ALTCULTURE MAGAZINE ||| 58 ||| 6/2022 |||
MARI ORAȘE MICI DIN EUROPA: BRNO
ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
MARI ORAȘE MICI DIN EUROPA: BRNO
Adina&Bogdan Baranovschi
Multă lume a vizitat marile capitale și orașe europene (Paris, Barcelona, Florența, Praga, Viena, Madrid, Amsterdam, Londra, Budapesta, Roma, Lisabona, Berlin, Geneva, Varșovia etc.), ticsite de felurite atracții – de la muzee renumite la monumente celebre, de la clădiri incredibile la minuni naturale și alte artefacte uluitoare.
Dar sunt și multe alte orașe de-a lungul și de-a latul Europei, mai mici, mai puțin cunoscute sau, dimpotrivă, frecventate de turiști, care nu beneficiază de notorietate, însă meritând a fi prezentate într-o serie derulată pe tot parcursul anului.
Episodul lunii iunie e consacrat orașului cehesc Brno, capitala Moraviei, o urbe atractivă, mustind de monumente și clădiri arhitectonice interesante.
BRNO
Al doilea oraș al Cehiei ca importanță și mărime, după Praga, oferă vizitatorilor un centru compact, cu edificii deosebite, fie ele muzee, sfinte lăcașuri sau sedii de instituții, după cum se poate observa de la înălțimea turnului Primăriei Vechi și din turnul Castelului Špilberk.
Castelul Špilberk (Hrad Špilberk) a fost, inițial (prin sec. XIII), o fortăreață medievală a dinastiei regale Přemyslid, fiind transformată de Ottokar al II-lea al Boemiei într-o grandioasă citadelă. Locul a fost multă vreme închisoare, apoi cazarmă militară, de-abia prin anii ’60 ai veacului trecut intrând în custodia orașului, care a instalat aici Muzeul Municipal.
Vechea Primărie (Stará radnice) de secol XIII se remarcă printr-un falnic turn și un portal gotic cu fațadă bogat ornamentată cu dantelării de piatră minuțioase, îndelung admirate de turiști, alăturându-se altor cădiri-unicat precum Casa Cavalerilor din Lipe, Casa cu Atlanți, Palatul Dietrichstein.
Piețele orașului – Piața Libertății (náměstí Svobody), Piața Verzei (Zelný trh), Piața Moravă (Moravské náměstí) – sunt, pur și simplu, fermecătoare, mărginite de clădiri ca niște palate, de monumente, magazine, restaurante și alte locuri de agrement.
Edificiile religioase (bisericile Sf. Mihail, Sf. Toma, Sf. Ioan, Sf. Iacov, Adormirea Maicii Domnului) abundă în centrul istoric, majoritatea fiind bogat decorate la exterior și interior.
Instituțiile culturale sunt și ele deosebite, fie că e vorba de Teatrul Național, de muzee (cel Municipal din interiorul castelului fortificat, cel din sediul Primăriei Vechi, Muzeul Morav, cel tehnic, Galeria Moravă etc.)