TOP 10 DESTINAȚII AUTOHTONE – ALTCULTURE MAGAZINE ● 76 ● 12/2023
De Adina&Bogdan Baranovschi
Îți place? VINO CU NOI!
Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
SĂ (RE)DESCOPERIM ROMÂNIA: PIAȚA DE CRĂCIUN DIN CRAIOVA
Adina&Bogdan Baranovschi
Țara noastră e un tărâm binecuvântat cu de toate: munți semeți și o zonă litorală și deltaică, stațiuni balneare, saline, mănăstiri și biserici, orașe cu muzee și clădiri deosebite, sate pitorești, minuni naturale răspândite pretutindeni. De-a lungul acestui an, v-am prezentat o parte din aceste atracții, cu îndemnul de a (re)descoperi România. Ultimul episod pe 2023 al acestui serial e dedicat unui Top 10 personal al celor mai faine destinații autohtone, prezentate într-o ordine aleatorie.
SATELE DE PE CULOARUL BRAN-RUCĂR
Culoarul Bran-Rucăr ce desparte masivele Bucegi şi Piatra Craiului, făcând odinioară legătura între Transilvania şi Ţara Românească prin trecătoarea Branului, e o destinație turistică de neocolit, iar turul aşezărilor Bran, Moieciu de Jos și Moieciu de Sus, Fundata şi Fundăţica, de o parte, respectiv localităţile Peştera, Măgura, Şirnea, Ciocanu, Dâmbovicioara și Sătic, pe de altă parte, e o experienţă de neuitat.
Veți găsi de toate: gospodării comasate în vatra satului, dar și presărate pe dealuri, având ca fundal crestele alpine, minuni naturale (Cheile Grădiştei, Peștera Dâmbovicioarei) și atracții culturale (Castelul Bran). Toată zona are un farmec aparte și trebuie să vă convingeți la fața locului.
BISERICILE FORTIFICATE TRANSILVANE
Amplasate cu precădere în ținuturile sibiene, brașovene și mureșene, aceste ansambluri fortificate din sec. XIII-XVI ocupă un loc aparte nu numai în preferințele românilor, ci, mai ales, în cele ale turiștilor străini. Fie că sunt monumente UNESCO (bisericile fortificate din Viscri, Prejmer, Biertan, Saschiz, Dârjiu, Valea Viilor) sau monumente vestite (Axente Sever, Moșna, Hărman, Avrig, Agnita, Alțâna, Merghindeal, Dealu Frumos, Cincșor), constituie bijuterii arhitectonice fără seamăn, vizitarea lor fiind obligatorie.
DELTA DUNĂRII
Ținutul dobrogean de la confluența Dunării cu Marea Neagră e unul fascinant atât în partea de uscat, cât și în cea acvatică, concentrând numeroase atracții, începând de la vestigii antice (ruinele cetăților Histria, Enisala, Halmyris și Argamum), continuând cu așezări unde trăiește o populație diversificată (Tulcea, Sulina, Mila 23, Enisala, Chilia Veche, Sf. Gheorghe, Mahmudia, Murighiol, Dunavățu etc.), cu locuri retrase unde pot fi admirate păduri unicat (Letea, Caraorman) și altele ideale pentru plajă (Sulina, Gura Portiței), dar, în special, cu zone unde sălășluiesc și cuibăresc sute de specii de păsări (pelicani, egrete, cormorani, stârci, berze, lopătari, lebede, pescăruși, lișițe etc.) numai bune de fotografiat.
Delta Dunării e o complexă rezervație a biosferei, monument UNESCO din 1991, alcătuită din mai multe rezervații distincte (lacuri, grinduri, limane) ce se constituie în arii naturale protejate. Fie că circulați pe cele 3 brațe principale (Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe) ori pe multitudinea de canale, prin stufărișuri, în căutarea coloniilor de păsări, a nuferilor albi și galbeni, cu siguranță va fi o călătorie mirifică!
