BĂILE HERCULANE, ORȘOVA… – ALTCULTURE MAGAZINE●71●7/2023
De Adina&Bogdan Baranovschi
Îți place? VINO CU NOI!
Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
SĂ (RE)DESCOPERIM ROMÂNIA: BĂILE HERCULANE, ORȘOVA…
Adina&Bogdan Baranovschi
Țara noastră este un tărâm binecuvântat cu de toate: munți semeți și o zonă litorală și deltaică, stațiuni balneare, saline, mănăstiri și biserici, orașe cu muzee și clădiri deosebite, sate pitorești, minuni naturale răspândite pretutindeni. Vom prezenta, într-o serie derulată pe tot parcursul anului, o parte dintre aceste atracții, unele cunoscute, altele mai puțin știute, cu îndemnul de a (re)descoperi România.
Episodul lunii iulie e consacrat unei îndrăgite zone bănățene din sud-vestul țării, de pe Valea Cernei și din arealul Cazanelor dunărene, cuprinzând o stațiune importantă (Băile Herculane), un mic oraș-port (Orșova), precum și altor atracții din jur, între care abundă frumusețile naturale (Valea Rudăriei cu morile sale, golful Mraconia), dar și cele cultural-spirituale (mănăstirile Mraconia și Sf. Ana).
BĂILE HERCULANE
Odinioară stațiune renumită, frecventată de capete împărătești și de protipendada vremii datorită apelor sale tămăduitoare, Băile Herculane aduce aminte de gloria de altădată prin câteva monumente emblematice (Gara, pavilioanele balneare sau băile austriece, fostul Cazino).
Așezarea e minunat amplasată la poalele Domogledului, pe raza unui parc național din jud. Caraș-Severin și Mehedinți, cu destule atracții (rezervații naturale, chei, peșteri), astfel încât oaspeții să aibă parte de o vacanță activă, pe lângă cura cu ape minerale și scăldatul la ștrandurile în aer liber sau la cele amenajate la hotelurile cunoscute (Cerna, Roman).
ORȘOVA
Acest orășel situat pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier I, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre, e mai mult de tranzit pentru turiștii ce vor să facă croaziere pe Clisură, dar are și câteva atracții ce merită a fi văzute pe îndelete, între care Muzeul Regiunii Porților de Fier și Mănăstirea Sfânta Ana (amplasată pe deal, ctitorie din 1935 a ziaristului Pamfil Șeicaru).
CAZANELE DUNĂRII
Una dintre zonele preferate de turiști ce-i atrage ca un magnet este Defileul (sau Clisura) Dunării, cu versanți stâncoși și peșteri importante (Ponicova, Veterani). Structurat în așa-numitele Cazane Mari și Mici, acest areal face parte din Parcul Natural Porțile de Fier.
Cel mai fotogenic loc este golful Mraconia, între localitățile Eșelnița și Dubova, la vreo 18 km de Orșova, unde, chiar pe malul apei și la capătul podului betonat, se află mănăstirea Mraconia (atestată documentar din sec. XV, distrusă și reînființată de câteva ori de-a lungul timpului) și o stâncă sculptată cu chipul lui Decebal având dimensiuni impresionante (55 m înălțime, 25 m lățime), realizată în 10 ani de o echipă de meșteri alpiniști și finalizată în 2004.
MORILE DIN CHEILE RUDĂRIEI
Un loc aparte al acestui ținut îl constituie o salbă de vreo 22 de mori (cu denumiri haioase: Trăiloanea, Dacicoanea, Pațaoanea, Îndărătnică dintre râuri etc.), majoritatea funcționale, situate pe cursul apei de pe raza localităţii Eftimie Murgu.
Este o rezervație mulinologică vizitată de turiștii dornici să vadă cum se macină făina după metode tradiționale, pietrele de moară fiind puse în mișcare de forța apei.