Conace-castele secuiești din Regiunea Baraolt – ALTCULTURE MAGAZINE●67●3/2023
De Adina&Bogdan Baranovschi
Îți place? VINO CU NOI!
Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
SĂ (RE)DESCOPERIM ROMÂNIA: Castele și conace băcăuane
Adina&Bogdan Baranovschi
Țara noastră este un tărâm binecuvântat cu de toate: munți semeți și o zonă litorală și deltaică, stațiuni balneare, saline, mănăstiri și biserici, orașe cu muzee și clădiri deosebite, sate pitorești, minuni naturale răspândite pretutindeni. Vom prezenta, într-o serie derulată pe tot parcursul anului, o parte dintre aceste atracții, unele cunoscute, altele mai puțin știute, cu îndemnul de a (re)descoperi România.
Episodul lunii martie e consacrat principalelor conace-castele covăsnene din Regiunea Baraolt:Micloșoara, Tălișoara, Vârghiș.
Conace-castele secuiești din Regiunea Baraolt
Ținutul secuiesc abundă în atracții (naturale, culturale, rurale, balneare), între care monumentele de tipul conacelor-castele sunt „must see”. Câteva se găsesc comasate în jurul localității Baraolt aflată la vreo 50-60 km de Brașov și Sf. Gheorghe.
Castelul din Micloșoara
Una dintre cele mai importante destinații covăsnene e un renumit castel nobiliar (al contelui Kálnoky), transformat în muzeu (Muzeul Vieții Transilvănene). Domeniul datează din sec. XVII, inițial fiind o casă de vânătoare, confiscată de comuniști și retrocedată urmașilor proprietarilor după ’90, care au reușit cu fonduri norvegiene să restaureze clădirea.
Muzeul e ticsit de exponate (începând de la sobele uluitoare la mobilierul pictat în stil tipic secuiesc, de la obiectele de artă la cele vestimentare, de la sticlărie la colecțiile de covoare și arme) redând povestea locului, a familiei și a felului de viață aristocratic din perioada renascentismului târziu și barocului timpuriu (veacurile XVII-XVIII). Dintre interioare se disting Salonul de gală, Casa doamnei și Casa stăpânului.
Castelul din Tălișoara
Un superb conac-castel nobiliar a fost transformat în hotel de lux, proprietarii păstrând elementele originale (superbele fresce din Camera Constantinopole și din alte încăperi, șemineuri, grinzi de lemn, piese de mobilier gen paturi cu baldachin sau scrinuri) de pe vremea familiei Daniel, apropiată a principilor Bethlen și Rákóczi.
Ridicat în perioada renascentismului târziu (sec. XVII), ulterior fiindu-i anexată o aripă clasicistă, edificiul a fost naționalizat de comuniști și retrocedat după ’90, azi fiind o atracție indiscutabilă.
Castelul din Vârghiș
Tot o proprietate importantă a familiei Daniel, deținută azi de un oraș din Ungaria, constă într-un edificiu de secol XVII cu un spledid parc dendrologic, unde se află o mare varietate de arbori.
Nu la fel de ticsit de obiecte precum celelalte construcții din zonă (doar o sobă și câteva tablouri împodobesc sălile austere boltite), castelul din Vârghiș compensează prin aspectul exterior, unde se remarcă bastionul rotund de pe colţ, ornamentele renascentiste sculptate de pe faţadă, arcadele logiei, blazoanele și alte decorațiuni ce ies în evidență.