SALINELE
România ocupă unul dintre primele locuri din lume la sare. Zăcămintele de „aur alb” se găsesc în minele Unirea din Slănic (Prahova), Trotuş din Târgu Ocna (Bacău), Terezia și Rudolf din Turda (Cluj), Praid (Harghita), Ocnele Mari (Vâlcea), Cacica (Suceava). Aceste saline sunt incluse şi în circuitul turistic, fiind amenajate corespunzător atât pentru tratament medical, cât şi pentru agrement, ba chiar și concerte, expoziții, în subteran existând tot felul de facilități (mici muzee ale sării și sfinte capele, baze sportive, medicale și de distracție, magazine cu obiecte-suvenir, restaurante, gondole și peșteri artificiale). Dacă încă nu ați vizitat vreo salină este timpul să o faceți!
ORAȘE MEDIEVALE AUTENTICE – SIGHIȘOARA, SIBIU, BRAȘOV, MEDIAȘ
Principalele orașe medievale de la noi se află în Transilvania, acestea având numeroase fortificații (ziduri, turnuri, bastioane, porți, arcade și pasaje cu scări) numai bune de fotografiat. Monument UNESCO din 1999, cetatea Sighișoarei e un excepțional ansamblu arhitectonic, cu o sumedenie de atracții: emblematicul Turn cu Ceas, Scara acoperită, câteva biserici (cea din Deal, a mănăstirii Dominicane) și clădiri unicat (casele Vlad Dracul, cu Cerb, Richter, Barocă, Săsească, Wagner, Krauss, Cositorarului, Primăria renascentistă). Piețele din incintă (Cetății, Muzeului) ori din afara ei (Hermann Oberth, Octavian Goga) sunt realmente fermecătoare. Vizitarea acestui muzeu în aer liber echivalează cu o autentică lecție de istorie!
Capitala Ţării Bârsei, Brașov, a fost etichetat pe bună dreptate, „Oraşul Coroanei”, fiind o destinație de top prin centrul istoric din jurul Pieţei Sfatului și al Bisericii Negre, cu străzi impregnate de parfumul vremurilor de altădată, ori prin monumentele din zona denumită Şchei.
Mic și cochet, așa ar putea fi caracterizat Mediaş, ce merită a fi vizitat datorită aşa-numitului „Castel” din centru, care e o biserică gotică (Sf. Margareta), cu câteva case în jur ce formează un fel de citadelă întărită de câteva turnuri în frunte cu Turnul Trompeţilor care, laolaltă cu turnurile urbei (Pietrarilor, Aurarilor, Funarilor, Croitorilor, Fierarilor), conferă un farmec aparte, sporit și de alte monumente interesante (Primăria veche, casele Roth, Casa Schuller, Rosenauer, Predicatorilor, Parohială).
BISERICI BUCOVINENE PICTATE
Sfintele lăcașuri ctitorite în sec. XV-XVI de domnitori şi boieri moldoveni (Muşatinii, Movileştii, Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Alexandru Lăpuşneanu), pictate la exterior și interior în culori și nuanțe caracteristice („albastrul de Voroneţ”, „verdele de Suceviţa”, „galbenul de Moldoviţa”, „roşul de Humor”) sunt monumente UNESCO, având aspect fortificat, cu ziduri groase de apărare, turnuri şi metereze. Veritabile comori medievale inspirate de arta bizantină, bisericile din Voroneţ, Humor, Arbore, Moldoviţa, Suceviţa frapează prin fresce bine conservate ilustrând scene biblice. Cine nu le-a văzut încă are toate motivele să ajungă pe Valea Moldovei, în preajma obcinelor bucovinene și a oraşelor Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc.
MĂRGINIMEA SIBIULUI
Localităţile din lunca Cibinului de lângă Sibiu (Răşinari, Sibiel, Sălişte, Tilişca, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Cisnădioara, Gura Râului, Cristian etc.) sunt vestite prin pitorescul lor și prin existența unor obiective turistice importante (Muzeul de icoane pe sticlă din Sibiel, casele memoriale Goga şi Cioran, precum și Muzeul Etnografic din Răşinari, Muzeul culturii săliştene din Săliște, bazilica romanică din Cisnădioara, lacul și barajul Gura Râului, biserici și troițe deosebite). Vizitându-le, veți rămâne cu amintiri de neuitat!
GEOPARCURILE DIN HAȚEG ȘI BUZĂU
Dintre geoparcurile autohtone cu situri geologice, arheologice, istorice și culturale deosebite se disting Țara Hațegului și Ținutul Buzăului, ticsite de felurite atracții și declarate zone protejate UNESCO.
