Îți place și poți ajuta cultura?
VINO CU NOI!
Printre cele mai admirate atracții din Europa se numără bisericile, catedralele, mănăstirile, acele locuri sfinte unde se fac pelerinaje, dar și alte monumente religioase ce constituie repere importante.
Episodul lunii iulie e consacrat mai multor abații austriece, așezăminte religioase apreciate de turiști nu numai datorită importanței lor sacrale, ci și a însemnătății culturale, deoarece sunt veritabile muzee de artă religioasă cu multe exponate valoroase.
MONUMENTE CREȘTINE DIN EUROPA: ABAȚIILE AUSTRIECE
Adina&Bogdan Baranovschi
Veritabile comori ale artei religioase, sfintele lăcașuri austriece, unele fiind chiar incluse în patrimoniul UNESCO, merită vizitate, admirate și fotografiate.
ABAȚIA MELK
Considerată „perla” Austriei Inferioare, abația benedictină Melk din defileul Dunării Wachau e o capodoperă a perioadei baroce datând din sec. XVIII (deși a fost întemeiată în 1089 de margraful Leopold al II-lea) și se datorează arhitectului Jakob Prandtauer, decoratorului Antonio Beduzzi şi pictorului Johann Michael Rottmayr.
ABAȚIA DÜRNSTEIN
În afară de Melk, în Valea Wachau se mai află o abație vestită, menționată încă din sec. XIII-XIV. Biserica barocă opulentă se datorează arhitectului Jakob Prandtauer, decoratorului Santino Bussi și pictorului Kremser Schmidt și atrage privirile prin turnul-clopotniță în stil roman, de un albastru pastelat, datorat lui Matthias Steinl și edificat în veacul al XVIII-lea, ce se înalță falnic deasupra terasei-belvedere aflate deasupra Dunării.
ABAȚIA KREMSMÜNSTER
Unul dintre așezămintele monahale cele mai vizitate din Austria Superioară e o abație benedictină aflată la 40 km de Linz, un loc deosebit datorat arhitectului Jakob Prandtauer, ticsit de comori ale artei religioase, de la tapiseriile din biserică până la tezaurul din incintă ori de la tablourile pinacotecii până la cărțile bibliotecii. Abația a fost întemeiată în sec. VIII de Tassilo al III-lea, ducele Bavariei, și a aparținut multă vreme diocezei din Passau.
Turiștii au ce vedea și fotografia: statuile și colonadele iazurilor amenajate chiar în curțile interioare, un observator astronomic măsurând 50m, intitulat chiar Turnul Matematic, dar adevăratele atracții sunt: Biserica abației (edificată în sec. XIII și refăcută apoi în stil baroc, în sec. XVII, datorată maeștrilor Carlone, Colomba și Barberini) – o capodoperă decorată cu tapiserii originale; Sala Imperială cu picturi pe tavan și multe decorațiuni de mare rafinament artistic; Biblioteca (cu peste 160.000 de volume și multe alte mii de manuscrise și incunabule, datorată lui Carlone); Tezaurul (cu artefacte de mare preț, cum sunt Caliciul lui Tassilo, cărți aurite și diverse obiecte de cult); Pinacoteca cu multe tablouri și obiecte artistice migălos confecționate.
BISERICA MONDSEE
Biserica din această așezare a Ținutului Sării (Salzkammergut) e vestită în toată Austria și a aparținut unei foste abații benedictine întemeiate în sec. XVIII de Odilon, ducele Bavariei, ce a funcționat până prin 1791, ulterior fiind stăpânită de habsburgi.
Se remarcă la exterior prin dimensiuni, iar la interior prin opulența decorațiunilor baroce. Faima a dobândit-o după derularea episodului nunții din filmul „Sunetul muzicii” turnat în 1965, în Salzburg și împrejurimi.