SANCTUARUL DIN MONTSERRAT, De Adina&Bogdan Baranovschi
▲▲▲ ALTCULTURE MAGAZINE ● 79 ● 3/2024 ▲▲▲
Îți place? VINO CU NOI!
Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
MONUMENTE CREȘTINE DIN EUROPA: SANCTUARUL DIN MONTSERRAT
Adina&Bogdan Baranovschi
Printre cele mai admirate atracții din Europa se numără bisericile, catedralele, mănăstirile, acele locuri sfinte unde se fac pelerinaje, dar și alte monumente religioase ce constituie repere importante.
Episodul lunii martie e consacrat mănăstirii Montserrat de lângă Barcelona, destinație de top nu numai pentru spanioli, ci și pentru turiști din toată lumea, similară sanctuarelor din Lourdes și Santiago de Compostella.
Prin amplasament şi peisaj (în mijlocul unui lanţ denumit “muntele fierăstrău”), mănăstirea Montserrat reprezintă un loc aparte, la 60 de km de capitala Cataloniei, veritabil templu spiritual (prin statuia făcătoare de minuni a Sf. Fecioare), dar și complex muzeal important deoarece, în afara bisericii şi a chiliilor călugărilor, sunt multe clădiri ce adăpostesc muzeul, biblioteca, o şcoală de muzică etc. Un teleferic face legătura între poalele masivului de piatră și sanctuar.
Catedrala și construcțiile sale
Edificată într-un stil gotic-renascentist, Bazilica este bogat ornamentată atât în exterior, cât și în interior, cu basoreliefuri reprezentând apostoli sau scene biblice, dar și cu sarcofage ale unor generoși și viteji cavaleri feudali. După războiul francez, a fost grav distrusă, fiind reconstruită la finele sec. XIX.
Biserica adăpostește, într-una dintre capelele sale, statuia Maicii Domnului denumită „Madona Neagra” sau „La Moreneta”, reprezentand-o pe Fecioara Maria cu Pruncul în brațe, sculptură din 1200 ce a rezistat tuturor incendiilor, prădăciunilor și tentativelor de distrugere.
De asemenea, Bazilica adăpostește și un muzeu (inaugurat în 1911, sub titulatura de Muzeul Biblic, inițial cu exponate arheologice, etnologice, botanice din spații exotice), îmbogățit și extins în anii 1980 cu lucrările unor mari artiști (El Greco, Dali, Picasso), devenind chiar un reper cultural catalan.
Tot aici există şi o vastă bibliotecă cu sute de mii de volume, precum și o şcoală de muzică (Escolania), al cărei cor de băieţi e celebru pe mapamond.
Trasee turistice în jurul mănăstirii
Deoarece începutul monahismului din Montserrat e estimat între sec. XI-XII, când s-au instalat aici primii călugări catalani, e firesc să se fi amenajat câteva trasee.
De la mănăstire, aflată la o altitudine de 720m, se poate ajunge pe vârful cel mai înalt (Sf. Ioan – 1236m) sau pe Drumul Crucii, la Grota Sfântă, locul legendar unde a fost găsită icoana Sf. Fecioare.
Fermecați de frumusețea sălbatică a muntelui sunt nu numai pelerinii, ci și iubitorii de drumeţii şi alpinism care sunt atrași ca un magnet de dinţii de gresie ai masivului.