De unde-atâția monștri deodată?
ALTCULTURE MAGAZINE ● 65 ● 1/2023
De Eugen Matzota
ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
Îți place? VINO CU NOI!
Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
De la jocurile pentru copii la filmele cu peisaje apocaliptice, cu vampiri și fantome, o altă lume, tristă și atotcuprinzătoare, își întinde brațele scheletice spre noi la fiecare cotitură în drum…
Totuși, cum de ne-am întors noi la întunecimea Evului Mediu, cu rugurile aprinse una-două, spre bucuria celor care nu erau înlănțuiți pe ele? Doar am trecut demult prin ”Renaștere,” revoluția culturală care adusese înapoi lumea uitată din Antichitatea clasică, din Grecia și Roma, mai exact, ba mai reinventase și știința, în contrast puternic cu religia creștină, care păstra neschimbate tradițiile de aproape 2000 de ani.
Atunci au apărut și primele semne ale globalizării, nu neapărat ca expediții ale unor mari cuceritori, ca Alexandru cel Mare, ci mai mult din dorința omenească de a cunoaște ce-i dincolo de gardul curții. Așa au plecat la drum mari exploratori ca Magelan sau Columb. Aveam deja și Drumul mătăsii, care aducea în Europa și cultura orientală, cu noi idei, chiar dacă ele erau mai vechi decât cultura europeană. Ce mai, globalizarea era ceva bun!
Atenție! Cultura greacă și romană nu promovau urâtul, ci frumosul! Nu vedeai statui oribile de monștri în piața publică.
Iar mai încoace, știința secolului XIX descoperă că omul antic nu era nici pe departe vreun ignorant, ci rafinat și profund, departe de monștrii ce ne sunt azi în mod repetat scoși în față, promovați digital până la saturație. Același secol aduce și răspândirea spiritualismului, un fenomen nu neapărat rău, la urma urmei, legat organic de apariția căilor ferate, care permit un acces rapid și sigur la mari distanțe, propagând ideile cele mai interesante, și bune, și rele, firește.
Una dintre aceste noi idei este cea a spiritismului, chematul morților, pentru cine n-a exersat ideea asta niciodată. Apar tot felul de grupuri de oameni care se întâlnesc să se joace de-a spiritele. De aici până la tot felul de viziuni care trebuie să fie cât mai șocante, c-altfel n-au succes la public, mai este doar un pas, la urma urmei. Dar publicul e restrâns, căci vorbim de grupuri prea mici.
Trece vremea însă și iată că Internetul le rezolvă pe toate! Apar mijloacele de difuzare în masă și către masele cât mai largi a oricărei idei, oricât de tâmpită ar fi ea. Nimeni nu mai trebuie să se plimbe cu trenul, totul se face digital și online!
De peste tot, parcă, apar doar monștri mai mult sau mai puțin simpatici, cum era ”Shreck”, fantome ce se simt perfect în peisaje apocaliptice. Totul trebuie să fie cât mai urât și, dacă nu, atunci cât mai îndepărtat de lumea din jurul nostru. Încet-încet, canalele de comunicare se tot înmulțesc și, iată, în loc să-și facă treaba și să care gunoaiele, că d-aia sunt canale, aduc mai mulți strigoi, vampiri și tot felul de monștri.