ALTCULTURE MAGAZINE ֎ 56 ֎ 4/2022 ֎
MARI ORAȘE MICI DIN EUROPA: AIX-EN-PROVENCE
ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
MARI ORAȘE MICI DIN EUROPA: AIX-EN-PROVENCE
Adina&Bogdan Baranovschi
Multă lume a vizitat marile capitale și orașe europene (Paris, Barcelona, Florența, Praga, Viena, Madrid, Amsterdam, Londra, Budapesta, Roma, Lisabona, Berlin, Geneva, Varșovia etc.), ticsite de felurite atracții – de la muzee renumite la monumente celebre, de la clădiri incredibile la minuni naturale și alte artefacte uluitoare.
Dar sunt și multe alte orașe de-a lungul și de-a latul Europei, mai mici, mai puțin cunoscute sau, dimpotrivă, frecventate de turiști, care nu beneficiază de notorietate, însă meritând a fi prezentate într-o serie derulată pe tot parcursul anului.
Episodul lunii aprilie e consacrat orașului Aix-en-Provence din sudul Franței, urbe etichetată drept Oraș al Artei și Istoriei datorită mulțimii de monumente istorice, al cărei farmec deosebit a fost surprins inegalabil de cel mai cunoscut fiu al locului, pictorul Paul Cézanne.
AIX-EN-PROVENCE
Aflat la 33 km de Marsilia, în Departamentul Gurile Ronului (Bouches-du-Rhône) din Regiunea Provenţa-Alpi-Coasta de Azur (Provence-Alpes-Côte d’Azur), acest oraş mediteranean merită un popas prelungit deoarece aici se află o serie de atracţii incontestabile.
Îndeosebi centrul vechi istoric, format din puzderie de străduțe, mustește de obiective turistice – de la piețe vestite la fântâni laborioase ca niște opere de artă, de la edificii impozante la sfinte lăcașuri ori chiar artere întregi – care alcătuiesc un bogat patrimoniu arhitectural ce datează din sec. XVII-XVIII.
Fântânile urbei sunt celebre în toată lumea (de altfel, Aix-en-Provence a şi fost supranumit „oraşul celor o sută de fântâni”), ca și colţurile rustice de la umbra platanilor, cu zeci de terase în aer liber; iar pieţele ambulante cu nelipsita lavandă fac deliciul oricui.
Corso Mirabeau (Cours Mirabeau) poartă numele politicianului revoluţionar Honoré-Gabriel Riquetti de Mirabeau şi este „Champs Elysées-ul” locului, impresionant în mai multe privinţe: ca dimensiuni (440 m lungime, 42 m lăţime), ca aspect (este străjuit de platani seculari) şi ca număr de monumente prin fântânile (Fontaine des Neuf-Canons, Fontaine moussue), statuile (a regelui René creată de David din Angers), reşedinţele somptuoase (Hôtel Maurel, Hôtel d’Arbaud-Jouques, Hôtel de Mirabeau, Hôtel de Forbin, Hôtel Saint-Ferréol, Hôtel de Gantès) şi piaţetele sale (Piaţa Rotondei sau a Libertăţii cu o splendidă fântână alegorică şi Piaţa Forbin cu Capela Oblaţilor).
Această arteră majoră a urbei e raiul comercianţilor şi al turiştilor care se relaxează la terasele restaurantelor-cafenele (Café des Deux Garçons şi Café Clément au fost frecventate în trecut de Cézanne, Jean Cocteau, Raimu, Jean-Paul Sartre) sau fac cumpărături. În weekend întreg perimetrul este o piaţă multicoloră în aer liber.
În Oraşul Vechi sunt de neratat scuarurile istorice (Place Albertas cu o fântână deosebită şi un edificiu pe măsură; Place de l’Hôtel-de-Ville cu Primăria având aspectul unui palat italian şi Turnul Orologiului cu un ceas astronomic; Place des Cardeurs cu restaurante amplasate pe locul vechilor tarabe ale dărăcitorilor; Place des Trois Ormeaux cu o interesantă fântână în mijloc şi ulmi centenari; Place aux Herbes sau Place Richelme cu piața de zarzavaturi etc.).
Alte locuri deosebite din Aix-en-Provence sunt Piaţa celor Patru Delfini (Place des Quatre-Dauphins) cu reşedinţe elegante şi o fântână în stil baroc din 1667; Piaţa Sf. Ioan de Malta cu un lăcaş deosebit (Église Saint-Jean-de-Malte) construit în secolul XIII în stil gotic şi un muzeu de artă de top (Muzeul Granet) inaugurat în 1838, posedând colecţii de sculptură, de pictură din secolele XIV-XX (din şcolile flamandă, franceză, italiană) şi alte lucrări de artă; Piața Catedralei Mântuitorului (Cathédrale Saint-Sauveur) cu lăcașul în stil roman-gotic datând din veacul al XII-lea al cărui Baptisteriu a fost construit în sec. V pe locul Pieţei Forumului din oraşul antic Aquae Sextiae; Piaţa Verdun cu Palatul de Justiţie neoclasic, ce se continuă cu Piaţa Predicatorilor (Place des Prêcheurs) dominată de fântâna-coloană şi Biserica Magdalena de secol XVII etc.