ALTCULTURE MAGAZINE ||| 57 ||| 5/2022 |||
De ce este nevoie de rău?
De Eugen Matzota
ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
Dacă există BINE, de ce-ar mai fi RĂU?
Doar ca să facem diferența între bine și rău?
Pentru H. P. Blavatsky, răul „nu este doar inevitabil, ci și necesar. Căci dacă am putea deosebi binele de rău, lumina de întuneric, (…) am putea face acest lucru numai prin contrastele dintre cele două.”
(Lucifer, octombrie 1887)
Omul are inteligență și rațiune, putând discerne între bine și rău. Prin continua dezvoltare a inteligenței, el poate ajunge la cunoașterea de sine, fiind capabil de a-și ghida singur evoluția.
„Omul, considerat filosofic, este, în forma sa exterioară, un simplu animal, cu puțin mai apropiat de perfecțiune decât strămoșul său pitecantrop (…). El este un corp viu, nu o ființă vie, pentru că realizarea existenței, Ego sum, necesită conștiința de sine, iar un animal nu poate avea decât conștiința directă sau instinctul“,
ne spune H.P. Blavatsky în Doctrina secretă.
Nici răul și nici binele n-ar putea exista decât în contrast unul cu altul, prin lumina pe care o aruncă unul asupra celuilalt.
Contesa Blavatsky spune, referindu-se la natura binelui și răului:
(…)„acțiunea celor două contrarii produce armonie, ca forțele centripete și centrifuge, și sunt necesare unul altuia“
(Isis Unveiled)
Oamenii devin tot mai mulți pe acest Pământ și, odată cu acest proces de înmulțire, crește și suferința, ca rezultat direct al numărului mărit de oameni ce o generează.
„Trăim într-o atmosferă de tristețe și disperare, dar acest lucru se datorează faptului că ochii noștri sunt plecați și îndreptați către pământ (…) . Dacă (…) omul ce merge pe drumul vieții sale s-ar uita – nu spre cer, ceea ce este doar o figură de stil – dar în sine însuși și ar centra punctul său de observație pe omul interior, ar scăpa curând de învăluirea marelui șarpe al iluziei. De la naștere până la moarte, viața lui ar deveni apoi suportabilă, meritând a fi trăită, chiar și în fazele sale cele mai rele.
Această explicație a problemei și originea răului fiind, după cum am spus deja, de un caracter cu totul metafizic, nu are nimic de-a face cu legile fizice,”
spune H. P. Blavatsky.
Fragment din ”ÎNTREABĂ, ȚI SE VA RĂSPUNDE!”