Aflată pe teritoriul județului Hunedoara, în vecinătatea munților Retezat (unde s-a constituit, în 1935, primul parc naţional din România), Țara Hațegului cuprinde valoroase monumente (biserica Densuş, vestitele cetăți dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costești Cetăţuie, Blidaru etc.), dar și alte repere interesante cum ar fi complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, bisericile vechi din Sântămărie Orlea și Râu de Mori, ruinele cetății Colţ din Suseni supranumită și „castelul din Carpaţi”, despre care ar fi scris Jules Verne.
Aflat în regiunea Subcarpaților de Curbură, Ținutul Buzăului acoperă un vast teritoriu de pe raza comunelor Berca, Scorțoasa, Pârscov, Colți, Bozioru, Lopătari, Mânzălești, Bisoca etc., fiind constituit dintr-o mare varietate de obiective, de la vulcani noroioși (din Pâclele Mici și Mari, Beciu) la trovanți („pietrele vii” din Ulmet), de la dealuri și canioane de sare (din arealul Platoului Meledic) la alte fenomene geologice incitante (focurile vii din Lopătari, grunjul din Mânzălești, fostele cariere de chihlimbar din Colți, unde există și un Muzeu al chihlimbarului), completat cu o serie de așezăminte rupestre străvechi (din sec. IV-V î.H.), folosite de pustnicii vremurilor, ce se găsesc în Țara Luanei (în arealul localităților Bozioru, Nucu, Aluniș și Colți).
BISERICILE DE LEMN MARAMUREȘENE ȘI CIMITIRUL VESEL – SĂPÂNȚA
Această zonă din nordul țării, cuprinzând mai multe areale distincte (Maramureşul istoric, Ţara Lăpuşului, Ţara Oaşului, Ţara Chioarului), se fălește cu o serie de biserici de lemn amplasate în special pe Valea Izei, Valea Marei, Valea Cosăului, dintre care câteva sunt valoroase monumente UNESCO (Bârsana, Ieud, Poienile Izei, Deseşti, Şurdeşti, Budeşti, Plopiş, Rogoz), iar altele sunt deosebite (Bogdan Vodă, Rozavlea, Botiza, Săpânţa, Dragomireşti, Sălişte, Breb, Borșa, Călineşti Susani, Sârbi etc). Dintre ansamblurile mănăstirești se remarcă Mănăstirea Bârsana, cu multe construcții din lemn.
De asemenea, în Maramureş se află un „Cimitir vesel” ale cărui cruci de lemn sunt pictate în culori vii, însoţite de epitafuri hazlii din care se deduc viaţa răposatului, ocupaţia, stilul său de trai, caracterul şi metehnele acestuia. Săpânţa e o inedită atracție pe care e musai să o vedeți!
ȚINUTURILE SECUIEȘTI HARGHITA ȘI COVASNA
Prin excelenţă judeţe (agro)turistice, cu multe obiective incluse printre destinaţiile de top din România, Harghita și Covasna abundă în atracții naturale: lacuri (lacurile Roșu și Sf. Ana), chei (Vârghișului și o parte din cele ale Bicazului), peșteri (Șugău, Merești), stațiuni (Tușnad, Borsec, Lacu Roșu, Harghita Băi, Mădăraș); în sfinte lăcașuri deosebite (din Șumuleu Ciuc, Lăzarea, Cârța, Sf. Gheorghe, Aita Mare, Arcuș, Ditrău etc.); în orășele cu un aer aparte (Miercurea Ciuc, Sf. Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Tg. Secuiesc, Gheorgheni); în castele-conace rustice (Micloșoara, Tălișoara, Vârghiș, Lăzarea, Arcuș, Cernat, Valea Crișului); în muzee de top (Muzeul Secuiesc al Ciucului aflat în Cetatea Mikó din Miercurea Ciuc, Muzeul Național Secuiesc din Sf. Gheorghe, Muzeul Etnografic Haszmann Pal din Cernat, Muzeul Breslelor din Tg. Secuiesc, Muzeul Pălăriilor de paie din Crișeni); în atracții specifice (porți secuiești, ceramică de Corund, un parc cu machete ale atracțiilor din zonă).