ALTCULTURE MAGAZINE ||| 57 ||| 5/2022 |||
Ana are mere. Și ce dacă?! (III)
De Ion Bogdan Martin

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

WELLBORN
Sănătatea trebuie să fie o stare continuă!
SOTER

TEXT PREMIAT LA CONCURSUL DE CREAŢIE DRAMATICĂ DESTINAT PIESEI SCURTE  – TEATRUL „REGINA MARIA” – EDIŢIA 2020
M o n o d r a m ă

Scena 5

VOCE 1: La mulți ani, domnișoară!
VOCE 2: Mulți ani trăiască, mulți ani trăiască, laaa muuulți aaaani! (Confetti peste Olivia.)
OLIVIA: Ce înseamnă asta? Ce să trăia…
VOCE 1: Dragă, Olivia. Suntem de la un canal de televiziune pe internet care a avut privilegiul de a transmite toată noaptea dialogurile, de fapt, monoloagele tale și tot ceea ce s-a întâmplat aici. În afară de camera de supraveghere a companiei mai sunt disimulate altele două.
OLIVIA: Dar cum v-ați permis? Așa ceva… Se va lăsa cu un proces, veți pierde milioane de Euro! Ați invadat viața privată a unui om care…
VOCE 2: Permiteți-mi să vă reamintesc ceva! Domnișoara Olivia, acum cinci luni, v-ați înscris la un concurs-test de izolare în orice spațiu sau locație aleasă de către noi, la orice oră din zi sau din noapte, în orice perioadă a anului…
OLIVIA: Da, m-am înscris și cu toate astea… Of, ce tâmpită sunt! Uitasem… Uitasem de prostia asta!
VOCE 2: Sper că ați citit bine tot ce scria în Contractul pe care l-ați semnat!? Și dacă treceați de toate probele primeați un premiu în valoare de 20.000 de Euro. Cash!
OLIVIA: Atunci se explică multe. Șampania, tortul… Foarte multe.
VOCE 1: Ați fost urmărită on-line, non-stop, de peste 325.000 de persoane. În toată această perioadă nu s-au dezlipit de computer.
OLIVIA: Multe persoane singure, necăjite…
VOCE 1: A fost un adevărat boom! Nu ne-am închipuit că va avea un asemenea succes. Iar accesările, pe diferite perioade de timp, au fost în număr de două milioane și jumătate. Se transmitea totul cu o întârziere de cinci minute pentru a avea timp să facem subtitrarea în limba engleză pentru a avea un impact cât mai larg.
OLIVIA: Probabil că și mulți prieteni de-ai noștri… Hii, logodnicul meu!
VOCE 2: Aveți zeci și sute de mesaje… Din toate colțurile lumii. Chiar și din Kiribati. Primii care au sărbătorit venirea Noului An. Vă citesc câteva, domnișoară! „Este minunată această tânără. Felicitări!”, a scris cineva din Groningen, Olanda. Un domn din Florida, SUA, „Vreau să o cunosc neapărat pe această domnișoară, dați-i adresa mea de e-mail și numărul meu de telefon!”

Ana are mere. Şi ce dacă?!
Ana are mere. Și ce dacă?!

