Manelele care ucid – ALTCULTURE MAGAZINE ● 76 ● 12/2023
De Eugen Matzota

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
Îți place? VINO CU NOI!

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Nu-i frumos să te iei de cei ce ne acuză pe noi că nu pot ei să se integreze, de parc-ar fi vina noastră.

Mai mult, nici n-ai voie! Ei, însă au voie să facă orice. Și-atunci, ce să faci, te retragi în turnul tău de fildeș….

Dar ce să caute manelele în turnul de fildeș, când ele sunt ale poporului suveran, nu-i așa?

Cineva cu drept de vot m-a și întrebat: ”Ce-i asta cu turnul de fildeș, e ceva cu Africa, c-am văzut eu asta într-un documentar, nu-i așa?”

Șocat că se poate uita și la altceva decât la seriale turcești, n-am știut ce să-i spun, dar m-a lămurit repede: e ceva cu elefanți, da?

Ei, da, e ceva cu elefanții ca mine, care nu simt pulsul sălbatic al vremurilor, care nu-și împrospătează mașina cu iarbă proaspăt cumpărată, ci stau la locul lor, în turnul de fildeș. Poate că și ei ascultă manele, dar nu neapărat de Filiași, ci de Manchester, să zicem.

Nu de origine mioritică, turcească ori arăbească, cum îi trage ața pe colegii lui români, ci mai degrabă anglo-saxonă. În manelele-astea nu-s toți dușmani, ci se au ca frații, că tot oameni sunt.

Se pare că generațiile care stau deja legal cu paharul în mână și ascultă cu entuziasm manele, sunt pierdute pentru cauza culturii și educației, așa că trebuie să ne resemnăm.

Ducesa și Ducesul

Dar copiii, putem să-i salvăm de la căderea în nimic?

Poate că ideea de joc, de competiție, ar putea fi o soluție pentru copiii care să acumuleze puncte și să primească premii pentru ceea ce citesc. Trăind într-o lume online, promovarea performanțelor unor copii mai cititori îi poate îndemna și pe alții să vadă cum o fi să citești o carte.

O fi ceva șocant?
Poți păți ceva, oare?

Integrarea unor elemente ce țin de joc, cu toate recompensele specifice șocurilor de computer îi poate măcar încuraja pe  copii să mai adauge o bucurie în viață: cititul.

Aici, școala, așa cum mai e ea pe meleagurile mioritice, are o mare importanță, căci aceste competiții se pot face în colectivitate, nu singur, acasă.

Și viitorul ar fi altfel, fără dușmani și macete aducătoare de moarte.
Dacă s-ar vrea asta…

Altfel, poate chiar de mâine, pe ritm de manele, macetele celor ce se plâng de sute de ani că nu se pot integra în societate ne vor defrișa unul după altul…
Căci, asta e, manelele ucid!


ACASĂ
Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:
Cărți ONLINE
Readings in English
AMAZON Books