VALEA JIULUI – ALTCULTURE MAGAZINE●69●5/2023
De Adina&Bogdan Baranovschi
Îți place? VINO CU NOI!
Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
SĂ (RE)DESCOPERIM ROMÂNIA: Valea Jiului
Adina&Bogdan Baranovschi
Țara noastră este un tărâm binecuvântat cu de toate: munți semeți și o zonă litorală și deltaică, stațiuni balneare, saline, mănăstiri și biserici, orașe cu muzee și clădiri deosebite, sate pitorești, minuni naturale răspândite pretutindeni. Vom prezenta, într-o serie derulată pe tot parcursul anului, o parte dintre aceste atracții, unele cunoscute, altele mai puțin știute, cu îndemnul de a (re)descoperi România.
Episodul lunii mai e consacrat principalului oraș al Văii Jiului (Petroșani), precum și altor atracții din jur, fie ele stațiuni (Straja, Parâng) ori frumuseți naturale (cheile Băniței, peștera Bolii, defileul Jiului).
VALEA JIULUI
Odinioară, această zonă a țării era polul extracției de cărbune, aici funcționând mine de renume (Lupeni, Uricani, Paroșeni, Livezeni, Lonea, Vulcan) ce asigurau traiul oamenilor. După închiderea lor, locuitorii Văii Jiului s-au confruntat cu dificultăți economice, nemairămânându-le mare lucru de făcut decât să se axeze pe… turism, deoarece regiunea lor e plină de obiective de top. Vizitatorii ce fac popas în „ținutul momârlanilor” (urmașii dacilor din zona de munte a masivelor Parâng, Retezat şi Vâlcan) sunt uimiți de peisajele și locurile deosebite de aici.
Petroșani
Fostul mare oraș minier își întâmpină oaspeții cu câteva atracții inedite, între care câteva muzee trebuie neapărat menționate.
– Muzeul Mineritului e axat, bineînțeles, pe obiecte specifice lucrului în subteran, de la unelte tipice la utilaje complexe, de la flori de mină la documente și fotografii ilustrând varii momente din viața ortacilor. La mansarda sediului e o secțiune etnografică a portului tradițional și o alta dedicată spațiului montan, cu aparate foto „vintage“, echipamente folosite în expediții, trofee și alte exponate.
– Muzeul Momârlanilor e o colecție particulară a unei familii care a amenajat o gospodărie cu obiecte casnice decorative și utilitare, cu costume și unelte tradiționale, de o mare diversitate. – Muzeul Instalatorului e unul atipic, înființat în 2016 de caricaturistul Ion Barbu, care a avut curajul creării „primului muzeu de umor din România, unicului muzeu de instalaţii satirice din Europa”, unde sunt expuse obiecte, fotografii și caricaturi deopotrivă haioase și porcoase, ilustrând politica și viața socială de la noi luate în râs, dar la modul inteligent și fantezist.
Stațiunile Straja și Parâng
Straja, din masivul Vâlcan, a devenit în ultimul timp o atracție de iarnă, unde iubitorii de schi au la dispoziție pârtii dotate cu instalații pe cablu și destule locuri de cazare în cabane și pensiuni, iar pe timp de vară turiștii poposesc aici la schitul Sf. Constantin şi Elena, ridicat la 1450 m altitudine în memoria celor peste 800 de soldaţi care au pierit în primul război mondial, unde accesul se face printr-un tunel inedit, pictat în totalitate cu calendarul ortodox și principalele sărbători religioase ale anului.
Parâng, din masivul omonim, e accesibilă cu telescaunul (atât cel vechi, cât și cel nou), dar și pe șosea, fiind o destinație importantă pentru iubitorii muntelui, deoarece aici sunt piscuri ademenitoare (Parângul Mare și Parângul Mic), lacuri glaciare îmbietoare (Mija, Câlcescu, Roşiile, Iezerul Îngheţat), poteci alpine de o rară frumusețe, numai bune pentru drumeții.
Peştera Bolii
La 7 km de Petroșani, la poalele cetăţii dacice Băniţa, se găsește o atracție subterană cu acustică deosebită, numai bună de concerte, iluminată feeric cu tot felul de neoane multicolore, ce poate fi străbătută pe podețe de lemn și prin locuri interesant amenajate. Numele peşterii provine de la cel al familiei Bolia, niște nobili ce au deţinut păduri şi proprietăţi în zonă.
Cheile Băniței
Alt obiectiv de neratat din apropierea Petroșaniului sunt niște chei săpate în pereți spectaculoși de calcar, între care curge pârâul Jupâneasa. Cheile Băniței pot fi străbătute numai prin apă, fiind accesibile și turiștilor mai puțin experimentați.
Defileul Jiului
Principala cale de acces rutier (E79 Petroşani – Târgu-Jiu) și feroviar (calea ferată Bumbeşti Jiu – Livezeni) dintre judeţele Hunedoara şi Gorj prilejuiește incursiunea într-un parc național cu arii naturale protejate și rezervații, cu aspect mai mult sălbatic datorat pădurii cvasi-virgine, dar și cu un important lăcaș de cult (Mănăstirea Lainici) ale cărui începuturi datează din veacul al XIV-lea, când Nicodim de la Tismana s-a stabilit aici într-o peşteră, aşezământ ce a suferit transformări în timp și a renăscut după anii ’90, odată cu înălţarea unei noi biserici alături de cea veche.