OLIVIA: Oau!
VOCE 1: Și tot așa!
OLIVIA: Numai pentru mine?
VOCE 2: Aveți vreo 30 și de la logodnicul dumneavoastră.
OLIVIA: Doru!
VOCE 2: Poftiți, telefonul! (De undeva de sus, un cablu coboară cu telefonul Dianei.)
OLIVIA (citind): Nu… Nu se poate. Și ce dacă? A fost o situație… A fost una specială… Uitasem de concursul ăsta nenorocit! Cum… Cum a crezut el că… Nu se poate! Iubirea este ceva… Iar încrederea este piatra de temelie… S-ar putea să fie, totuși, o eroare. Nu cred că le-a scris el.
Mda… (Citind.) Nu cred că iubitul meu poate scrie așa ceva. Și dacă iubitul meu… îmi scrie că… În fine, este alegerea lui! Eu nu l-am trădat niciodată. Doar pentru că a fost singur o noapte? Chiar și cea de Revelion!? Trebuie să-l văd și să-l privesc în ochi. El nu poate să scrie ceea ce a scris. Încrederea mea este că la mijloc ar putea fi o farsă… Totuși!
VOCE 1: Dați-mi voie să vă felicit în numele producătorilor și sponsorilor noștri! A ieșit mai bine decât ne-am închipuit, v-am urmărit toți cu sufletul la gură.
OLIVIA: Așa și?
VOCE 2: Chiar și acum, se transmite on-line. Oameni de pe toată planeta vă urmăresc…
OLIVIA: Dacă tot m-am dezbrăcat de tot în fața lumii, deși n-am crezut că se va ajunge aici. Că va fi așa cum a… fost. Care este continuarea? Sunt extenuată și vreau să ajung acasă! Cum facem cu… Cu premiul?
VOCE 1: Din păcate, premiul se va reporta… În contract era stipulat că nu trebuie ca la sfârșitul experimentului să fiți părăsită de iubit.
OLIVIA: Parcă despre bani mai este vorba acum? Bun, el a picat testul încrederii, dar eu? Eu ce vină am?
VOCE 1: Ați luat notă, citind, și știați clauzele contractuale…
OLIVIA: Adică, m-ați supus la toată această caznă nenorocită și nu iau niciun premiu. Niciun bănuț? Mi-am pus sufletul pe tarabă și…
VOCE 2: Era stipulat în contract. Premiul nu se acordă, s-a încălcat penultimul paragraf al Contractului, sigur, de care logodnicul dumneavoastră nu avea cunoștință.
OLIVIA: Poate că e mai bine așa! În fond, nu banii aduc fericirea! Un clișeu de rahat, știu, dar tare adevărat.
Liftul a sosit! Poate mă va duce către ceva mai bun!
Mda! Să-mi iau geanta… Așa a fost să fie. Vina este numai a mea că m-am înscris la acest concurs idiot. Clipa aceea…
VOCE 1: Da, dar clipa aceea v-a relevat în noaptea aceasta faptul că omul de care voiați să vă legați pentru tot restul zilelor…
OLIVIA: Și nopților… Gata! Ajunge!
VOCE 2: Domnișoara Olivia, liftul vă așteaptă…
OLIVIA: Să aștepte că și eu l-am așteptat toată noaptea!
L-am așteptat prea mult ca să nu facă și el parte din această poveste. Ok, să mergem, dragă liftule! (Ușile se închid.)
VOCE 3: Alo! Sunt eu, regizorul transmisei… Vreau să anunț o ultimă modificare! Sponsorii acestui show au hotărât să acorde domnișoarei Olivia premiul, indiferent de încălcarea regulamentului. Le-a plăcut foarte mult prestația sinceră a Silviei. A fost un real succes transmisia acestui „live” inedit.
VOCE 1: Domnișoara Olivia este în lift acum!
VOCE 3: Okay, am văzut. Sunt montate boxe și microfoane acolo, a auzit ce am spus eu acum și, cred, că deja se bucură.
VOCE OLIVIA: Parțial, da. Vă mulțumesc, totuși! După această noapte… ciudată, măcar cu atât să rămân!
VOCE 3: Cu mare drag, domnișoara Olivia! Vedeți voi, dragi privitori și ascultători, în situații limită se văd adevăratele caractere. Despre asta este vorba în acest concurs. Nici nu mai are importanță dacă Olivia a încălcat Contractul sau nu. În aceste condiții de maximă încărcătură emoțională descoperim omul. Măria Sa Omul, cum s-a exprimat domnișoara Olivia în noaptea aceasta.
Și 6%! Acel procent de 6% care este speranța… Care reprezintă visele și idealurile omului, spiritul, năzuințele și capacitatea sa de a crea frumosul în stare pură! Este tocmai înverșunarea pozitivă de a nu ne lăsa dresați și conduși. De a fi… omul OM.
Dragi privitori, vă mulțumim pentru că ne-ați urmărit și că ați fost on-line pe toată durata transmisiei! Pentru toți cei care ați trăit fantastica poveste a acestei minunate tinere, vă dorim un An Nou cu sănătate și bucurii. La mulți ani!

Zgomot de lift ajuns la parter/oprit.

Ana are mere. Şi ce dacă?!
Ana are mere. Și ce dacă?!

VOCE OLIVIA: Dar ce-i… Tu? Doru, tu, aici?!
VOCE LOGODNIC (Doru): Da, iubita mea! Cum crezi că aș fi putut să te las fără să te caut, fără să mă îngrijorez?! Fără să… Am alertat toate secțiile de poliție, televiziunile, am fost la sediul ISU, am sunat jumătate de oraș și…
VOCE OLIVIA: Și?
VOCE LOGODNIC: Și Liviu… Liviu mi-a spus că ești pe net… Urmărea emisiunea. Am sunat, am aflat locația și am zburat!
VOCE OLIVIA: Mda, nu mă așteptam, după acele mesaje…
VOCE LOGODNIC: Mesajele au fost trimise după ce am aflat unde ești și ce ți s-a întâmplat… După ce mi-am revenit. Voiam să te bag în ceață. Voiam… Adică… Doream ca surpriza să fie și mai mare.
VOCE OLIVIA: Surpriză?! Care… Ce fel de surpriză?
VOCE LOGODNIC: Olivia, în noaptea aceasta aveam de gând… Adică, eu… De cinci ani tot încerc… Dar acum… Acum sunt pregătit… Na, că aveam un speech, dar de emoție… De emoție, l-am uitat. Uite, ditamai chirurgul, tremur tot! Te iubesc, Olivia! Nu… De fapt, sunt nebun după tine. Adică, da, te iubesc și… În fine, draga mea, te rog primește acest inel și, o dată cu el, dorința mea de a-mi fi alături până la adânci bătrâneți…
VOCE OLIVIA: Adică? Nu prea înțeleg ce vrei!!! Vreau să aud mai concret!
VOCE LOGODNIC: Mai concret?!
VOCE OLIVIA: Mda!
VOCE LOGODNIC: Olivia… Vrei să fii soția mea?…
VOCE OLIVIA: Adică eu… Eu să fiu cea care îți bucură zilele și îți încântă nopțile? Cea care…
VOCE ROBOT: Liftul a fost reparat. Vă dorim călătorie plăcută! „The elevator was repaired. Have a nice journey”!

Cortină muzicală
Leonard Cohen cu refrenul… „Dance Me To The End of Love…”ACASĂ

De citit în limba română:

Readings in English

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, cu atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Did you like it? DONATE NOW!
THANK YOU!

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania