Orașele Regiunii Dunărea de Jos – ALTCULTURE MAGAZINE●68●4/2023
De Adina&Bogdan Baranovschi
Îți place? VINO CU NOI!
Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
SĂ (RE)DESCOPERIM ROMÂNIA: Orașele Regiunii Dunărea de Jos
Adina&Bogdan Baranovschi
Țara noastră este un tărâm binecuvântat cu de toate: munți semeți și o zonă litorală și deltaică, stațiuni balneare, saline, mănăstiri și biserici, orașe cu muzee și clădiri deosebite, sate pitorești, minuni naturale răspândite pretutindeni. Vom prezenta, într-o serie derulată pe tot parcursul anului, o parte dintre aceste atracții, unele cunoscute, altele mai puțin știute, cu îndemnul de a (re)descoperi România.
Episodul lunii aprilie e consacrat Regiunii Dunărea de Jos, mai precis celor 3 principale orașe:Galați, Brăila, Tulcea.
Orașele Regiunii Dunărea de Jos
Cine ajunge în sud-estul țării trebuie musai să se plimbe pe faleze, prin centrele istorice și civice ale unor orașe portuare care încă mai păstrează atmosfera specifică de odinioară, perceptibilă îndeosebi în:
– Galați: Strada Domnească, zona debarcaderului și faleza cu sculpturi monumentale, Grădina publică;
– Brăila: artera pietonală Mihai Eminescu (fostă Calea Regală), Piața Traian, faleza, Esplanada cu Fântâna cinetică, Piața Independenței, Grădina publică;
– Tulcea: zona portuară cu faleza de unde pleacă ambarcațiunile spre Deltă, în preajma Eco-muzeului Delta Dunării și Monumentului Eroilor, areal împânzit de case vechi.
GALAȚI
Altădată puternic oraș industrial cu o viață economică trepidantă (Combinatul Siderurgic, Șantierul Naval, Portul Mineralier), Galați e azi un oraș molcom, încărcat de istorie, cultură și spiritualitate (dovadă stau Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” cu un excepțional Lapidarium, Muzeul de Artă Vizuală, Palatul Episcopal care e sediul Muzeului Istoriei Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răzvan Angheluță” cu minunata grădina botanică și Acvariul fascinant).
Strada Domnească e principala arteră istorică a urbei, plină de clădiri monumentale (Teatrul Dramatic, Universitatea), iar Grădina publică iar Grădina publică constituie o atracție majoră și reconfortantă.
Brăila
Un oraș întru totul patriarhal – aceasta ar fi cea mai bună caracterizare a Brăilei. Și, totuși, viața curge în ritmul ei tihnit în jurul Pieței Traian vegheată de Turnul cu Ceas, al pietonalei Mihai Eminescu (fostă Calea Regală) cu impunătoarele sale clădiri ca niște palate, al Teatrului „Maria Filotti”, al Muzeul Brăilei „Carol I” (atât sediul central, cât și filialele sale, între care se remarcă Secţia de Etnografie şi Artă Populară, Centrul Cultural Nicăpetre și casele memoriale Panait Istrati și D. Perpessicius).
Tulcea
Considerată principala poartă de intrare în Deltă, Tulcea e un oraș interesant, amplasat pe mai multe coline, datând din vechime (sub stăpânirea grecilor se chemaAegyssus) și dezvoltat în decursul timpului, multicultural (români, ucraineni-lipoveni, turci-tătari) și cu destule atracții, fie ele culturale (EcoMuzeul Deltei Dunării cu Acvariul, Casa Avramide, muzeele de Istorie și Arheologie, de Etnografie și Artă Populară, de Artă), spirituale (Catedrala Episcopală Sf. Nicolae, biserici lipovenești, armenești, Moscheea Azizyie etc.), cu monumente inedite (cel al Independenței, de pe deal, de unde se admiră panorama locului) și cu o superbă faleză din portul căreia pleacă ambarcațiunile (fie ele vapoarele de mari dimensiuni ori șalupele rapide).