ALTCULTURE MAGAZINE ||| 61 ||| 9/2022 ||| MARI ORAȘE MICI DIN EUROPA: Montpellier
ECOULTOUR le mulțumește celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
MARI ORAȘE MICI DIN EUROPA: Montpellier
Adina&Bogdan Baranovschi
Multă lume a vizitat marile capitale și orașe europene (Paris, Barcelona, Florența, Praga, Viena, Madrid, Amsterdam, Londra, Budapesta, Roma, Lisabona, Berlin, Geneva, Varșovia etc.), ticsite de felurite atracții – de la muzee renumite la monumente celebre, de la clădiri incredibile la minuni naturale și alte artefacte uluitoare.
Dar sunt și multe alte orașe de-a lungul și de-a latul Europei, mai mici, mai puțin cunoscute sau, dimpotrivă, frecventate de turiști, care nu beneficiază de notorietate, însă meritând a fi prezentate într-o serie derulată pe tot parcursul anului.
Episodul lunii septembrie e consacrat orașului Montpellier din sudul Franței, al treilea mare oraş de pe coasta Mediteranei (după Marsilia și Nisa), o urbe fascinantă, plină de monumente și clădiri arhitectonice interesante.
Montpellier
Amplasat în departamentul Hérault din Regiunea Languedoc-Roussillon, Montpellier este o minunată îmbinare de vechi şi nou.
Orașul e străbătut de 4 linii de tramvai (denumit și metroul ușor) pe care circulă mijloace de transport decorate multicolor de renumiţi stilişti (Christian Lacroix, Élisabeth Garouste, Mattia Bonetti).
Centrul Vechi este denumit Scutul (Écusson) deoarece are această formă şi se compune dintr-o mulţime de străduţe medievale şi câteva comerciale care au fost amenajate în sec. XIX (Rue Foch, Rue de la Loge), din piațete fermecătoare (Piața de flori, Piața Canourgue, piețele Jean Jaurès, Sf. Roch, a Martirilor Rezistenței), din alte locuri emblematice.
Catedrala Sf. Petru e cel mai valoros monument din centrul istoric, datează din veacul al XIV-lea și se remarcă prin aspectul gotic, părând o fortăreaţă medievală cu turnurile, crenelurile şi stâlpii săi cilindrici. Are dimensiuni impozante (113 m lungime şi aproape 30 m înălţime) şi vreo 14 capele în interior. Azi face parte din ansamblul Facultăţii de Medicină, cea mai veche instituţie de învăţământ superior de gen din lume încă în funcţiune (creată în 1220).
Cartierul Antigone este noul centru civic al oraşului, un ansamblu urbanistic modern, conceput de arhitectul Ricardo Bofill începând din 1977, cu imobile grandioase în stil grecesc, urmând o axă est-vest începând cu Piaţa Comediei şi terminându-se după 900 m la râul Lez. Este ticsit de centre comerciale, scuaruri cu monumente (statuile Victoriei din Samothrace, Dianei, Venus, Zeus) şi diverse instituţii (piscina olimpică, mediateca). Această arteră a fost supranumită „Champs-Élysées-ul din Montpellier”.
Piaţa Comediei, kilometrul zero al urbei, e un spaţiu imens (230 m lungime), care se continuă cu esplanada Charles de Gaulle (unde se află Opera Berlioz Cvorum) – împreună alcătuind una dintre cele mai mari pieţe pietonale din Europa (340 m lungime), dar şi cu zona centrului comercial Polygone ce duce către centrul civic Antigone. E răspântia multor artere, fiind ticsită de restaurante şi clădiri istorice somptuoase. În mijloc tronează statuia celor Trei Graţii, iar la una dintre extremităţi, Opéra Comédie sau Teatrul Mare, principala instituţie culturală a urbei.
Esplanada Peyrou sau Piaţa Regală Peyrou a cunoscut mai multe amenajări de-a lungul vremii, fiind unul dintre reperele oraşului prin monumentele sale: Arcul de Triumf, Castelul de Apă, Apeductul Sf. Clement, statuia lui Ludovic al XIV-lea. De asemenea, platanii şi băncile de sub ei constituie un parc deosebit al oraşului.