru democraţie în Rusia. … Noi toţi suntem Pussy Riot,” se spune în mesaj.
Şi pe fotografia trimisă presei de către acest „Grup de oameni,” scrie la fel: „Noi toţi suntem Pussy Riot„.
Până una-alta, Putin a declarat ieri că „În perioada sovietică, multe dintre lucrurile făcute nu erau prea bune, dar au fost inventate şi numeroase lucruri bune. De exemplu, exista conceptul de popor sovietic, o nouă comunitate istorică”, după cum spune Mediafax.
Nostalgia lui Putin după Marea Uniune Sovietică poate fi înţeleasă până la un punct.
Mai încolo sunt drepturile omului… (EM)