Îți place și poți ajuta?
DONEAZĂ!
REVOLUT: @eugenematzota
Printre cele mai admirate atracții din Europa se numără bisericile, catedralele, mănăstirile, acele locuri sfinte unde se fac pelerinaje, dar și alte monumente religioase ce constituie repere importante.
Episodul lunii august e consacrat monumentelor creștine din Toscana (Catedralele din Florența, Siena și Pisa – toate valoroase monumente UNESCO), veritabile complexe muzeale și monahale vestite în toată lumea.
MONUMENTE CREȘTINE DIN EUROPA: CATEDRALE DIN TOSCANA
Adina&Bogdan Baranovschi
Catedrala din Florența
Multă lume vizitează Toscana, una dintre cele mai îndrăgite regiuni turistice de pe mapamond, și datorită uluitoarelor sale edificii religioase, iar catedralele din Florența, Siena și Pisa sunt la loc de cinste. Toate fac parte din complexe monahale formate, de regulă, din Domul propriu-zis cu Muzeul aferent, din Baptisteriu și Turnul-Clopotniță).
Edificată între 1296-1436, Bazilica Sf. Maria a Florii e una din cele mai mari catedrale din lume (a treia ca mărime din Europa, după edificiile Sf. Petru din Roma și Sf. Pavel din Londra, măsurând 153 m lungime și 116 m înălțime. E un colos datorat arhitecților Arnolfo di Cambio, Francesco Talenti și Filippo Brunelleschi.
Între 1871-1887 fațada a fost decorată în stil neogotic cu modele colorate din marmură, la fel cu clopotnița ce datează din sec. XIV și e cunoscută drept Turnul lui Giotto. Pe cât de fastuoasă e construcția la exterior, pe atât de austeră e la interior, deși atracțiile nu lipsesc. Între acestea se remarcă fresca din cupolă, ilustrând Judecata de Apoi, lucrare datorată pictorilor Giorgio Vasari și Federico Zuccari și datând din 1572-1579.
Turnul-campanilă al Domului a fost proiectat în sec. XIV de Giotto di Bondone, fiind continuat de Andrea Pisano și apoi de Francesco Talenti. Măsoară vreo 85 m și atrage prin silueta zveltă din marmură verde, roz și albă, precum și prin designul decorativ. A fost decorat de o serie de artiști (Luca della Robbia, Alberto Arnaldi, Donatello).
Baptisteriul Sf. Ioan închinat patronului orașului e mai vechi decât Catedrala (se spune că datează din sec. VI), a fost ridicat în stil roman între 1059-1128, interiorul al cărui tavan e decorat cu mozaicuri datând din sec. XIII. La exterior impresionează porțile/ușile de bronz create de Andrea Pisano și Lorenzo Ghiberti (Michelangelo a numit panourile cu scene biblice Porțile Paradisului, originalele găsindu-se în Muzeul Catedralei, ce mai adăpostește lucrări de Michelangelo, Donatello, Ghiberti, Luca della Robbia, Arnolfo di Cambio, Giovanni d’Ambrogio).
Catedrala din Siena
Catedrala închinată Adormirii Maicii Domnului datează din sec. XIII-XIV, fiind o splendidă operă a stilului gotic la care au lucrat mai mulţi maeştri ai vremii (între care Giovanni Pisano şi Camaino di Crescentino, arhitecţii principali, apoi Agnolo di Ventura, arhitectul turnului-clopotniţă de 77 m, Alessandro Franchi, autorul mozaicurilor aurite de la intrare, Giovanni Pisano şi Giovanni di Cecco,decoratorii faţadei).
