BISERICI FORTIFICATE HARGHITENE – ALTCULTURE MAGAZINE ● 74 ● 10/2023
De Adina&Bogdan Baranovschi
Îți place? VINO CU NOI!
Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
SĂ (RE)DESCOPERIM ROMÂNIA: BISERICI FORTIFICATE HARGHITENE
Adina&Bogdan Baranovschi
Țara noastră este un tărâm binecuvântat cu de toate: munți semeți și o zonă litorală și deltaică, stațiuni balneare, saline, mănăstiri și biserici, orașe cu muzee și clădiri deosebite, sate pitorești, minuni naturale răspândite pretutindeni. Vom prezenta, într-o serie derulată pe tot parcursul anului, o parte dintre aceste atracții, unele cunoscute, altele mai puțin știute, cu îndemnul de a (re)descoperi România.
Episodul lunii octombrie este consacrat bisericilor harghitene care sunt ansambluri fortificate deosebite, valoroase monumente arhitectonice care merită a fi vizitate și popularizate.
BISERICI FORTIFICATE HARGHITENE
Nu atât de cunoscute precum alte sfinte lăcașuri fortificate (în special cele din Țara Bârsei, dar și din alte locuri transilvane), bisericile fortificate harghitene din Depresiunea Ciucului constituie repere pentru comunitățile locului. Iar Biserica din Dârjiu situată la confluența jud. Harghita, Mureș și Brașov e singurul monument UNESCO harghitean.
Biserica fortificată Dârjiu
Biserica fortificată din apropierea orașului Odorheiu Secuiesc se distinge de suratele ei transilvane (monumentele din Biertan, Prejmer, Viscri, Saschiz, Valea Viilor) prin aceea că nu mai reprezintă moștenirea sașilor, ci a secuilor, și prin faptul că încă mai are un rol pregnant în viața comunității, prin slujbele ținute în interior și prin rolul de adăpost al hranei (în special al slăninii, șuncilor și cârnaților – de aceea i se mai spune Cetatea Slăninilor) ținute în turn.
Edificiu ridicat în sec. XIII-XIV (bazilica în stil romano-gotic), respectiv sec. XVI (fortificațiile constând în ziduri de apărare, turnuri, bastioane), biserica unitariană impresionează printr-un exterior de un alb imaculat, iar pe dinăuntru sunt de admirat orga din 1837 și amvonul din 1759 (ambele în stil baroc popular), dar, mai ales, fresca reprezentând legenda Sf. Ladislau (datând din 1419) ori picturile murale reprezentându-i pe Sf. Mihail și Pavel.
În mica expoziție amenajată în biserica-cetate se mai poate observa mobilierul rustic secuiesc, de o valoare etnografică aparte.
Ansamblul bisericii fortificate din Cârța
Aflată la 25 km de Miercurea Ciuc, amplasată pe un delușor din centru, biserica locului (cu hramul Sf. Maria) datează din sec. XIV, fiind edificată inițial în stil gotic târziu, apoi reclădită în stil baroc, prin sec. XVIII. E înconjurată de ziduri masive ovale și prevăzută cu un turn de poartă din sec. XVI. Turiștii pot face circuitul zidurilor prin galeria de lemn aferentă. Despre acest ansamblu impozant a scris istoricul Orbán Balázs.
Ansamblul bisericii fortificate din Racu
Aflată la 12 km de Miercurea Ciuc, în proximitatea localității Siculeni, biserica locului (cu hramul Sf. Maria Mică) datează inițial din sec. XIII, apoi reclădită prin sec. XVIII, fiind prevăzută cu un falnic turn cu fresce, înalt de vreo 30 m (Turnul lui Ștefan), ambele edificate în stil gotic și baroc.
Acest ansamblu se găsește pe ruta de pelerinaj mariană, mai precis Calea Fecioarei Maria (Via Mariae).
Ansamblul bisericii fortificate din Cozmeni
Aflată la 22 km de Miercurea Ciuc, biserica locului (cu hramul Sf. Cosma și Damian, doctori fără de arginți) datează inițial din sec. XIV, fiind apoi reclădită în stil baroc în sec. XVIII. Ca și celelalte edificii din zonă, e înconjurată de ziduri groase semicirculare.