Viziunea lui Moshe Idel asupra principiului feminin în Cabala – ALTCULTURE MAGAZINE ● 76 ● 12/2023
De Corina Gheorgheza

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
Îți place? VINO CU NOI!

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
Viziunea lui Moshe Idel asupra principiului feminin în Cabala – ALTCULTURE MAGAZINE ● 76 ● 12/2023
De Corina Gheorgheza

Cabala, tradiție mistică înrădăcinată în misticismul evreiesc, i-a captivat pe cei care caută înțelepciunea spirituală de secole. Printre savanții și gânditorii proeminenți din domeniu, Moshe Idel se remarcă ca un luminariu ale cărui perspective profunde ne-au extins înțelegerea învățăturilor cabalistice. Un aspect intrigant al Cabalei pe care Idel l-a aprofundat este conceptul de Principiu feminin.

Cabala, denumită adesea „tradiția primită”, este un sistem complex de interpretare mistică a Bibliei ebraice. Înrădăcinate în gândirea evreiască, învățăturile cabalistice urmăresc să dezvăluie semnificațiile ascunse din textele sacre și să pătrundă în misterele lui Dumnezeu, ale universului și sufletului uman. În centrul Cabalei este credința în Ein Sof, aspectul infinit și de necunoscut al lui Dumnezeu, care servește ca sursă a întregii creații.

Arborele Vieții, o diagramă simbolică în Cabala, ilustrează cele zece Sephirot, sau emanații, prin care curge energia divină. Înfățișat în mod tradițional într-un cadru masculin, Arborele Vieții a fost un punct focal pentru explorarea cabalistică.

Moshe Idel a contribuit semnificativ la înțelegerea principiului feminin în cadrul tradiției cabalistice. În lucrările sale, el subliniază importanța recunoașterii și încorporării aspectelor feminine în interiorul divinului. Spre deosebire de vederile convenționale care subliniază în mod predominant atributele masculine ale lui Dumnezeu, Idel sugerează că Principiul Feminin este o parte integrantă a realității divine.

Idel atrage atenția asupra conceptului de Shekhinah, adesea descris ca prezența divină sau aspectul locuitor al lui Dumnezeu. Shekhinah este uneori personificată ca o figură feminină, simbolizând imanența lui Dumnezeu în lume. Idel susține că înțelegerea principiului feminin, în special prin Shekhinah, oferă o înțelegere mai completă și mai nuanțată a naturii divine.

Viziunea lui Moshe Idel asupra principiului feminin în Cabala - ALTCULTURE MAGAZINE ● 76 ● 12/2023
De Corina Gheorgheza
Viziunea lui Moshe Idel asupra principiului feminin în Cabala – ALTCULTURE MAGAZINE ● 76 ● 12/2023
De Corina Gheorgheza

Shekhinah, conform lui Idel, servește ca o punte între infinit și finit, conectând Ein Sof transcendent cu lumea materială. Acest concept provoacă reprezentările tradiționale de gen ale divinului și încurajează o abordare mai incluzivă și holistică a înțelegerii lui Dumnezeu.

Moshe Idel subliniază interacțiunea dinamică dintre aspectele masculine și feminine ale divinului în cosmologia cabalistică. Această interacțiune este crucială de asemenea pentru conceptul de Tikkun, ideea de a repara sau restaura vasele sparte care s-au spulberat în timpul procesului de creație. Idel vede Principiul Feminin, întruchipat în special în Shekhinah, ca un participant activ în procesul continuu al Tikkun, lucrând alături de aspectele masculine pentru a aduce rectificarea și armonia spirituală.

Explorarea Principiului Feminin din Cabala de către Moshe Idel are implicații profunde atât pentru căutătorii spirituali, cât și pentru cărturari. Prin recunoașterea aspectelor feminine ale divinului, învățăturile cabalistice devin mai incluzive și reflectă diversitatea inerentă călătoriei mistice.

Viziunea lui Moshe Idel asupra principiului feminin în Cabala - ALTCULTURE MAGAZINE ● 76 ● 12/2023
De Corina Gheorgheza
Viziunea lui Moshe Idel asupra principiului feminin în Cabala – ALTCULTURE MAGAZINE ● 76 ● 12/2023
De Corina Gheorgheza

Lucrarea lui Idel încurajează o reevaluare a rolurilor tradiționale de gen în cadrul tradițiilor religioase și mistice. Ea deschide spațiul pentru o înțelegere mai bogată și mai echilibrată a lui Dumnezeu, care transcende binarele de gen, invitând practicanții să îmbrățișeze o spiritualitate mai extinsă și mai incluzivă. Explorarea lui Moshe Idel a principiului feminin din Cabala reprezintă o contribuție semnificativă la dialogul continuu în domeniul misticismului și spiritualității. Contestând interpretările convenționale și evidențiind importanța principiului feminin, în special prin conceptul de Shekhinah, Idel extinde orizonturile gândirii cabalistice. Pe măsură ce navigăm pe tărâmurile Cabalei cu Moshe Idel în calitate de ghid, Principiul Feminin apare ca o fațetă radiantă și indispensabilă a tapiseriei divine, invitându-ne într-o călătorie spirituală mai profundă și mai extinsă.


ACASĂ
Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:
Cărți ONLINE
Readings in English
AMAZON Books