MARAMUREȘ – ALTCULTURE MAGAZINE ● 72 ● 8/2023
De Adina&Bogdan Baranovschi
Îți place? VINO CU NOI!
Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
SĂ (RE)DESCOPERIM ROMÂNIA: BĂILE HERCULANE, ORȘOVA…
Adina&Bogdan Baranovschi
Țara noastră este un tărâm binecuvântat cu de toate: munți semeți și o zonă litorală și deltaică, stațiuni balneare, saline, mănăstiri și biserici, orașe cu muzee și clădiri deosebite, sate pitorești, minuni naturale răspândite pretutindeni. Vom prezenta, într-o serie derulată pe tot parcursul anului, o parte dintre aceste atracții, unele cunoscute, altele mai puțin știute, cu îndemnul de a (re)descoperi România.
Episodul lunii august e consacrat unei îndrăgite zone istorice din nordul țării, Maramureș, care e patria porților sculptate și a bisericilor de lemn, dar și a altor atracții culturale (preponderent muzee populare) sau frumuseți naturale (rezervații precum Creasta Cocoşului sau cele din munții Gutâi, Ţibleş și Rodnei). E un ţinut de legendă, adevărat muzeu în aer liber.
MARAMUREȘ
Între regiunile cu care ne mândrim noi, românii, Maramureşul ocupă un loc de frunte. E structurat în câteva zone distincte: Ţara Lăpuşului, Ţara Chioarului şi Maramureşul istoric. Majoritatea obiectivelor, mai ales faimoasele biserici de lemn, sunt comasate în principalele văi (Iza, Mara, Vișeu, Vaser, Cosău).
Bisericile din lemn monumente UNESCO
Din puzderia de biserici de lemn, opt figurează pe lista Patrimoniului Mondial datorită valorii lor incontestabile. Trei se găsesc pe Valea Izei şi lateral (Bârsana, Ieud, Poienile Izei), trei, în apropierea Văii Marei (Deseşti, Şurdeşti, Plopiş), una, în zona staţiunii Ocna Şugatag, pe Valea Cosăului (la Budeşti), şi alta, lângă Târgu Lăpuş (Rogoz). Toate au intrat pe lista UNESCO în 1999, cu excepţia celei de la Rogoz, intrată în 2004 în Patrimoniul Mondial.
Sanctuarele ortodoxiei româneşti: Rohia, Moisei, Bârsana
Sunt trei ansambluri monahale deosebite, vetre de cultură şi spiritualitate, ce atrag ca un magnet numeroşi pelerini.
Aflat lângă Tg. Lăpuș, complexul mănăstirii Rohia cuprinde mai multe construcţii: Biserica, Biblioteca, Muzeul, Străreţia, Casa Poetului, Altarul de Vară (Paraclisul), Colţul Maramureşean. Aici s-a retras scriitorul Nicolae Steinhardt.
Situat între localităţile Vişeu de Sus şi Borşa, complexul mănăstirii Moisei se compune din biserica veche de lemn şi cea nouă din piatră, dintr-un Altar de Vară (Paraclisul), din Stăreţie, Arhondaric şi alte anexe.
Aflat pe un platou, deasupra şoselei ce străbate Valea Izei, complexul mănăstirii Bârsana se compune din diverse construcții de lemn într-un stil unitar, chioşcuri-havuzuri, podeţe, alei şi un parc plin de flori, ca o gură de rai. Biserica are 57 m înălţime.
Săpânța
Două sunt atracțiile locului: cea mai înaltă biserică de lemn din România cu postament din piatră (biserica Săpânța-Peri măsoară 78 m) și un inedit „Cimitir vesel” (datorat meşterului popular Ioan Stan Pătraş care l-a înfiinţat în 1935, cu morminte flancate de cruci de lemn pictate în culori vii, însoţite de epitafuri hazlii din care se deduc viaţa răposatului, ocupaţia, stilul său de trai, caracterul şi metehnele acestuia).
Mocăniţa de pe Valea Vaserului
Trenul tras de locomotiva cu aburi circulă pe o linie îngustă construită între 1924-1932, şi porneşte din gara forestieră din Vişeu de Sus. Se străbat cca 21 km până la staţia Paltin, punctul terminus al călătoriei pentru turişti.
Muzeele din Sighetu Marmaţiei
În al doilea oraș (după Baia Mare) ca mărime și importanță din Maramureș se găsesc două muzee deosebite: Muzeul Satului (cu multe monumente de arhitectură ţărănească, de la case la instalaţii tehnice folosite în gospodărie) și Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei (întemeiat în 1992 de scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan, dedicat păstrării memoriei celor care au suferit în perioada comunismului în închisoarea de la Sighet).
Alte biserici vestite
În afara bisericilor de pe lista UNESCO, mai sunt și alte monumente de lemn la fel de renumite, în localitățile Bogdan-Vodă, Ieud, Rozavlea, Șieu, Botiza, Breb, Dragomirești, Călinești, și lista poate continua.