Poezia la Kenmare – ALTCULTURE MAGAZINE ● 72 ● 8/2022
De VIOREL PLOEȘTEANU

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
Îți place? VINO CU NOI!

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
Poezia la Kenmare - ALTCULTURE MAGAZINE ● 72 ● 8/2022
De VIOREL PLOEȘTEANU
Poezia la Kenmare – ALTCULTURE MAGAZINE ● 72 ● 8/2022
De VIOREL PLOEȘTEANU

Weekendul trecut, pe 11 august 2023,  am făcut o călătorie (nu, nu inițiatică) în sudul Irlandei, la Kenmare, County Kerry, unul dintre cele mai vizitate locuri de pe insulă. Mai vizitasem această localitate cu cincisprezece ani în urmă, atunci când nici nu mă gândeam că voi deveni rezident permanent al Irlandei. Acum am fost cu… treabă. Doria mea (Dorina Șișu) a participat la un concurs de poezie organizat de o galerie de artă din Kenmare, Mill Cove Gallery (un fel de Milcov între două culturi care vorbesc aceeași limbă, a poeziei). Popor mai iubitor de cultură decât irlandezii eu încă n-am întâlnit. Este un concurs anual, inițiat în anul 2011, care se cheamă Poets meet painters, iar ideea după care funcționează este ca galeria să aleagă un număr de lucrări (anul acesta au fost selectați treisprezece pictori), iar poeții înscriși în concurs să se lase inspirați de una dintre lucrările lor.

Doria a ales o pictură a artistului George Gourley, numită Treasure, după care a scris poezia Two insane people, poezie care a fost selectată de toți cei patru membri ai juriului pentru a fi publicată în antologia concursului. Dintre cele aproape 250 de poezii înscrise în concurs, juriul a ales inițial o listă scurtă, din care, în final, au decis ca numai 14 să fie publicate.

Membrii juriului sunt poeți cu mare experiență și implicați în diferite proiecte culturale. Cei patru jurați ai acestei ediții au fost Angela Gardner (cea care a și citit poezia Doriei la evenimentul lansării antologiei, ținut la Carnegie Arts Centre din Kenmare), Cathy Leonard, Eileen Sheehan și John W. Sexton.

Poezia la Kenmare - ALTCULTURE MAGAZINE ● 72 ● 8/2022
De VIOREL PLOEȘTEANU
Poezia la Kenmare – ALTCULTURE MAGAZINE ● 72 ● 8/2022
De VIOREL PLOEȘTEANU

Pe doi dintre membrii juriului, Eileen și John, îi știam de mult, fiind publicați în revista Itaca de-a lungul timpului și doi dintre cei douăzeci de poeți irlandezi contemporani incluși în volumul colectiv Blackjack, pe care l-am publicat în 2016, bilingv, la Editura Singur, și l-am republicat în 2020 la Itaca Publishing House. Ne-am gândit, ca românii, că o fi un gest de curtoazie din partea lor, dar ne-am lămurit repede că ne-am înșelat, când am aflat că organizatorul concursului, John Goode, curatorul galeriei de artă, le-a trimis membrilor juriului numai poeziile, însoțite de un număr de ordine, fără numele autorilor. Am aflat cu bucurie de bucuria celor doi cunoscuți ai noștri când au aflat, la finalul jurizării, că Doria este una dintre concurente.

Kenmare este un orășel mic, aproape un sat, însă abundă în activități culturale, iar Carnegie Arts Centre, unde funcționează și Carnegie Theatre, este o bijuterie.

Nu ne-am întors cu mâna goală de la Kenmare. Am făcut cunoștința unor poeți și artiști excepționali, am cunoscut-o pe Joanne McCarthy, una dintre poetele câștigătoare, pe care o vom publica în numărul următor al revistei Itaca, pe John Goode, organizatorul concursului, care ne-a invitat la ediția de anul viitor, și am adus acasă două cărți minunate. Una este antologia Poets meet painters, iar cealaltă este cartea de poezii a lui John W. Sexton, The Nothingness Kit, primită și cu autograf. Mai mult, am obținut promisiunea că Eileen și John vor veni la Dublin în septembrie, atunci când vom lansa, la Ambasada României în Irlanda, volumul colectiv RoReland, un volum de poezie în limba engleză care include nouă poeți români din Irlanda și este ilustrat cu lucrări ale Vladei Cibuc, o pictoriță basarabeancă din Irlanda. Desigur, este o realizare a Itaca Publishing House.

Poezia face viața frumoasă în Irlanda.


ACASĂ
Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:
Cărți ONLINE
Readings in English
AMAZON Books