Pe cât de fastuoasă e Catedrala la exterior cu ornamentele ei, pe atât de încărcată e la interior, vizitatorii având nevoie de mult timp pentru a-i admira comorile de acolo, între care amvonul lui Nicola Pisano din 1268 (cu coloane fixate pe lei şi paneluri zugrăvind episoade din viaţa lui Iisus); statuia lui Ioan Botezătorul a lui Donatello; altarul principal al lui Baldassarre Peruzzi; pavimentul cu dale zugrăvind diverse scene biblice, mitologice şi din viaţa laică e o capodoperă la care au lucrat artiști din şcoala sieneză (Duccio di Buoninsegna, Sassetta, Domenico di Bartolo, Urbano da Cortona, Matteo di Giovanni, Luca Signorelli, Domenico Beccafumi, Bernini, Alessandro Franchi), cele mai admirate fiind „Masacrul inocenţilor”, „Alegoria Înţelepciunii”, seria „Sibilelor”, „Istoria lui David”, seria „Virtuţilor” .Între capelele valoroase se numără Capela Chigi sau a Legământului, Capela Sf. Ioan şi, capo di tutti capi, faimoasa Bibliotecă Piccolomini (construită în 1502 pentru a adăposti cărţile papei Pius al III-lea, decorată cu uluitoarele fresce ale lui Pinturicchio descriind în culori vii viaţa papei, iar în centrul sălii, grupul statuar al celor 3 Graţii).
Accesibil pe scara ce duce la Piaţa Sf. Ioan, Baptisteriul Sf. Ioan datează din 1325 şi se datorează arhitectului Camaino di Crescentino care l-a conceput în stil gotic. Sala ce adăposteşte lucrări de Donatello, Lorenzo Ghiberti, Giovanni di Turino, Jacopo della Quercia are fresce de Vecchietta şi alţi artişti.
În faţa Domului tronează monumentul lupoaicei sieneze (lupa senese), simbol al oraşului, pandant al lupoaicei capitoline din Roma, comemorând întemeierea urbei de către fiii lui Remus, Senius şi Aschius.
În Muzeul Operei Domului se păstrează lucrările originale ale Catedralei și Baptisteriului, existând o terasă panoramică (Facciatone) cu privelişti ameţitoare asupra edificiilor sieneze.
Catedrala din Pisa
Toată lumea cunoaște sau a auzit de faimosul Turn înclinat de pe Câmpul Miracolelor (esplanada cu monumente religioase pisane amenajată de arhitectul Alessandro Gherardesca și formată din Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Campanilă și Baptisteriu), faima locului fiind binemeritată și datorită celorlalte construcții religioase.
Domul a fost edificat începând cu anul 1064 de arhitectul Buscheto şi finalizat la mijlocul sec. XII de arhitectul Rainaldo. În 1595 a fost grav afectată de un incendiu, ceea ce a dus la reconstruirea sa. Porţile originale datorate lui Giambologna au fost înlocuite. Această capodoperă frapează prin faţada de marmură dantelată cu 4 rânduri de coloane şi multe ornamente. La interior e decorată cu un mare mozaic reprezentându-l pe Hristos Pantocrator, datorat lui Cimabue, şi cu amvonul lui Giovanni Pisano (ambele din sec. XIV), precum şi cu alte opere de artă.
Baptisteriul circular închinat lui Ioan Botezătorul a fost edificat începând cu 1152, lucrările durând până la finele sec. XIV. Mai mulţi arhitecţi şi decoratori au lucrat la el – Diotisalvi, Nicola şi Giovanni Pisano, Cellino di Nese – de aceea şi amestecul de stiluri, roman (către bază) şi gotic (spre cupolă). Măsoară 55 m înălţime şi 110 m circumferinţă.
Veritabil simbol italian, Turnul înclinat a fost început în 1173 şi finalizat peste vreo 3 secole, are 8 etaje susţinute de coloane şi măsoară 57 m. Deşi tehnicile de construcţie moderne pot rezolva chestiunea înclinării turnului, îndreptarea acestuia i-ar ştirbi farmecul şi unicitatea. La ultimul nivel sunt instalate clopotele şi o terasă panoramică. Accesul se face urcând o scară în spirală cu vreo 300 de trepte.
Plasată lângă Turn se află statuia Lupa Capitolina.
Did you like it? DONATE, please!
PayPal
REVOLUT: @eugenematzota
Readings in English
The Vanishing Aromanian $9.95 to buy Other formats: Paperback | |
NEW MILLENNIUM MASONIC ETIQUETTE $9.95 to buy Other formats: Hardcover, Paperback | |
Even You Are a Freemason? Kindle Edition $4.95 Other formats: Paperback | |
THE THIRD KEY: The Story of a lost Realm $4.95 to buy Other formats: Paperback | |
Theosophy, The Final Answer $4.95 to buy Other formats: Paperback | |
NEW MILLENNIUM MASONIC ETIQUETTE Paperback $19.95 |